Šta je bruceloza odnosno mediteranska groznica koju karakteriše mali broj ili čak bez simptoma, te kroničnim stadijem visoke temperature uz slabost, znojenje i mukle boli.
Konzumacija nedovoljno kuhanog mesa ili nepasteriziranog mlijeka može pridonijeti brucelozi, zoonozi koju uzrokuju bakterije iz roda Brucella. Ova infekcija je životinjskog porijekla i pogađa tisuće ljudi diljem svijeta. Bruceloza, također poznata kao valovita ili mediteranska groznica, uzrokuje bakterija Brucella. Nalazi se u različitim životinjama – psima, kozama, svinjama, govedima, ovcama.
Na ljude se prenosi izravnim kontaktom sa životinjama i zaraženim proizvodima. Drugi oblici prijenosa, poput seksualnog kontakta ili putem transfuzije krvi, rijetki su, ali se također javljaju.
Infekcija nastaje ulaskom bakterije u ljudski organizam kroz oštećenu kožu, sluznicu, u dodiru s nekuhanim mesom, nepasteriziranim mlijekom, krvlju ili izmetom. Bakterije iz roda Brucella sastoje se od nekoliko različitih vrsta, a to su B. abortus, B. melitensis, B. suis, B. ovis i B. cannis. Bolest se najčešće javlja kod poljoprivrednika, veterinara i mesara. Bruceloza ima visoku otpornost na uništavanje i smatra se jednom od najčešćih zoonoza u svijetu. Ako se ne liječi pravilno, bolest može postati kronična.
Bruceloza – simptomi
Bruceloza zahvaća mnoge organe i često može oponašati neke druge infekcije. Neki od najčešćih simptoma su: groznica, noćno znojenje, glavobolja, upala sinusa, umor, gubitak težine, slabost i malaksalost, gubitak težine, bolovi u zglobovima, mišićima i leđima. Ova bolest može imati i nespecifične simptome, što otežava dijagnozu. Bruceloza može izgledati i kao gripa, ali bez respiratornih simptoma, zbog čega se smatra iscrpljujućom bolešću. Stoga je važno ispitati anamnezu bolesnika, je li konzumirana hrana od zaraženih životinja ili je bilo kontakta s kontaminiranim proizvodima životinjskog podrijetla.
Kod trudnica može izazvati pobačaj, a kod muškaraca upalu testisa i neplodnost. Zaražena osoba također može doživjeti natečene limfne čvorove, bolove u trbuhu, proljev, povraćanje i gubitak težine. Razdoblje inkubacije bruceloze kod ljudi varira, obično između pet dana i dva mjeseca, ali može trajati i do dvije godine. Važno je obavijestiti liječnika ako su konzumirani životinjski proizvodi za koje se sumnja da su uzrok postojećeg stanja.
Bruceloza, maltska groznica, zoonoza koju karakterišu malaksalost, intermitentna temperatura, adenopatija, znojenje, aritmije i uvećana slezina. Inkubacija u proseku iznosi 2 – 3 nedelje. Početak može da bude nagao sa znacima intoksikacije.

Prisutna je izrazita malaksalost, jaka glavobolja, groznica i jeza koje prethode porastu temperature. Profuzno znojenje koje ne prati temperaturu je obavezan simptom.
Karakteristični su bolovi u mišićima i zglobovima sa otokom i bol u vratnom i lumbosakralnom delu kičme, prisutna je limfadenopatija (uvećane limfne žlezde) i uvećana slezina. Od gastrointestinalnih simptoma su prisutni anoreksija, zatvor i gubitak u telesnoj težini. Od strane nervnog sistema javlja se depresija, razdražljivost, nesanica, grubi tremor (podrhtavanje) prstiju i jezika.
Kako se liječi bruceloza?
Kako se liječi bruceloza? Rana dijagnoza ključna je za liječenje. Dijagnoza se postavlja analizom uzorka krvi, izolacijom bakterija ili uzimanjem uzoraka koštane srži. Liječenje se provodi prema kliničkoj procjeni i primjenom dvije vrste antibiotika koje propisuje liječnik tijekom nekoliko tjedana. Kada se simptomi povuku, liječenje se mora ponoviti kako bi se smanjio rizik od povratka bolesti.
Komplikacije koje se mogu javiti su meningitis, infektivni endokarditis, ozljede kostiju i zglobova, encefalitis, kao i sindrom kroničnog umora. Mjere prevencije kod ljudi su nošenje zaštitnih rukavica, adekvatno liječenje kožnih infekcija, izbjegavanje nepasteriziranog mlijeka i nedovoljno kuhanog mesa.
To također podrazumijeva strogu kontrolu i uklanjanje bolesti kod životinja. Među ostalim mjerama kontrole bolesti je imunizacija životinja. Iako se neke životinje spontano oporave, bruceloza se još uvijek može prenijeti izmetom i mlijekom. Stoga se proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda mora odvijati u skladu s propisanim normativima.
Važnu ulogu u prevenciji bolesti ima pasterizacija mlijeka ili njegovo prokuhavanje.

Prevencija bruceloze
Metoda prevencije ogleda se u kontroli infekcije životinja. Od posebnog značaja predstavlja rano otkrivanje i neškodljivo uklanjanje zaraženih životinja. Svake godine se provodi program sistematske kontrole zdravstvenog stanja prijemčivih životinja, koji se ogleda u programu vakcinacije malih preživara i laboratorijskom ispitivanju krvi goveda.
Pasterizacijom mlijeka i mliječnih proizvoda pri temperaturi 62 °C kroz 32 minute, brucele budu unštene pa se tako smanjuje rizik od infekcije ljudi. Bakterije se također mogu prenositi u sirovom ili nedovoljno termički obrađenom mesu.
Preporuka za Vas
- Kako se žuta groznica liječi?
- Gingivitis – uzrok, simptomi, liječenje
- Bez obzira ili bezobzira? – Pogledajte kako se pravilno i ispravno piše
- Riješavati ili rješavati? – Pogledajte kako se pravilno i ispravno piše
- Život pčele – kako izgleda i koliko traje?
- Kako poboljšati pamćenje? Najbolji trikovi!
- Kako prestati pušiti?
- ZAMKE U KOJE UPADAJU MLADI RODITELJI
- Zašto nastaju madeži?
- Ovlaživač zraka besplatno uz 4 odlične ideje
- Limunska kiselina – što je i gdje se nalazi?
- Zašto je živa opasna? Sve o jednom od 10 najopasnijih metala
- Kako zaraditi na kriptovalutama?
- Smiješne rođendanske čestitke
- Šta je ego? Kako ego djeluje na nas i naše okruženje?
- Kako putovati jeftino: Savjeti za uštedu tijekom putovanja