back to top

Prstenak, titrica, gamilica, kokošnjak, gorčak i carev cvet drugi su naziv za biljku Kamilicu.

Pripada porodici glavočika i jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka. Cvetovi vrlo prijatnog mirisa sakupljeni u glavičaste cevi najlekovitiji su delovi biljke.

Čaj od kamilice dobar je i za ublažavanje stresa, nervnih uznemirenosti, nesanice i psihičkih iscrpljenosti. Umiruje upale i iritacije na koži, a odlična je za negu lepote. 

Eterična ulja im daju poseban prijatan miris. Bere se uglavnom tokom aprila i maja. Kamilica se još može primenjivati i kao ulje, mast, obloga.

Blagotvorno deluje kod brojnih tegoba poput: nadutosti, grčeva, osipa na koži, zatvora, visoke temperature, reume, groznice, alergija, lošeg varenja, bolova u stomaku, grčeve, gastritis, bolnih menstruacija.

Čaj od kamilice
Prstenak, titrica, gamilica, kokošnjak, gorčak i carev cvet drugi su naziv za biljku Kamilicu.

Zašto je čaj od kamilice zdrav?

Čaj od kamilice smatra se jednim od najzdravijih biljnih čajeva zbog svog bogatstva korisnim spojevima i blagotvornim učincima na zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto je čaj od kamilice tako cijenjen:

Umirujuće Djelovanje: Kamilica je poznata po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima, koja mogu pomoći kod smanjenja stresa i poboljšanja kvalitete sna.

Protuupalna svojstva: Sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva, što ga čini korisnim u ublažavanju bolova i upala, uključujući one uzrokovane artritisom ili drugim upalnim stanjima.

Digestivna Zdravlja: Kamilica može pomoći u olakšavanju probavnih problema poput nadutosti, grčeva, iritabilnog crijeva i blagog proljeva.

Zaštita Kože: Lokalno primijenjena kamilica može pomoći u liječenju kožnih iritacija i upala, kao što su ekcemi, opekline od sunca i rane.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice

Prirodno Sredstvo protiv Anksioznosti: Neki ljudi koriste čaj od kamilice kao prirodni tretman za anksioznost i nervozu.

Imunološki Sustav: Redovita konzumacija čaja od kamilice može pomoći u jačanju imunološkog sustava, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.

Zdravlje Srca: Antioksidanti u kamilici, kao što su flavonoidi, mogu pridonijeti zdravlju srca.

Upravljanje Menstrualnim Bolovima: Neki istraživanja sugeriraju da kamilica može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova.

Smanjenje Glavobolje: Kamilica može pomoći u ublažavanju glavobolja, uključujući migrene.

Kao i kod svih biljnih lijekova i dodataka prehrani, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije redovne konzumacije, posebno ako se uzimaju lijekovi ili postoje zdravstvena stanja.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice

Priprema čaja od kamilice

Priprema čaja od kamilice je jednostavan i brz proces. Evo kako to možete učiniti:

Sastojci:

  • Sušeni cvjetovi kamilice (1-2 žličice) ili vrećica čaja od kamilice
  • Voda (oko 250 ml)

Postupak:

  1. Zagrijte Vodu: Zagrijte vodu do vrenja. Voda treba biti vruća, ali ne i ključala, jer previše vruća voda može uništiti neke od osjetljivih spojeva u kamilici.
  2. Dodajte Kamilicu: Ako koristite suhe cvjetove, stavite ih u čajnik ili direktno u šalicu. Ako koristite vrećicu čaja od kamilice, jednostavno je stavite u šalicu.
  3. Prelijte Vodom: Prelijte vrućom vodom cvjetove kamilice ili vrećicu čaja.
  4. Ostavite da se Namoči: Pokrijte čajnik ili šalicu i ostavite čaj da se namoči 5-10 minuta. Duže namakanje će rezultirati jačim okusom i većom količinom izlučenih korisnih spojeva.
  5. Procijedite i Poslužite: Ako ste koristili suhe cvjetove, procijedite čaj kako biste uklonili cvjetove. Ako koristite vrećicu čaja, jednostavno je uklonite.
  6. Dodatci po Želji: Čaj od kamilice možete po želji zasladiti medom ili dodati krišku limuna.

Savjeti:

  • Kvaliteta Kamilice: Za najbolji okus i maksimalne zdravstvene prednosti, koristite kvalitetnu kamilicu, po mogućnosti organsku.
  • Skladištenje Kamilice: Suhe cvjetove kamilice čuvajte na suhom, tamnom mjestu kako biste sačuvali njihovu svježinu i ljekovita svojstva.
  • Umjerenost: Iako je čaj od kamilice siguran za većinu ljudi, preporučuje se umjerenost u konzumaciji.

Čaj od kamilice je popularan zbog svog blagog, umirujućeg okusa i širokog spektra zdravstvenih prednosti. Uživajte u svom čaju!

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Čaj od majčine dušice

Čaj od majčine dušice, biljke poznate po svojim aromatičnim listovima i cvjetovima, stoljećima je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Najpopularnija medonosna biljka narodne medicine...

efikasno ili neefikasno

Kako se piše efikasno ili neefikasno? Kako se piše efikasno ili neefikasno? Pisanje je vještina koja se razvija s vremenom i praksom, a jedan od...

Da li je pravilno: neradi ili ne radi?

Kako se pravilno piše neradi ili ne radi? Pravilno pisanje riječi koje sadrže prefiks "ne-" često može biti zbunjujuće za mnoge ljude, a posebno kada...

virolog ili virusolog | Kako se piše

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog? Pravilno pisanje i upotreba stručnih termina u hrvatskom jeziku tema je koja često može izazvati zbunjenost. To se...

možda te zanima