back to top

efikasno ili neefikasno

Kako se piše efikasno ili neefikasno?

Kako se piše efikasno ili neefikasno? Pisanje je vještina koja se razvija s vremenom i praksom, a jedan od ključeva efikasnog pisanja je razumijevanje kako pravilno koristiti riječi i izraze u različitim kontekstima.

U ovom tekstu fokusirat ćemo se na pravilno pisanje izraza “efikasno” i “neefikasno”, te kako ih koristiti u pisanju na način koji će vaše tekstove učiniti jasnijima, preciznijima i, na koncu, efikasnijima.

Razumijevanje značenja

Prvi korak ka efikasnom pisanju je razumijevanje značenja riječi koje koristimo. “Efikasno” označava sposobnost postizanja željenog učinka ili cilja s minimalnim troškom, vremenom ili naporom.

Suprotno tome, “neefikasno” se koristi kada nešto ne uspijeva postići željeni rezultat ili kada proces troši previše resursa, bilo da je riječ o vremenu, novcu ili energiji.

Kako se piše efikasno ili neefikasno?
Kako se piše efikasno ili neefikasno?

Pravilno pisanje efikasno ili neefikasno

U hrvatskom jeziku, pravilno je pisati “efikasno” kao jednu riječ, bez razmaka ili crtica. Kada želimo negirati ovu riječ, koristimo prefiks “ne-“, koji se piše zajedno s riječju, formirajući “neefikasno”.

To se razlikuje od pravila pisanja negacije kod nekih drugih riječi, gdje “ne” može stajati odvojeno, naročito kod glagola.

Korištenje u rečenicama

Da bismo bolje razumjeli kako koristiti ove izraze u pisanju, pogledajmo nekoliko primjera rečenica:

 • Efikasno upravljanje vremenom ključno je za uspjeh na poslu.
 • Neefikasni procesi u tvrtki mogu dovesti do gubitka profita.
 • Tražimo efikasno rješenje za ovaj problem.
 • Nažalost, dosadašnji pokušaji su bili neefikasni.

U svakom od ovih primjera, jasno je što riječi “efikasno” i “neefikasno” znače u kontekstu rečenice, što doprinosi preciznosti i jasnoći izražavanja.

Savjeti za efikasno pisanje

 1. Jasnoća i konciznost – Nastojte pisati jasno i izravno, izbjegavajući nepotrebne riječi ili složene konstrukcije koje mogu zbuniti čitatelje.
 2. Aktivna upotreba glagolaAktivni glagoli čine pisanje dinamičnijim i izravnijim, što može pomoći u prenošenju vaše poruke efikasnije.
 3. Strukturiranje teksta – Dobro organiziran tekst, s jasnim odlomcima i naslovima, olakšava čitateljima praćenje vaših argumenata i ideja.
 4. Ponovno čitanje i uređivanje – Nikada nemojte podcijeniti važnost ponovnog čitanja i uređivanja vašeg teksta. To može otkriti nepreciznosti, gramatičke greške i druge probleme koji mogu umanjiti efikasnost vašeg pisanja.
Kako se piše efikasno ili neefikasno?
Nastojte pisati jasno i izravno, izbjegavajući nepotrebne riječi ili složene konstrukcije koje mogu zbuniti čitatelje.

Efikasno pisanje može pridonijeti manjem broju nesporazuma i, na kraju, uspješnijem poslovanju.

U akademskom svijetu, jasnoća i preciznost ključni su za izražavanje kompleksnih ideja i teorija.

U svakodnevnoj komunikaciji, efikasnost pisanja pomaže u očuvanju vremena i energije i omogućava bržu i učinkovitiju razmjenu informacija.

Kako se piše efikasno ili neefikasno?
Efikasno pisanje može pridonijeti manjem broju nesporazuma i, na kraju, uspješnijem poslovanju.

Pisanje rječce NE

Pravilno pisanje riječi “ne” u hrvatskom jeziku zavisi od konteksta u kojem se koristi, osobito kada se radi o negaciji. Pravila koja određuju kada se “ne” piše odvojeno, a kada spojeno s riječju koju slijedi, ključna su za pravilno izražavanje značenja. Ova pravila nisu samo gramatička formalnost; ona su bitna za jasnoću i preciznost u komunikaciji.

1. “Ne” s glagolima

U pravilu, kada “ne” prethodi glagolu, piše se odvojeno. Ova pravila omogućuju da se jasno izrazi negacija radnje koju glagol označava.

Primjeri:

 • Ne idem u školu danas.
 • Nisam razumio upute.

2. “Ne” s pridjevima, prilozima i brojevima

Kada “ne” stoji ispred pridjeva, priloga ili brojeva, obično se piše spojeno ako se time tvori negacija koja mijenja značenje osnovne riječi.

Primjeri:

 • nezanimljiv (pridjev)
 • nesretno (prilog)
 • nečetiri (broj u smislu negacije, iako je rjeđe korišteno)

Međutim, u nekim slučajevima, čak i s pridjevima i prilozima, “ne” može stajati odvojeno ako se želi posebno naglasiti negacija ili kada se odnosi na specifičnu situaciju ili stanje.

Primjeri:

 • Slika nije lijepa. (umjesto “Slika je nelijepa.”)
 • Ovo nije dobro. (umjesto “Ovo je nedobro.”)

3. “Ne” s imenicama

“Ne” se s imenicama gotovo uvijek piše odvojeno, osim u slučajevima kada je dio ustaljenih složenica.

Primjeri:

 • Ne vjerujem u duhove.
 • Nemam novca. (primjer ustaljene složenice)

4. Složeni glagolski oblici

Kada se koriste složeni glagolski oblici, “ne” se piše odvojeno od pomoćnog glagola.

Primjeri:

 • Nisam htio doći.
 • Ne bih mogao to učiniti.

Zaključak

Efikasno pisanje je proces koji zahtijeva vještinu, praksu i pažnju na detalje. Pravilno korištenje izraza poput “efikasno” i “neefikasno” samo je jedan od aspekata koji doprinose jasnoći i preciznosti vašeg pisanja.

Kroz kontinuirano učenje i primjenu gore navedenih savjeta, možete poboljšati svoju sposobnost da jasno i efikasno izražavate svoje ideje pismenim putem, bilo da je riječ o biznis komunikaciji , akademskom radu ili svakodnevnoj korespondenciji.

S vremenom, efikasno pisanje postaje ne samo alat za bolju komunikaciju već i način izražavanja vašeg osobnog ili profesionalnog identiteta.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

virolog ili virusolog | Kako se piše

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog? Pravilno pisanje i upotreba stručnih termina u hrvatskom jeziku tema je koja često može izazvati zbunjenost. To se...

izlažu ili izlagaju | Kako se piše

Kako se piše pravilno izlažu ili izlagaju? Pisanje i pravopis hrvatskog jezika podložni su pravilima koja pomažu u očuvanju jezične strukture i jasnoće izražavanja. Jedno...

Čaj od zove

Bazga ili zova je drvenasta višegodišnja biljka. Ovo listopadno drvo može da naraste i do 10  m visine. Kora stabla je sivosmeđa a mlade grane...

nebrojeno ili nebrojano | Kako se piše

Kako se piše nebrojeno ili nebrojano? Kako se piše nebrojeno ili nebrojano? Prilog nebrojeno koji znači vrlo mnogo, bezbrojno, bezbroj, javlja se samo u obliku sa e: nebrojeno...

možda te zanima