back to top

Zašto se obilježava 8. mart?

8. mart u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan žena. Iako su žene uvijek igrale važnu ulogu u društvu, historijski gledani uvijek se više gledalo na doprinose muškaraca.

Tokom mjeseca marta ljudi širom planete prepoznaju i slave doprinos koji su žene dale društvu, kao i borbe sa kojima se i dalje suočavaju.

Ako ovaj praznik shvatate samo kao obavezu kupovine ruže i izlaska na večeru onda ovo nije tekst za vas. Ovako biste mogli obilježiti 8. mart.

Kako obilježiti 8. mart?
Kako obilježiti 8. mart?

Promocija historijske uloge žena

Čitajte o ženama koje su stvarale historiju, izume ili širile velike ideje. Pročitajte knjige i internetske članke o ženama koje su bitne, bilo iz povijesnog ili modernog doba. Uz to, gledajte dokumentarne filmove o ženama u povijesti.

Saznajte o važnim ulogama koje žene igraju u društvu. Kroz historiju žene su oblikovale društvo postajući vođe, podižući porodice, promovirajući ideje i stvarajući izume.

Iako su neke od ovih uloga bile zanemarene u svoje vrijeme, društvo ne bi bilo tamo gdje je danas, bez rada žena. Pročitajte o povijesnim ulogama koje su žene igrale i različitim kulturama širom svijeta, od kojih su neke bile matrijarhalne, što znači da su žene imale kontrolu.

Pročitajte o poznatim ženskim vođama poput kraljice Elizabete I, Katarine Velike, Harijet Tubman, Kleopatre i Aung San Suu Kyi.

Prepoznajte kako su uloge žena u kući pomogle zajednicama da rastu i napreduju.

Istražite trenutna pitanja i probleme s kojima se žene suočavaju u savremenom svijetu. Dok se čine veliki koraci ka ostvarivanju ravnopravnog društva, i dalje postoje problemi s kojima se mnoge žene suočavaju u svom svakodnevnom životu.

Saznajte više o tim problemima, a sve kako biste mogli više pomoći ženskim problemima i obrazovati druge. Evo nekoliko primjera:

  • Studije pokazuju da žene nisu plaćene jednako kao muškarci za isti posao,
  • Žene se suočavaju sa pritiskom da bi radile i bile savršene domaćice,
  • Žene doživljavaju uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mjestu,
  • Općenito, žene su premalo zastupljene na pozicijama moći.
Kako obilježiti 8. mart?
Kako obilježiti 8. mart? Promocija historijske uloge žena

Podrška rješavanju ženskih problema

Zagovarati ravnopravnost spolova. Nažalost, žene se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i nejednakim postupkom u društvu.

Međutim, možete pomoći da stvari promijenite na bolje. Razgovarajte o ženskim problemima i podržite politike koje pomažu ženama.

Educirajte druge o problemima s kojima se žene suočavaju. Možete pomoći ljudima da bolje razumiju historiju i trenutne probleme žena s kojima se suočavaju. Podijelite svoje znanje s drugima.

Kažite ako ste svjedok maltretiranja ili diskriminacije nad ženama. Jedna osoba može napraviti ogroman utjecaj zalažući se za ono što je ispravno.

Kako obilježiti 8. mart?
Kako obilježiti 8. mart? Nažalost, žene se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i nejednakim postupkom u društvu.

Ako vidite da neko loše postupa sa ženom, recite nešto. Reci im da je njihovo ponašanje neprimjereno i zahtijevaj da prestanu. Zatim prijavite ponašanje ako je moguće.

Angažman sa kreativnim radovima žena

Čitajte knjige, članke i poeziju koje su napisale žene. Vjerovatno već imate nekoliko omiljenih knjiga koje su napisale žene, bilo da je to moderno djelo poput serije o Harryju Potteru ili klasično poput Ponosa i predrasuda Jane Austen.

Žene imaju jedinstvenu perspektivu kada je u pitanju književnost, zato potražite žene pisce i uživajte u njihovom pisanju. Ovo podržava kreativni rad žena.

Možete isto tako gledati filmove u kojima su žene glavne uloge, režiseri ili scenaristi, a možete slušati i muziku i posjetiti izložbu u čijem prvom planu je žena.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

možda te zanima