back to top

Razmišljate o putovanju? Ne znate gdje otputovati? Posjeta Kopenhagena je pravi izbor za Vas, a u nastavku teksta saznajte zašto trebate posjetiti Kopenhagen.

Danska metropola Kopenhagen po mnogočemu je jedinstveni europski grad koji se diči svojom kulturom, arhitekturom, hranom i hipsterskom atmosferom koja vlada u njemu. Ovo je grad u kojem je glavno prijevozno sredstvo bicikl, grad u kojem postoji slobodna komuna Christiania u kojoj vrijede neka sasvim druga pravila i grad u kojem kanabis nije tabu tema. 

Kopenhagen je također danska kraljevska prijestolnica i mjesto u kojem ekološki aktivizam nije samo puka priča stoga je svakako grad kojeg vrijedi posjetiti. Danci su mnogo slobodnijeg karaktera i upravo je zbog toga Kopenhagen grad koji nudi mnoštvo zanimljivog sadržaja.

Kopenhagen je nastao u 12. stoljeću, a svoju titulu glavnoga grada dobio je tri stoljeća kasnije. Osim što je glavni grad, Kopenhagen je također i najveća danska luka. Postoji mnogo toga što treba vidjeti u Kopenhagenu, a u nastavku teksta donosimo najpopularnija mjesta u Kopenhagenu koja nikako ne smijete propustiti posjetiti.

1. Nyhavn

Nyhavn je izuzetno slikoviti dio luke i mjesto koje ne smijete preskočiti u svom obilasku. Riječ je o nizu šarenih kuća koje su se smjestile uz kanal i koje svojim bojama oduševljvaju svakoga tko naiđe.

U prošlosti je ovo mjesto bilo rezervirano samo za moreplovce i ribare, a danas je vrlo popularno među ljudima svih dobi. Uz kanal su smještene mnoge trgovine, kafići i restorani, a dodatno lijep ugođaj daje i činjenica da je velik dio života upravo na ovom mjestu proveo slavni pisac Hans Christian Andersen. On je naime živio u Nyhavnu, a legenda kaže da je boravio u čak tri kuće.

Posjeta Kopenhagena
Foto: Pixabay

2. Zabavni park Tivoli

U centru Kopenhagena nalazi se i veliki zabavni park Tivoli koji posluje još od sredine 19. stoljeća, ali nije riječ o uobičajenom klasičnom zabavnom parku kakvog većina nas poznaje. Ovo je park u kojem se osim brojnih vožnji i igara redovno odvijaju koncerti i održavaju predstave koje uključuju vatromet; ovo je park prepun zelenih oaza u kojima se možete opustiti i uživati u pogledu na mnogobrojne fontane. 

U parku se nalazi i posebna zanimljivost vezana uz povijest zabavnog parka: upravo se ovdje nalazi jedna od najstarijih drvenih tobogana na svijetu koji je svijet ugledao prije 1. svjetskog rata. 

Park je ljeti dom filmoljubaca jer se u njega smješta kino na otvorenom, a zimi se pretvara u pravo božićno selo. Godišnje kroz park prođe otprilike 5 milijuna ljudi što najviše govori o njegovoj popularnosti.

3. Stroget

Vrlo dugačka i nadasve popularna pješačka zona Stroget smjestila se u samo srce grada i čini ju pet ulica protkanih high-end dućanima i trgovinama najpoznatijih brendova. Ovo je vrlo popularno mjesto među turistima i pruža mogućnost kupnje najkvalitetnijih odjevnih predmeta. 

U istoj pješačkoj zoni svoje su mjesto našle i važne kulturne i vjerske znamenitosti poput katedrale i Gradske vijećnice. Tu se nalazi i najfotografiranija fontana u Kopenhagenu, fontana Storkespringvandet, te toranj s zvjezdarnicom koji datira u 17. stoljeće. Ovaj je toranj jako popularan jer zbog svoje visine od 36 metara pruža predivan pogled na čitavi grad, a tamo se nalazi i koncertna dvorana koja je u stalnom pogonu.

