back to top

Škotska: 6 zanimljivosti o državi koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva

Škotska zauzima sjevernu trećinu otoka Velike Britanije i na jugu graniči s Engleskom. Neovisna je država više od 300 godina, ali još uvijek ostaje u zajednici s Engleskom. Škotski parlament nalazi se u Edinburghu i ima moć nad svim ostalim područjima osim obrane, vanjskih poslova i monetarne politike.

Glavni grad Škotske je Edinburgh, a najveći grad je Glasgow. Nacionalni jezik koji se govori u Škotskoj je engleski, ali ima i mnogo ljudi koji govore škotski gaelski kao prvi jezik. Osim za istraživanje i uživanje u krajoliku, Škotska je prepuna zanimljivosti koje ćemo vam otkriti u današnjem članku.

Ben Nevis – najviša planina 

Škotska: 6 zanimljivosti o državi koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: Unsplash/Migle Siauciulyte

Škotska je geografski sjevernije od Velike Britanije, što znači da ima i puno hladniju klimu. Najviša planina u Velikoj Britaniji nalazi se upravo u Škotskoj, u Fort Williamu, vrlo blizu poznatog vijadukta Glenfinnan. Planina Ben Nevis visoka je oko 1345 metara, te je iznimno popularna među planinarima. Najviši vrh Britanskih otoka u prosjeku posjeti više od 100 tisuća planinara godišnje. 

Nacionalna životinja Škotske 

Škotska: 6 zanimljivosti o državi koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva

Nekima lavovi, Škotima jednorog. Dobro ste čuli, jednorog je stoljećima simbol  i nacionalna životinja Škotske. Kako su Engleska i Škotska stoljećima bili u sukobu, a Englesku je predstavljao lav, Škotska je svog saveznika pronašla u jednorogu. Legenda kaže da jedina životinja koja može pobijediti lava je jednorog. Logičan izbor Škota u bitci protiv Engleza.  

Prva fotografija u boji

Škotska: 6 zanimljivosti o državi koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: Unsplash/Sacha T’Sas

Škotska je zemlja prepuna predivnih krajolika i prirode koju ćete poželjeti fotografirati na svakom koraku. Za ljubitelje fotografije, Škotska je jedna od najboljih destinacija kojoj se uvijek rado vraćaju. Zanimljiva je i informacija da je upravo u Škotskoj snimljen prva fotografija u boji. Snimio ju je škotski fizičar James Clerk Maxwell 1861. godine.  

Zemlja golfa

Vjeruje se da je upravo Škotska kolijevka popularnog sporta koji je po nekim istraživanjima nastao tijekom srednjeg vijeka. Iako takav podatak nije nikada potvrđen, golf je jedan od najpopularnijih sportova u Škotskoj. To dokazuje i kraljevski, drevni golf klub St. Andrews koji je najvažnije mjesto kad je u pitanju golf u Škotskoj. Ako volite ovaj sport, u Škotskoj vam neće nedostajati mjesta za igranje.

Čudovište iz Loch Nessa

Škotska: 6 zanimljivosti o državi koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: Wikimedia Commons/Herbert Frank

Loch Ness je najveće slatkovodno jezero u Škotskoj, a zbog duljine od oko 23 milja ubraja se u jedno je od najdužih jezera u Velikoj Britaniji. Jezero sadrži mnoge otoke unutar sebe uključujući Inishmore, Inishmaan i Inisheer. Ono što je najzanimljivije vezano za Loch Ness je legenda o čudovištu nalik dinosauru. Prvi put je navodno viđena 565. godine, a fotografija se pojavila 1934. godine na kojoj je zabilježeno neobično stvorenje koje plaši i intrigira Škotsku, ali i ostatak svijeta. Njezino stvarno postojanje nije nikada dokazano, no interes prema ovoj priči se s godinama ne stišava.

Brojni dvorci i otoci

Škotska: 6 zanimljivosti o državi koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva
Foto: Unsplash/ Connor Mollison

Škotska se nalazi na otoku Velika Britanija što znači da je okružena s više od 900 otoka. Otoci Škotske podijeljeni su na Unutarnje Hebride, Vanjske Hebride, Orkneyske otoke i Shetlandske otoke. Osim otoka, za Škotsku se može reći da je zemlja dvoraca. Procjenjuje se da se u Škotskoj nalazi više od 3000 dvoraca. 

drugi upravo čitaju

Kravlje ludilo – uzrok, simptomi, liječenje

Kravlje ludilo bolest živčanog sustava goveda Bolest kravlje ludilo ili goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) je kronična bolest živčanog sustava. Inficiranost kod stoke u Velikoj Britaniji ovom...

Meni, više od samo liste jela

Kada ulazimo u restoran, prva stvar koju obično tražimo je meni. Ali, što zapravo meni predstavlja? Meni nije samo popis jela i cijena; on...

Zdrav doručak – kod kuće i u školi

Doručak je prvi obrok u danu i trebao bi zadovoljiti otprilike 20-30% dnevnih potreba za hranjivim tvarima. Za djecu i školsku djecu posebno je...

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

možda te zanima