Kako nadograditi RAM memoriju ?

Nadogradnja RAM memorije nije komplikovan proces, te ćemo vam objasniti kako nadograditi RAM memoriju kako bi uštedili više novca.

Da li je vaš računar počeo raditi sporo i neuredno? Da li je sistem otklonio mogući uzrok problema i zaključio da je vrijeme za nadogradnju RAM-a? Sigurno se pitate kako nadograditi RAM memoriju, ne bojte se, za postupak nadogradnje memorije nije potrebna posebna oprema ili posebna obuka. Samo trebate znati šta je u vašem računaru.

U sljedećem ćemo članku opisati postupak instaliranja memorije u vaš računar. Prije otvaranja računara morate poduzeti mjere predostrožnosti, kao što je slučaj sa bilo kojim drugim električnim uređajem.

Kako nadograditi RAM memoriju ? Matične ploče su veoma važne

Obavezno pročitajte sva uputstva za računar, kao i RAM pločicu.

Svaki računalni čipset ima ograničenja u pogledu RAM-a koji može podržati. Konačna količina RAM-a na koju možete nadograditi ovisi o sljedećim čimbenicima.

Prvo, saznajte ima li vaša matična ploča dva, tri ili četiri memorijska utora. (Opet je ova tema bila obrađena u prethodnom članku.) Kako biste smanjili stres na računalu, uvijek je bolje podijeliti svoj RAM između višestrukih utora. Procesor bi trebao moći pristupiti svim dostupnim utorima u isto vrijeme. Stoga, za matičnu ploču s dva slota, 2×8 GB RAM-a uvijek je superiorniji od 1×16 GB RAM-a.

Vaš operativni sustav daje naznaku maksimalnog nadogradivog RAM-a. Na primjer, Windows 10 Professional može podržavati do 2 TB u usporedbi sa 128 GB za Windows 10 Home. Međutim, ova ograničenja operativnog sustava su “samo teoretska”. Na kraju, sve se svodi na to koliko vaš procesor i memorijski utori mogu primiti. Stvarne vrijednosti RAM-a bile bi daleko manje u usporedbi s ograničenjima vašeg operativnog sustava.

Ako svom stroju dodajete više RAM-a, provjerite radi li novododani RAM na istoj brzini kao i vaš postojeći RAM.

Prvo što treba učiniti je provjeriti upute koje ste dobili uz računar. Saznajte koja je vrsta matične ploče na vašem računaru. Na osnovu ovih informacija možete saznati koliko RAM utora ima vaša matična ploča, kao i o kojoj vrsti memorije se radi. Obratite pažnju na kompatibilnost RAM-a koji želite kupiti i vrstu RAM-a koju vaša matična ploča podržava.

Kada ste pročitali sva bitna uputstva možemo da počnemo. Isključite računar i ostavite ga nekoliko minuta da se kondenzatori isprazne. Nakon isključivanja potrebno je da odspojite sve računarske periferne uređaje kao što su: monitor, miš, tastatura itd. Za kraj priprema potrebno je da odvrnete šarafe koji drže poklopac kučišta pričvršćeno za samo kućište.

Uklonite kartice ili bilo koju drugu unutrašnju komponentu koja sprečava pristup memoriji. Uhvatite memorijski modul za krajeve tako da ne dodiruje čipove ili igle. Otkačite osigurače RAM utora na matičnoj ploči, ako ih ima, i polako umetnite memorijski modul u utor. Sada polako pritisnite RAM modul. Kada je modul u ispravnom položaju, zaključajte osigurače. Možete lagano povući modul kako biste bili sigurni da dobro pristaje.

Kada se osigurate da je RAM na mjestu, možete opet priključiti sve interne komponente, također možete da priključite i sve periferne uređaje i da uključite vaš računar. Kada se sistem pokrene, provjerite koliko RAM-a ima vaše računalo. To možete učiniti desnim klikom na ikonu “Moj računar” i odabirom “Svojstva”. Ako računalo nije otkrilo dovoljno memorije, isključite ga i ponovite postupak. Ako ovo ne riješi problem, pozovite IT tehničara.

Kako nadograditi RAM memoriju
Nikada nemojte previše pritiskati memorijski modul prilikom priključivanja

Par savjeta za kraj

Kada uklanjate unutarnje komponente, morate se sjetiti gdje su bile kako biste ih kasnije mogli vratiti. Bilo bi najbolje nadograditi memoriju na podu bez tepiha kako bi se izbjeglo nakupljanje statičkog elektriciteta. Ako možete, stavite kućište računara na stol.

Ako je na vaš računar obuhvaćena garancija, otvaranje kućišta i instaliranje novih komponenti obično će ga prekinuti. Ako ove upute ne razumijete u potpunosti ili niste najvještiji, najbolje je obratiti se kvalificiranom IT tehničaru koji će za vas instalirati RAM. Također nikada nemojte previše pritiskati memorijski modul prilikom priključivanja u slot, zbog toga što se može desiti do toga da oštetite sam modul ili čak cijelu matičnu ploču.

Pročitajte i ovo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima