Putovanje u Češki Krumlov, jedan od najljepših europskih gradova!

Jeste li ikada čuli za Češki Krumlov, jedan od najslikovitijih gradova u Europi? Ovaj dragulj skriven na dubokom jugu Češke je minijaturna verzija Praga i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Ističe se prekrasnim dvorcem na rijeci Vltavi, baroknom i renesansnom arhitekturom i bezbrojnim turistima. Putovanje u Češki Krumlov je savršen ljetni odmor za sve koji žele osjetiti pravu češku atmosferu na ulicama ili uživati u prekrasnom pogledu na dvorac prekriven snijegom tijekom zime. Provjerite što ne smijete propustiti prilikom posjeta ovom češkom biseru.

Kako doći do Češkog Krumlova

Do grada Český Krumlov možete doći iz nekoliko gradova diljem Češke i ostatka Europe, npr. Praga, Brna, Beča, Budimpešte i Münchena. Na poveznicama možete vidjeti sve detalje o polascima i kartama.

Pogled na Češki Krumlov

Što vidjeti u Češkom Krumlovu

U Češkom Krumlovu se zaista ima što za vidjeti i raditi. Stoga, pripremili smo vam detaljan opis svih najvažnijih znamenitosti koje ne smijete propustiti u gradu.

Dvorac Český Krumlov

Glavna znamenitost grada je masivni dvorac Český Krumlov, tako da je apsolutni broj jedan za vidjeti. Dvorac dominira starim gradom i nudi fascinantan uvid u živote aristokratskih vladara Češke kroz vrijeme. Iako dvorac datira iz 1240. godine, većina ga je sagrađena u 17. stoljeću, uključujući veličanstvenu kapelu sv. Jurja, plesnu dvoranu Rosenberg, renesansnu dvoranu i veličanstvene kraljevske apartmane. Još jedan prekrasni dio dvorca je Barokno kazalište, izgrađeno 1682. godine, s još uvijek funkcionalnom opremom i rekvizitima iz 18. stoljeća. Na ovom UNESCO-vom mjestu imat ćete priliku vidjeti nevjerojatnu kolekciju slika i namještaja. Sve u svemu, ovo je zaista veliki kompleks, pa se pripremite za dulji obilazak.

Crkva sv. Vida

Sljedeće mjesto koje dominira gradom je rimokatolička crkva sv. Vida, koja potječe iz 13. stoljeća. Osim prepoznatljivog izgleda, primijetit ćete i njezin strahovito visok krov, jednako veličanstven kada se gleda iz ukrašene lađe zgrade. Crkva je također grobno mjesto mnogih članova važnih čeških obitelji, od Rosenbergovih do Schwarzenbergovih. Pokušajte posjetiti u vrijeme nekog od koncerata klasične crkve i doživjeti ćete još nezaboravnije iskustvo.

Češki Krumlov pogled

Minoritski samostan

Također, ne možemo zaboraviti još jednu od najstarijih sačuvanih građevina u gradu, Minoritski samostan, čiji tragovi sežu još u 14. stoljeće. Još uvijek u upotrebi, ovaj samostan uključuje samostan Beguine, jedinstvenu postavu gotičkog, baroknog i renesansnog podrijetla.

Stara gradska jezgra

Međutim, osim svih ovih spektakularnih građevina i drugih lokaliteta koje ćemo spomenuti, vrhunac posjeta Českom Krumlovu je šetnja njegovim starim ulicama i promatranje veličanstvenih umjetničkih djela posvuda oko vas, budući da je grad poznat po svojim vrlo duga tradicija fresaka. Također je dom Egon Schiele Art Centrum, prekrasne galerije koja sadrži klasična i suvremena umjetnička djela 20. stoljeća. Galerija je osnovana 1993. godine i danas sadrži radove umjetnika poput Gustava Klimta, Pabla Picassa i Salvadora Dalíja.

Ako želite nastaviti svoje kulturno obrazovanje, postoji još nekoliko muzeja koje vrijedi posjetiti.

Muzeji u Češkom Krumlovu

Jedan od njih je Zavičajni muzej, s velikim izlošcima o povijesti grada Českog Krumlova i regije Češke. Oni uključuju oružje, namještaj, narodnu umjetnost i još mnogo toga. U muzeju se ističu zbirka gotičkih skulptura i ogromna keramička maketa grada detaljno građena u mjerilu 1:200.

Kratkom šetnjom od starog grada naići ćete na Muzej marioneta, zaista zanimljivu atrakciju, posebno za one koji putuju s djecom. Muzej je smješten u bivšoj crkvi sv. Josta i sadrži brojne izložbe koje daju uvid u razvoj ovog oblika zabave, od pozornica i lutaka iz 19. stoljeća do modernih zbirki iz Nacionalnog muzeja marioneta u Pragu. Najbolji dio svakog posjeta je prilika da se ugleda izvedba klasične opere kao što su Don Giovanni ili Čarobna frula.

Još jedan muzej koji moramo spomenuti je Muzej voštanih figura u Češkom Krumlovu, smješten u obnovljenoj renesansnoj kući, koja se može pohvaliti brojnim voštanim figurama u nošnjama i situacijama uobičajenim u srednjovjekovnoj Europi. Možete vidjeti alkemičarsku radnju, srednjovjekovnu konobu, kraljevski dvor cara Rudolfa II, ali i poznate ljude novije povijesti, uključujući rock zvijezde, kraljevske i filmske zvijezde.

Češki krumlov park

I na kraju, ali ne i najmanje važno, Muzej mučenja možda nije za svakoga, ali pruža zanimljiv pogled na okrutnost koja se koristila za kažnjavanje zločinaca i krivo optuženih tijekom stoljeća. U podrumima stare gradske vijećnice, ovaj mračni muzej čuva više od 100 artefakata i instrumenata mučenja, uključujući jezivo spaljivanje vještica koje je nekoć šokiralo Europu.

Planina Klet

Tijekom boravka u ovom malom češkom raju posjetite planinu Klet visoku 1804 metra, koja je savršena stanica nakon svih tih razgledavanja u gradskoj jezgri. Do vrha možete doći pješice po dobro označenim stazama ili brzom sjedežnicom. Nedaleko od vrha planine nalazi se Zvjezdarnica Klet, dok se na samom vrhu nalazi Josefov toranj, nevjerojatan toranj za promatranje koji datira iz 1885. godine i s kojeg se pruža pogled čak do Alpa.

Gdje jesti u Češkom Krumlovu

Kao što izreka kaže: ‘Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin‘, tako bi i ti trebao učiniti isto ovdje. Vaš posjet ne bi bio potpun bez isprobavanja neke domaće kuhinje, stoga sada pažljivo pročitajte: Papa’s Living Restaurant za talijanska jela ili španjolsku šunku i rikulu, Le Jardin za mješavinu francuske i češke kuhinje, restoran Švejk ako ste za nešto tradicionalno češko, Laibon za ljubitelje indijskih i bliskoistočnih jela, restoran Konvice s vjerojatno najboljim češkim delicijama i još mnogo, mnogo toga. Izbor je na vama.

Specijalitet Češkog Krumlova

getbybus.com

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima