Značenje riječi neoklasicizam

  Neoklasicizam je jedan od umetničkih pravaca, nastao od grčke reči neos, što znači – nov i latinske reči classis.

  Ovaj pravac u književnosti dolazi sa Zapada, a oslanja se na klasičnu književnost i posebno akcentuje savršenstvo oblika. Takođe, oslanja se na umetnost Grčke i Rima, a pripada periodu između kraja XIX i početku XX veka. Jednim svojim delom se nadovezuje na stari klasicizam, koji je poznat po svom jakom intelektu i strogoj formi dela.

  Svoj period je započeo kao reakcija na preteranost rokoko stila, koji mu je prethodio, a takođe predstavlja i suprotnost periodu romantizma. U zemljama socijalizma, neoklasicizam je takođe bio zastupljen, proširivši se i na Rusiju posle vladavine Staljina, a poznat je pod nazivom – staljinička gotika.

  Šta znače simboli na pakiranjima

  Književnost je opisivala prošlost i istorijske teme, bez ličnih utisaka i psihološke analize. Glavni predstavnik kasnog  bio je Jean – Augustea – Dominique – Ingres. Književna dela Joachima Winckelmanna su prožeta neoklasicizmom, što se proširilo i na arhitekturu, kao I na likovnu umetnost. U svojim delima – “Razmišljanja o oponašanju grčkih dela u arhitekturi i slikarstvu” (1750) i “Istorija antičke umetnosti” (1764), Winckelmann je napravio jasnu razliku između antičke i starogrčke umetnosti.

  Neoklasicizam u arhitekturi i umjetnosti

  Najviše je bio izražen u arhitekturi, skulpturi i dekorativnim umetnostima. Od skulptora neoklasicizma izdvajaju se Antonio Canova i Bertel Thorvaldsen, koji su živeli i stvarali u Rimu.

  Od vajara iz perioda neoklasicizma se izdvajaju Johan Tobias Sergel, John Flaxman, Johann Goltfried Schadow i njegov sin Rudolph, Franz Xaver Messerschimdt, Mathien Kessels, Horatie Greenough, Hiram Powers, Randolph Rogers i William Henry Rinehart.

  U arhitekturi uopšteno, jedan od prvih najvećih spomenika je Panteon u Parizu, građen od 1755. – 1792. godine, autora Jacquesa Germaina Soufflota (1713 – 1780), kao i Branderbuška vrata u Berlinu, građena od 1788. – 1791. godine. Arhitektura se u neoklasicizmu ugledala na antičku arhitekturu, kao na primerima Trijumfalne kapije Karusel i Trajanovog stuba u Rimu.

  U likovnoj umetnosti u Evropi je počeo 1760. godine, a slikari su se predstavljali kroz niski reljef, mozaik i oslikane vaze, kroz visoku renesansu Rafaelovih dela i slično.

  Slike ne sadrže jasnoću i strogost oblika, što im daje posebnu jedinstvenost. Veliki uspeh u neoklasičnom slikarstvu imalo je delo – Zakletva Horacijeva (1785), slikara Jacques – Louis Davida. Jack Louis David je predstavljao zvaničnog slikara Francuske revolucije, kao i Napoleonovog carstva.

  Rođen je u Parizu 1748. godine, a u najvećoj meri se posvetio slikanju istorijskih i herojskih tema. David je od 1792. godine bio član Narodne skupštine i predsednik kluba jakubinaca u period 1793. i 1794. godine. Umro je 1825. godine u Briselu, u koji se odselio nakon pada Napoleona. Slikar Jacques Louis David je na svojim slikama likove predstavljao čvrsto i nepomično kao kipove. Kada je upoznao Napoleona, postao je njegov sledbenik i naslikao nekoliko slika koje slave Napoleona.

  Njegova najpoznatija dela su: Napoleon prelazi Alpe, Sabinjanke, Sokrat ispija otrov, Ubijeni Mara, Krunisanje Napoleonovo, Portret gospođe Rekamije itd. Slikarstvo  se svodilo pre svega na crtež, dok je boja imala manji značaj i svodila se na akromatske tonove.

  Od dela takvog stila se izdvaja – Smrt Generala Wolfea, slikara BenjaminaWesta iz Amerike.

  neoklasicizam
  neoklasicizam

  U periodu je došlo i do razvoja klasične muzike, što je nastavljeno i do XX veka. Najpoznatija opera neoklasicizma je – Alceste (1769).

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Crvena boja – TOP 10 Zanimljivosti

  Boja, ljubavi, strast i požude, crvena boja je posebna boja koja u ljudima izaziva nešto neobično i smatra se veoma avanturističnom bojom. Crvena boja ujedno...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...