Značenje riječi neoklasicizam

Contents

Neoklasicizam je jedan od umetničkih pravaca, nastao od grčke reči neos, što znači – nov i latinske reči classis.

Ovaj pravac u književnosti dolazi sa Zapada, a oslanja se na klasičnu književnost i posebno akcentuje savršenstvo oblika. Takođe, oslanja se na umetnost Grčke i Rima, a pripada periodu između kraja XIX i početku XX veka. Jednim svojim delom se nadovezuje na stari klasicizam, koji je poznat po svom jakom intelektu i strogoj formi dela.

Svoj period je započeo kao reakcija na preteranost rokoko stila, koji mu je prethodio, a takođe predstavlja i suprotnost periodu romantizma. U zemljama socijalizma, neoklasicizam je takođe bio zastupljen, proširivši se i na Rusiju posle vladavine Staljina, a poznat je pod nazivom – staljinička gotika.

Književnost je opisivala prošlost i istorijske teme, bez ličnih utisaka i psihološke analize. Glavni predstavnik kasnog  bio je Jean – Augustea – Dominique – Ingres. Književna dela Joachima Winckelmanna su prožeta neoklasicizmom, što se proširilo i na arhitekturu, kao I na likovnu umetnost. U svojim delima – “Razmišljanja o oponašanju grčkih dela u arhitekturi i slikarstvu” (1750) i “Istorija antičke umetnosti” (1764), Winckelmann je napravio jasnu razliku između antičke i starogrčke umetnosti.

Neoklasicizam u arhitekturi i umjetnosti

Najviše je bio izražen u arhitekturi, skulpturi i dekorativnim umetnostima. Od skulptora neoklasicizma izdvajaju se Antonio Canova i Bertel Thorvaldsen, koji su živeli i stvarali u Rimu.

Od vajara iz perioda neoklasicizma se izdvajaju Johan Tobias Sergel, John Flaxman, Johann Goltfried Schadow i njegov sin Rudolph, Franz Xaver Messerschimdt, Mathien Kessels, Horatie Greenough, Hiram Powers, Randolph Rogers i William Henry Rinehart.

U arhitekturi uopšteno, jedan od prvih najvećih spomenika je Panteon u Parizu, građen od 1755. – 1792. godine, autora Jacquesa Germaina Soufflota (1713 – 1780), kao i Branderbuška vrata u Berlinu, građena od 1788. – 1791. godine. Arhitektura se u neoklasicizmu ugledala na antičku arhitekturu, kao na primerima Trijumfalne kapije Karusel i Trajanovog stuba u Rimu.

U likovnoj umetnosti u Evropi je počeo 1760. godine, a slikari su se predstavljali kroz niski reljef, mozaik i oslikane vaze, kroz visoku renesansu Rafaelovih dela i slično.

Slike ne sadrže jasnoću i strogost oblika, što im daje posebnu jedinstvenost. Veliki uspeh u neoklasičnom slikarstvu imalo je delo – Zakletva Horacijeva (1785), slikara Jacques – Louis Davida. Jack Louis David je predstavljao zvaničnog slikara Francuske revolucije, kao i Napoleonovog carstva.

Rođen je u Parizu 1748. godine, a u najvećoj meri se posvetio slikanju istorijskih i herojskih tema. David je od 1792. godine bio član Narodne skupštine i predsednik kluba jakubinaca u period 1793. i 1794. godine. Umro je 1825. godine u Briselu, u koji se odselio nakon pada Napoleona. Slikar Jacques Louis David je na svojim slikama likove predstavljao čvrsto i nepomično kao kipove. Kada je upoznao Napoleona, postao je njegov sledbenik i naslikao nekoliko slika koje slave Napoleona.

Njegova najpoznatija dela su: Napoleon prelazi Alpe, Sabinjanke, Sokrat ispija otrov, Ubijeni Mara, Krunisanje Napoleonovo, Portret gospođe Rekamije itd. Slikarstvo  se svodilo pre svega na crtež, dok je boja imala manji značaj i svodila se na akromatske tonove.

Od dela takvog stila se izdvaja – Smrt Generala Wolfea, slikara BenjaminaWesta iz Amerike.

neoklasicizam
neoklasicizam

U periodu je došlo i do razvoja klasične muzike, što je nastavljeno i do XX veka. Najpoznatija opera neoklasicizma je – Alceste (1769).

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

možda te zanima