Najjeftinije destinacije za putovanje u 2023. godini

Europa je veliki kontinent s mnogo različitih kultura, pa je teško reći koja su „najjeftinija“ destinacija. Međutim, postoje neke zemlje u Europi koje su jeftinije od drugih na temelju prosječnih cijena hrane, smještaja i prijevoza. Najjeftinije destinacije u Europi razlikuju se ovisno o preferencijama pojedinca. Ono što može biti jeftino za jednu osobu, možda neće biti jeftino za drugu osobu jer postoji toliko mnogo čimbenika koje treba uzeti u obzir kada se gledaju troškovi života.

Ako tražite jeftinu destinaciju za svoj sljedeći odmor, neke europske zemlje će biti savršene za putovanje u 2023. godini. Letovi su jeftiniji od prosjeka, kao i boravak u tim zemljama, a čak i ako produžite nekoliko dana ili tjedana, nećete potrošiti puno novaca.  Izdvojili smo tri zemlje koje svakako trebate posjetiti..

Bugarska

Najjeftinije destinacije za putovanje u 2023. godini
Foto: Unsplash/Alexandr Bormotin

Bugarska je jedna od najjeftinijih europskih zemalja za putovanje. Bugarska je zemlja vrlo različita od ostatka Europe i s impresivnim kulturnim bogatstvom. Iako je njezin glavni grad Sofija izuzetno interesantan za istraživanje, možete pronaći i druge lijepe gradove unutar Bugarske. Naime, 2021. godine Plovdiv je proglašen europskom prijestolnicom. Ako idete na 4 ili 5 dana možete napraviti mini turu i uz Sofiju posjetiti Manastir Rila, Lešten, Plovdiv i Veliko Trnovo. Udaljenost između mjesta ne prelaze 200 kilometara što se lako može proći automobilom, vlakom, autobusom ili uz organizirani izlet. Osim toga, valuta u Bugarskoj je lev i jedan euro je ekvivalentan 1,96 bugarskih leva, tako da je ekonomski vrlo isplativo. 

Poljska

Najjeftinije destinacije za putovanje u 2023. godini
Foto: Unsplash/Severinus Dewantara

Poljska je zemlja s puno povijesti i tradicije koju možete upoznati kroz sve njezine gradove. Iako su prve stvari koje obično padaju na pamet kada govorimo o ovoj zemlji ratovi i invazije koje je pretrpjela, u stvarnosti je to kolijevka velikih genija u povijesti poput znanstvenice Marie Curie, pijanista Chopina ili slavnog astronoma Kopernika. Poljska je poznata i po odličnoj hrani, ali i piću. Naime, svaki grad u Poljskoj ima svoje pivo pa je degustacija obavezna gdje god da se nađete. 

Rumunjska

Najjeftinije destinacije za putovanje u 2023. godini
Foto: Pixabay

Rumunjska je također jedna od najjeftinijih zemalja za putovanje u Europi. Zapravo, mogli bismo reći da je, po tečaju eura, to jedna od zemalja u kojoj ćete najmanje potrošiti i upravo je zato jedna od zemalja koje studenti najviše biraju za Erasmus. Jedan euro iznosi 4,84 rumunjska leu, tako da možete jesti u luksuznom restoranu za manje od šest eura ili uzeti taksi za manje od dva eura. Ali ne preporučujemo samo putovanje u Rumunjsku zbog toga. Rumunjska je zemlja puna kontrasta i da se vlakom može putovati vrlo lako. Također, nije baš toliko turistička zemlja i zato je ugodnije prošetati njenim gradovima koji nisu puni ljudi.

Osim glavnog grada Bukurešta, koji ima vrlo lijepi stari grad i impresivne parkove, na popis treba staviti Brasov i dvorac Bran. Navodno je upravo to mjesto bilo inspiracija spisatelju Bramu Stokeru za njegov roman Drakula. Nije teško pogoditi kako je brzo dobio naziv Drakulin dvorac. Ako imate 5 ili 6 dana za putovanje, preporučujemo i putovanje u Sinaiu, jedan od najljepših planinskih gradova u Rumunjskoj gdje možete posjetiti palaču Peles i njezin samostan. 

drugi upravo čitaju

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

Penzioneri umesto staračkog doma odabrali put oko sveta i starost dostojnu čoveka

Male penzije na Balkanu, mnogima nedovoljne da dostojno prežive poslednje životne godine i decenije nisu parametar za normalne penzionerske dane onih ljudi koji svoju...

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Kako trenirati kao američki specijalci

Članovi „Mornaričkih Foka“ su među najelitnijim sportistima u specijalnim snagama Sjedinjenih Država. Poznati su po svojim neverovatnim atletskim sposobnostima, mentalnoj snazi volje i čvrstini. Ovaj članak...

možda te zanima