4. Slotsholmen

Centar grada nalazi se na Slotsholmenu, otoku smještenom u luci, a ovdje se nalazi i sjedište danske vlade. Vlada se nalazi u palači Chiristiansborg, a osim što su ovdje smješteni vladajući tu svoje goste prima i sama danska kraljica. Ovdje se nalazi i javni muzej Thorvaldsen te Kraljevska knjižnica i muzej Guinnessovih rekorda.

Posjeta Kopenhagena
Vlada se nalazi u palači Chiristiansborg

5. Mala sirena

Iako nije riječ o nekoj impresivnoj statui, kip Male sirene postao je glavni simbol danskog glavnog grada. Ovaj maleni brončani kip stariji je od stotinu godina, a nastao je prema motivu iz bajke najpoznatijeg danskog pisca Hansa Christiana Andersena. Iako je tijekom godina i oštećivan i vandaliziran, gradske vlasti ga svaki puta iznova obnavljaju. Ova se statua nalazi u blizini utvrde Kastellet, uz rivu u centru grada, a iako je mala uvijek je jedna od bitnih točaka svih turista koji dolaze u Dansku. 

6. Crni dijamant

Za ljubitelje moderne arhitekture postoji jedno mjesto u Kopenhagenu kojeg ne smijete propustiti, a to je Crni dijamant. Riječ je o Kraljevskoj knjižnici koja se 1999. godine proširila u sasvim novu građevinu, tik uz obalu mora. Građevina je vrlo impresivnog izgleda, a nadimak „crni dijamant“ je dobila zbog svoje boje i pravilnog oblika. No ova zgrada je iznutra jednako impresivna kao i izvana pa bi bilo šteta propustiti baciti pogled na nju i iznutra. 

7. Slobodni grad Christiania

Freetown Christiania je najpoznatija četvrt u Kopenhagenu, često nazivana hipsterskim rajem. Nju su 1970. godine osnovali hipiji koji su smještaj pronašli u starim vojnim barakama, a vrlo brzo ova se četvrt pretvorila u „slobodnu“ četvrt, mjesto u kojem se slobodno konzumirao kanabis. 

Ipak, pod nadzorom danskih vlasti ovo se mjesto pretvorilo u relativno mirnu zajednicu u kojoj se nalaze odlični veganski restorani i ponajbolji park za skejtere. Čitava je četvrt oslikana grafitima, a automobilima je zabranjen ulaz. 

8. Muzej moderne umjetnosti Louisiana

Iako se nalazi na 35 kilometara udaljenosti od Kopenhagena ovaj je muzej uistinu vrijedan posjete. Najposjećeniji je muzej u Danskoj te je na 85. mjestu najposjećenijih muzeja na čitavom svijetu. 

Ovo je mjesto kojeg svakako trebaju posjetiti svi ljubitelji Andyja Warhola, Pabla Picassa, Yvesa Kleina i mnogih drugih važnih umjetnika, ali mjesto nudi i prekrasno iskustvo razgledavanja skulptura u Vrtu skulptura te veličanstven pogled na more koji se pruža s travnjaka muzeja. 

Posjeta Kopenhagena
Jedan od najposjećenijih muzeja na čitavom svijetu

9. Dvorac Rosenborg

Ako želite vidjeti i posjetiti neki dvorac iz bajke tada je dvorac Rosenborg svakako odličan izbor. Ovo se kraljevsko zdanje nalazi unutar jednog od najstarijih parkova u gradu pa je uživanje u kraljevskim vrtovima nezaobilazno. 

Osim prekrasne zelene oaze koja okružuje renesansni dvorac, Rosenborg je također i mjesto u kojem se čuvaju danski krunski dragulji. Njegova je unutrašnjost izuzetno raskošna, a neke od soba sadrže neprocjenjive komade namještaja, ukrasa i umjetničkih djela. U ovom se dvorcu krije i veliki vinski podrum u kojem su sakrivena najvrjednija, ali i neka neprocjenjiva vina.

10. CopenHill

Jedna od najzanimljivijih atrakcija koje posjeduje Kopenhagen je unikatna skijaška staza koju je projektirao danski arhitekt Bjarke Ingels. Riječ je o umjetnoj skijaškoj stazi koja se ni više ni manje nalazi na vrhu gradskog centra za gospodarenje otpadom. 

