Kako nadograditi RAM memoriju ?

Nadogradnja RAM memorije nije komplikovan proces, te ćemo vam objasniti kako nadograditi RAM memoriju kako bi uštedili više novca.

Da li je vaš računar počeo raditi sporo i neuredno? Da li je sistem otklonio mogući uzrok problema i zaključio da je vrijeme za nadogradnju RAM-a? Sigurno se pitate kako nadograditi RAM memoriju, ne bojte se, za postupak nadogradnje memorije nije potrebna posebna oprema ili posebna obuka. Samo trebate znati šta je u vašem računaru.

U sljedećem ćemo članku opisati postupak instaliranja memorije u vaš računar. Prije otvaranja računara morate poduzeti mjere predostrožnosti, kao što je slučaj sa bilo kojim drugim električnim uređajem.

Kako nadograditi RAM memoriju ? Matične ploče su veoma važne

Obavezno pročitajte sva uputstva za računar, kao i RAM pločicu.

Prvo što treba učiniti je provjeriti upute koje ste dobili uz računar. Saznajte koja je vrsta matične ploče na vašem računaru. Na osnovu ovih informacija možete saznati koliko RAM utora ima vaša matična ploča, kao i o kojoj vrsti memorije se radi. Obratite pažnju na kompatibilnost RAM-a koji želite kupiti i vrstu RAM-a koju vaša matična ploča podržava.

Kada ste pročitali sva bitna uputstva možemo da počnemo. Isključite računar i ostavite ga nekoliko minuta da se kondenzatori isprazne. Nakon isključivanja potrebno je da odspojite sve računarske periferne uređaje kao što su: monitor, miš, tastatura itd. Za kraj priprema potrebno je da odvrnete šarafe koji drže poklopac kučišta pričvršćeno za samo kućište.

  Šta je Centrifuga?

Uklonite kartice ili bilo koju drugu unutrašnju komponentu koja sprečava pristup memoriji. Uhvatite memorijski modul za krajeve tako da ne dodiruje čipove ili igle. Otkačite osigurače RAM utora na matičnoj ploči, ako ih ima, i polako umetnite memorijski modul u utor. Sada polako pritisnite RAM modul. Kada je modul u ispravnom položaju, zaključajte osigurače. Možete lagano povući modul kako biste bili sigurni da dobro pristaje.

Kada se osigurate da je RAM na mjestu, možete opet priključiti sve interne komponente, također možete da priključite i sve periferne uređaje i da uključite vaš računar. Kada se sistem pokrene, provjerite koliko RAM-a ima vaše računalo. To možete učiniti desnim klikom na ikonu “Moj računar” i odabirom “Svojstva”. Ako računalo nije otkrilo dovoljno memorije, isključite ga i ponovite postupak. Ako ovo ne riješi problem, pozovite IT tehničara.

Par savjeta za kraj

Kada uklanjate unutarnje komponente, morate se sjetiti gdje su bile kako biste ih kasnije mogli vratiti. Bilo bi najbolje nadograditi memoriju na podu bez tepiha kako bi se izbjeglo nakupljanje statičkog elektriciteta. Ako možete, stavite kućište računara na stol.

Ako je na vaš računar obuhvaćena garancija, otvaranje kućišta i instaliranje novih komponenti obično će ga prekinuti. Ako ove upute ne razumijete u potpunosti ili niste najvještiji, najbolje je obratiti se kvalificiranom IT tehničaru koji će za vas instalirati RAM. Također nikada nemojte previše pritiskati memorijski modul prilikom priključivanja u slot, zbog toga što se može desiti do toga da oštetite sam modul ili čak cijelu matičnu ploču.

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

drugi upravo čitaju

Zadruga 5

Zadruga 5 reality show na televiziji Pink, televizijska emisija koja je zaludjela region. Zadruga 5 je rijaliti program srpske televizije Pink koji traje već nekoliko...

Kako skinuti video sa Instagrama?

Ako vas zanima kako skinuti video sa Instagrama na pravom ste mjestu! Donosimo listu svih aplikacija koje će vam pomoći da sačuvate željeni video! Instagram...

Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

Kako prepoznati masona? Najbolji znakovi!

Kako prepoznati masona u svakodnevnom životu Često možemo čuti o masoneriji, ali i o tome kako prepoznati masona. Iako postoje mnogi mitovi vezani uz masoneriju,...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

Šta znači Neimar?

Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...