back to top

Kako izabrati klima uređaj za grijanje?

Dolazi nam zima pa se često postavlja pitanje kako izabrati klima uređaj za grijanje i pri tome ne pogriješiti. No, ne brinite u nastavku teksta saznat ćete sve o klima uređajima koji griju.

Živimo u vremenu, gdje smo u potpunosti prilagođeni savremenom načinu života, podrazumijevajući i sve savremene tehnike i izume, koji se konstantno mijenjaju, te teže ka naprednijem i modernijem korištenju. Tako, možemo reći da su se mašinske instalacije razvile u skoro najvažnije sisteme, kako u poslovnim, tako i u stambenim objektima.

U nastavku pročitajte naše savjete kako da izaberete klima uređaje za grijanje, koji će doista dati efektno rješenje pri zagrijavanju prostora.

U posljednje vrijeme, možemo reći da je grijanje sa klima uređajem postao sve češći način pri regulaciji temperature prostora u kojem boravite, pogotovo u doba kada vanjske temperature padaju. Shodno tome, postalo je neizostavno da sve veći broj klima za kućnu upotrebu imaju ugrađenu podobnost grijanja prostora. Kako se razvija tehnologija, tako i klima uređaji postaju više efikasniji u štednji energije i grijanju, a njihova cijena prihvatljiva.

Najčešća svrha putem koje se ugrađuje klima uređaj sa opcijom grijanja, ogleda se kroz potrebu da se željeni prostor može i grijati i hladiti. Inverter klima, kao novo tehnološko rješenje osigurava učinkovito grijanje kada su u pitanju i vrlo niske vanjske temperature (do -20°C).

Kako izabrati klima uređaj za grijanje
Grijanje sa klima uređajem postao sve češći način pri regulaciji temperature prostora

Grijanje putem klima uređaja

Kako bismo najjednostavnije objasnili funkciju rada klime uređaja za grijanje, možemo reći da klima uređaj grije obrnutim načinom od načina putem kojeg hladi. Ugrađivani kućni sistemi klimatizacije obično se sastoje od vanjske i unutrašnje jedinice klima uređaja. Prilikom grijanja, klima uređaj radi na obrnut način na koji radi putem hlađenja, jer unutrašnja jedinica proizvodi (pušta) topao zrak, a vanjska hladan.

Tokom odabira klima uređaja, prije svega, treba uzeti u obzir osnovne parametre:

  • Veličinu prostorije, ali i broj prostorija za koje vam je potrebno grijanje
  • Podneblje u kojem se prostor za grijanje nalazi
  • Budžet, tj vaše finansijske mogućnosti

Vodeći se ovim parametrima, uvijek kontaktirajte pouzdane servisere klima uređaja, kako biste zajedno izabrali najbolje rješenje grijanja putem klime, koji će zadovoljiti vaše potrebe na najbolji mogući način.

Što se tiče veličine prostora, ona direktno utječe na potrebnu snagu uređaja za grijanje, a broj prostorija definiše mjesto na kojem će se se odrediti broj unutrašnjih jedinica koje se trebaju ugraditi u prostor.

Klimatološki uvjeti (temperatura) imaju utjecaj na odluku da li se putem klima uređaja ili izabrati neko drugo rješenje, kao i odabir same tehnologije koju klima uređaj koristi, tako da treba spomenuti da inverter tehnologija u uređajima obezbijeđuje efikasno grijanje i tokom niskih vanjskih temperatura.

Održavanje klima uređaja

U sezoni grijanja, održavanje klima uređaja istovjetno je održavanju klima uređaja u sezoni hlađenja.  Održavanje klima uređaja prvenstveno se ogleda kroz osiguranje tehničke ispravnosti uređaja, ali i kroz osiguranje higijene zraka. Tehnička ispravnost klima uređaja uključuje provjeru ispravnosti rada dijelova uređaja, kako bi se putem iste pružio kvalitetan i učinkovit rad. Neefikasan rad klima uređaja, kao što je slabo grijanje, buka ili čudni zvukovi, posljedica su neispravnosti uređaja, kao i prisutnosti objekata koji ne bi trebali biti u samom uređaju. Također, bitno je napomenuti da uvijek redovno čistite filtere klima uređaja. Filter se treba provjeravati svaka dva mjeseca u sezoni grijanja.

Ono što bi svakako trebali znati jeste da kada budete u potrazi za odgovarajućim klima uređajem za grijanje, prije svega, napravite konsultaciju sa pouzdanim i stručnim serviserima. Također, da dobro obratite pažnju prilikom izbora klima uređaja koji će efikasno raditi u mjestima u kojima su vanjske temperature niske, te u tom slučaju, odaberite klima uređaj sa inverter tehnologijom. Inverter tehnologija predstavlja način regulacije i upravljanja radom kompresora u klima uređaju, te tim putem omogućava uštedu električne energije.

Stoga, prednosti inverterske tehnologije ogledaju se kroz par značajnih prednosti:

  • Brže postizanje temperature koju želite dostići
  • Ušteda energije i novca
  • Ne postoji varijacija temperature
  • Vrijeme pokretanja skraćeno je za 1/3
Kako izabrati klima uređaj za grijanje
Filter se treba provjeravati svaka dva mjeseca u sezoni grijanja

Još sličnog sadržaja

drugi upravo čitaju

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

možda te zanima