Neoklasicizam je jedan od umetničkih pravaca, nastao od grčke reči neos, što znači – nov i latinske reči classis.

Ovaj pravac u književnosti dolazi sa Zapada, a oslanja se na klasičnu književnost i posebno akcentuje savršenstvo oblika. Takođe, oslanja se na umetnost Grčke i Rima, a pripada periodu između kraja XIX i početku XX veka. Jednim svojim delom se nadovezuje na stari klasicizam, koji je poznat po svom jakom intelektu i strogoj formi dela.

Svoj period je započeo kao reakcija na preteranost rokoko stila, koji mu je prethodio, a takođe predstavlja i suprotnost periodu romantizma. U zemljama socijalizma, neoklasicizam je takođe bio zastupljen, proširivši se i na Rusiju posle vladavine Staljina, a poznat je pod nazivom – staljinička gotika.

Književnost je opisivala prošlost i istorijske teme, bez ličnih utisaka i psihološke analize. Glavni predstavnik kasnog  bio je Jean – Augustea – Dominique – Ingres. Književna dela Joachima Winckelmanna su prožeta neoklasicizmom, što se proširilo i na arhitekturu, kao I na likovnu umetnost. U svojim delima – “Razmišljanja o oponašanju grčkih dela u arhitekturi i slikarstvu” (1750) i “Istorija antičke umetnosti” (1764), Winckelmann je napravio jasnu razliku između antičke i starogrčke umetnosti.

Parazol - Protiv parazita

Neoklasicizam u arhitekturi i umjetnosti

Najviše je bio izražen u arhitekturi, skulpturi i dekorativnim umetnostima. Od skulptora neoklasicizma izdvajaju se Antonio Canova i Bertel Thorvaldsen, koji su živeli i stvarali u Rimu.

Od vajara iz perioda neoklasicizma se izdvajaju Johan Tobias Sergel, John Flaxman, Johann Goltfried Schadow i njegov sin Rudolph, Franz Xaver Messerschimdt, Mathien Kessels, Horatie Greenough, Hiram Powers, Randolph Rogers i William Henry Rinehart.

U arhitekturi uopšteno, jedan od prvih najvećih spomenika je Panteon u Parizu, građen od 1755. – 1792. godine, autora Jacquesa Germaina Soufflota (1713 – 1780), kao i Branderbuška vrata u Berlinu, građena od 1788. – 1791. godine. Arhitektura se u neoklasicizmu ugledala na antičku arhitekturu, kao na primerima Trijumfalne kapije Karusel i Trajanovog stuba u Rimu.

U likovnoj umetnosti u Evropi je počeo 1760. godine, a slikari su se predstavljali kroz niski reljef, mozaik i oslikane vaze, kroz visoku renesansu Rafaelovih dela i slično.

Slike ne sadrže jasnoću i strogost oblika, što im daje posebnu jedinstvenost. Veliki uspeh u neoklasičnom slikarstvu imalo je delo – Zakletva Horacijeva (1785), slikara Jacques – Louis Davida. Jack Louis David je predstavljao zvaničnog slikara Francuske revolucije, kao i Napoleonovog carstva.

Rođen je u Parizu 1748. godine, a u najvećoj meri se posvetio slikanju istorijskih i herojskih tema. David je od 1792. godine bio član Narodne skupštine i predsednik kluba jakubinaca u period 1793. i 1794. godine. Umro je 1825. godine u Briselu, u koji se odselio nakon pada Napoleona. Slikar Jacques Louis David je na svojim slikama likove predstavljao čvrsto i nepomično kao kipove. Kada je upoznao Napoleona, postao je njegov sledbenik i naslikao nekoliko slika koje slave Napoleona.

Njegova najpoznatija dela su: Napoleon prelazi Alpe, Sabinjanke, Sokrat ispija otrov, Ubijeni Mara, Krunisanje Napoleonovo, Portret gospođe Rekamije itd. Slikarstvo  se svodilo pre svega na crtež, dok je boja imala manji značaj i svodila se na akromatske tonove.

Od dela takvog stila se izdvaja – Smrt Generala Wolfea, slikara BenjaminaWesta iz Amerike.

neoklasicizam
neoklasicizam

U periodu je došlo i do razvoja klasične muzike, što je nastavljeno i do XX veka. Najpoznatija opera neoklasicizma je – Alceste (1769).

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je obad?

Obad pripada grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

možda te zanima