Šta je mezanin?

  Mezanin je prema definiciji je mezanin jedan termin koji pre svega ima zastupljenost u arhitekturi i građevini.

  Označava „međusprat“ odnosno svaki prostor koji se nalazi između dva sprata nekog stambenog objekta, ili jasnije definisano prostor koji je „polusprat“.

  U italijanskom jeziku iz koga pojam generalno i potiče, on nekada označava i „međuprozor“ ili prozor koji se nalazi između dva prozora na višem i nižem spratu, dakle generalno svaki prostor koji je između ili na nivou između onog višeg i nižeg prostora koji su definisani kao jasne celine.

  Sam termin mezanin je potekao od latinske odnosno kasnije italijanske reči mezzanino, i posmatra se u smislu arhitekture ali praktično i u domenu arheologije, kao međusprat ili polusprat, međuprozor, mada se može definisati na primer i prema nizu sedišta u pozorištu, operi ili bioskopu, koji se nalaze u „loži ili lođi“.

  mezanin

  Dakle, zapravo je u italijanskom jeziku pojam i potekao kao jedan termin za ložu ili lođu u operi i/ili pozorištu, koja jeste međunivo ili međusprat, jer nema arhitekturalno sve osobine koje treba da poseduju niži i viši sprat, pa je ona mogući sinonim za balkon, ali ne nužno.

  Manje je poznato da je pojam mezanin zastupljen i u domenu finansija, i to kao jedan od načina poslovanja odnosno kao svojevrsni „instrument za finansiranje“, te je popularan i u ekonomskom stručnom žargonizmu.

  Dakle, kada se mezanin kao termin posmatra sa ekonomskog stanovišta, on se definiše kao važan instrument poslovanja kada se desi da u vreme neke ekonomske krize banka ne želi da izvrši usluge kreditiranja kompanije ili preduzeća, jer tada ona smatra da je veliki rizik da se kreditira ono što svakako jeste osuđeno na propadanje.

  mezanin

  Mezanin finansiranje je jedan oblik savremeno rečeno „hibridnog finansiranja“, koje je zapravo mešavina finansiranja u hibridnim formama (pozajmica kapitala; dug; kreditiranje), te i osnove raspoloživog kapitala koji poseduje onaj koji se zadužuje kod neke banke.

  Generalno se smatra da je mezaninsko finansiranje jedan od ekonomski najrizičnijih postupaka, u smislu toga da se ulaganja vrše u osnovni ili vlasnički kapital neke kompanije ili privrednog društva koje je u krizi, ali bez garanta da će moći da se uloženo i povrati, kao i da se naplate kamate.

  Dakle, kada se radi o mezanin finansiranju, onaj koji ulaže kreditni kapital u osnovnu vrednost procenjenu na finansijskoj vrednosti tržišta, ima rizik da ne ostvari nikakav profit, jer zapravo sama zarada zavisi od tokova novca osnovnog vlasničkog kapitala, koji generalno jeste u krizi i zbog čega je i prinuđen da zatraži ovakav vid finansijske podrške, koja je dakle veoma učestala ali u tolikoj meri i rizična.

  mezanin

  Kada su u pitanju privredna društva, ona svoje finansije ostvaruju internim i eksternim prilivom sredstava, gde je unutrašnje finansiranje pre svega vezano za svoja sredstva koja se grupišu i koja se raspoređuju kao takvau smislu postojanja određene rezerve u novcu, ili u robi kao kapitalu koji se može po potrebi prodati.

  Kada je u pitanju spoljno finansiranje nekog privrednog društva, tada se radi o potencijalnom dužničkom kapitalu koji je predstavljen kroz razne zajmove, kredite, avanse, lizinge; ili je pak u pitanju takozvani osnovni ili vlasnički kapital koji se predstavlja kroz donacije i/ili sponzorstva određenih osoba ili institucija iz društva.

  mezanin

  Mezanin je pojam koji je dakle najpoznatiji u vremenu kada nastane neka ekonomska kriza, i kad se firme pšrezaduže kod banaka i nemaju više osnova da ih iste kreditiraju te neminovno i jasno i propadaju, i banke uzimaju imovinu kao garant i dug za ono što su već dale kao povratna sredstva odnosno prethodni kredit.

  Poznat je pojam odobravanje mezanina u bankarstvu, i on podrazumeva neto dobitak i tok novca kao takav, za razliku od kreditiranja i refinansiranja koji opet pre svega zavise od obezbeđenja i sredstava i mogućnosti njihovog vraćanja.

  Postoje mezanin fondovi koji se i bave mezaninom u bankarstvu odnosno ekonomiji, sa jasnim obeležjem kreditnog angažmana i investicionog kapitala koji mora kao osnova da postoji u tome mezaninskom odobravanju.

  Posmatrano relativno logički, mezanin jeste jedan instrument u finansijama koji je najčešći u građevinarstvu, kada se zapravo koristi kako bi se prevazišao nedostatak sredstava u datom momentu, a da bi se nastavili poslovi izgradnje, bilo da se stavljaju na primer stanovi odmah u pretprodaju, ili se obezbeđuju sredstva od strane samog investitora kao lični kapital, i u krajnjoj meri se uzima kredit od banaka, i stavja se pod hipoteku građevina kao garant za vraćanje duga.

  mezanin šta je mezanin

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
  Prethodni članakŠta znači Apatija?
  Sljedeći članakMizanscen značenje

  ━ drugi upravo čitaju

  Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

  Kasko osiguranje kao i svaka vrsta osiguranja osmišljeno je da na brz, lak i efikasan način, uz neznatan novčani izdatak, pruži važne koristi klijentima. Bilo...

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Golf II – Legenda Balkana

  Golf II samo spominjanje ovog automobila donosi nam lijepa sjećanja. Bez obzira da li imamo veliko znanje o automobilima ili ne svi znamo kako...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Kako uljepšati video na telefonu

  Kako uljepšati video na telefonu uz pomoć aplikacije i kako možete da montirate video klipove na vašem telefonu. Uređivanje fotografija na telefonu je sasvim normala...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Paraziti u stolici forum

  Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Na mjestima kao što su paraziti u stolici forum možete...