Ovo je jedini grad na svijetu koji u svom centru nudi prostor za skijanje, daskanje na snijegu i planinarenje pa svakako nemojte propustiti iskušati se na ovim zimskim stazama. 

11. Botanički vrt Kopenhagen

U centru grada nalazi se i više od 150 godina star botanički vrt u čijem se okrilju skriva više od 15 tisuća različitih biljnih vrsta.  Staklenik s biljkama se prostire na više od tri tisuće metara četvornih. Ovo je Dancima omiljeno mjesto za bijeg od gradske vreve koje jednostavno mami na laganu šetnju. 

Najpopularniji dio botaničkog vrta su vrt rododendrona, Kuća palmi i područje s kamenjarima. Jedinstveni doživljaj pruža i Kuća leptira smještena u vrtu, a koju je moguće posjetiti samo ljeti. 

Posjeta Kopenhagena
je Dancima omiljeno mjesto za bijeg od gradske vreve

12. Superkilen 

Na redu je još jedan danski projekt kojeg nema nigdje u svijetu. Riječ je o Superkilenu, urbanom parku koji se prostire na području dužine jednog kilometra, a koji slavi multikulturalnost Kopenhagena. U njemu se nalazi više od 60 različitih objekata od kojih je svaki vezan uz jednu od kultura koje kopenhagen čine ovakvom vrstom grada. U njemu se možete ljuljati na klupama iz Iraka, gledati boksače koji boksaju u ringu iz Tajlanda te svoj otpad baciti u kante za smeće koje dolaze iz Blackpoola. 

13. Gliptoteka Ny Carlsberg

Ovaj neopisivo značajan muzej izgrađen je 1897. godine, a jako je važan jer se u njemu nalazi jedna od najvećih svjetskih zbirki antikviteta i umjetničkih djela koje datiraju iz 19. stoljeća. Zbirka sadrži djela egipatskog, rimskog i grčkog podrijetla, ali i danske i francuske umjetnosti 19. stoljeća. 

Riječ je o muzeju koji je nastao na temeljima velike zbirke umjetnina koje je u svom vlasništvu imao sij osnivača Carlsberg pivovare, Carl Jacobsen. 1888. godine Carl je svoju veliku i vrijednu zbirku ostavio gradu Kopenhagenu, a za to je imao samo jedan uvjet, a to je da Danci pronađu zgradu u kojoj bi se ta zbirka čuvala i pazila. 

Osobito je impresivan Zimski vrt iz 1906. godine na kojem se nalazi staklena kupola, a u kojem se nalaze prekrasne palme, fontane i statue. 

14. Danski Nacionalni Muzej Umjetnosti

Ovaj je muzej jedna od najvećih atrakcija Kopenhagena jer se u njemu nalazi najveći broj umjetničkih djela danskih umjetnika još od 14. stoljeća nadalje. U njemu se nalaze i remek djela zlatnog doba danske umjetnosti, a u jednom dijelu muzeja nalazi se i moderna zbirka. 

U ovom muzeju možete uživati u promatranju danskih novčića iz doba Vikinga, vjerskih artefakata iz srednjeg vijeka ili zbirku predmeta iz Iraka koju su iskopali danski arheolozi. 

Posjeta Kopenhagena
Ovaj je muzej jedna od najvećih atrakcija Kopenhagena

15. Vaernedamsvej

Posljednje mjesto koje ne smijete propustiti je trgovačka ulica koja povezuje dvije četvrti,  Frederiksburg i Vesterbroom. Često nazivana „malim Parizom Kopenhagena“ ova četvrt neodoljivo podsjeća na Pariz. Osim francuske škole koja se u njoj nalazi ovdje se nalaze najegzotičnije cvjećarne u Kopenhagenu i nekoliko nezavisnih knjižara kojih nema drugdje u gradu. 

U ovom se dijelu Kopenhagena nalaze i vrlo popularni vinski barovi, delikatesne trgovine i barovi koji ne nude samo pića već i slastice.

Još sličnog sadržaja

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima