HI-TechŠta kad iPhone uspori? Evo najčešćih razloga i rješenja

  Šta kad iPhone uspori? Evo najčešćih razloga i rješenja

  Ako vam ide na živce koliko se vaš iPhone usporio, ne brinite – pobrojali smo nekoliko razloga zašto se to događa, kao i načine na koje to možete ispraviti.

  Današnji tekst govori o tome šta kad iPhone uspori? Evo najčešćih razloga i kako da riješite problem usporenosti telefona.

  Stari softver

  Jedan od glavnih razloga zašto iPhone uspori je neažurirani softver. Najnoviju verziju iOS-a možete preuzeti i instalirati s nekoliko pritisaka prstom. Za provjeru verzije softvera vašeg uređaja odite u Settings > General i tamo pritisnite na Software Updates.

  Ako je softver vašeg smartfona ažuriran, vidjet ćete poruku koja vam to potvrđuje. Ako nije, imat ćete tipku s kojom možete preuzeti najnoviju verziju. Ukratko, preuzimanje nove verzije iOS-a možda zvuči kao zamoran posao, no činjenica je da time svoj uređaj štitite i od malwarea.

  Ako ne želite preuzimati softver ručno, možete to raditi automatski. U kartici Software Updates aktivirajte opciju automatske nadogradnje – Automatic updates.

  Premalo slobodnog prostora

  Čim duže koristimo telefone, to ih je lakše napuniti nepotrebnim stvarima – aplikacijama koje više ne koristimo, prastarim i nevažnim fotografijama, slikama ekrana i porukama iz razgovora koje više nikad nećemo čitati, objašnjava Makeuseof. Ako ste ažurirali softver i vaš iPhone radi usporeno, možda je problem manjak slobodnog prostora. Da biste provjerili koje aplikacije zauzimaju najviše prostora, odite u Settings > General > iPhone Storage.

  Šta kad iPhone uspori

  U ovoj je kartici moguće pregledati sve velike privitke koji unutar aplikacija zauzimaju prostor. Nakon što skrolate prema dolje, također ćete vidjeti koliko prostora svaka aplikacija zapravo zauzima.

  Možda imate malware

  Šanse da ste na iPhoneu pokupili malware su prilično niske, no ako postoje – to je uglavnom zato jer je uređaj jailbreakan. Ako ne znate što ovaj termin znači, vrlo vjerovatno niste jailbreakali svoj uređaj i možete skočiti na sljedeći uzrok.

  Šta kad iPhone uspori

  Ako jeste i sumnjate na malware, možda zbilja imate ‘parazita’ koji crpi puno energije i smanjuje performanse. Ako sumnjate na malware, razmislite o ovim opcijama:

  • Izbrišite softver koji ne prepoznajete
  • Nadogradite softver
  • Ažurirajte uređaj
  • Ponovno pokrenite uređaj
  • Vratite uređaj na tvorničke postavke

  Prevelik broj aktivnih aplikacija u pozadini

  Aktivne aplikacije u pozadini imaju niz prednosti – možete im lakše prisutpiti te u njima nastaviti s radom. Hrpa aktivnih aplikacija također može imati i negativnu stranu – one brže crpe bateriju i ponekad usporavaju uređaj.

  Šta kad iPhone uspori

  Ako mislite da imate prevelik broj aplikacija u pozadini, povucite porstom prema gore na onima koje više ne koristite. Također razmislite o ograničavanju dozvola za stvari poput notifikacija. Još jedan skoro univerzalni način uštede resursa je prisiljavanje aplikacija da ne koriste lokacijske usluge osim kada ih koristite. Sve ove postavke možete urediti unutar postavki vašeg iPhonea.

  iPhone se ponekad isplati ponovno pokrenuti

  Ponekad treba zapamtiti da i telefonima treba odmor. Ako vaš uređaj koristite po cijeli dan i samo ga stavite na punjač tijekom noći, to može utjecati na dugoročne performanse. Ako ste isprobali sve gore navedeno i vaš smartfon je i dalje spor, ponovno ga pokrenite pritiskom na tipku za paljenje i bilo koju tipku za glasnoću. Držite ih sve dok ne vidite dijalog za gašenje.

  Ako i to ne pomogne, možda će rješenje biti tvornički resetiranje kojem se pristupa putem izbornika General, spuštanja na samo dno i biranja opcije Reset. Ne zaboravite da prije tog poteza, naravno, napravite sigurnosnu pohranu postavki i podataka.