back to top

Posjetite lokacije snimanja serije Gospodar prstenova: Prstenovi moći

Nakon jedne od najuspješnijih franšiza svih vremena, Gospodar prstenova: Prstenovi moći (The Lord of the Rings: Rings of Power) smješten je tisućama godina prije događaja u Hobitu i Gospodaru prstenova. Drugo doba Međuzemlja pokriva sve glavne događaje. To uključuje kovanje Prstenova moći koji su doveli do uspona zlokobnog gospodara tame Saurona. Serija također prikazuje uspon i pad kraljevstava i formiranje novopronađenih saveza, jer samo ako se ujedine mogu imati priliku pobijediti krajnje zlo koje ih sve želi pokoriti.

Kroz pet nadolazećih sezona, Prstenovi moći će postaviti epsku pozadinu povijesti događaja koji su oblikovali Međuzemlje kakvog ga danas poznajemo. U ovom vodiču otkrijte sve poznate lokacije snimanja ove dugo očekivane serije.

Lokacije snimanja prve sezone

U skladu s tradicijom, prva sezona od osam epizoda u cijelosti je snimljena na Novom Zelandu od veljače 2020. do kolovoza 2021. Zbog pandemije COVID-19, produkcijska pauza trajala je nekoliko mjeseci tijekom snimanja. Ovaj dugo očekivani prednastavak prvenstveno je sniman u regiji Aucklanda. Prva premijera zakazana je za 2. rujna 2022. Za vše detalja provjerite popis lokacija snimanja filma Gospodar prstenova: Prstenovi moći iz 1. sezone u nastavku.

Zaljev Hauraki

Poznatiji kao Otoci sjevernog vjetra, zaljev Hauraki smjestio se na obali Sjevernog otoka. Prostire se na površini od 4000 km² na kojoj je raštrkano više od 50 otoka. Većina ih je nenaseljena, iako se nekoliko njih nalazi unutar Morskog parka Zalijev Hauraki. Također je poznat kao najveći morski rezervat Novog Zelanda. Netaknute plaže zalijeva u kombinaciji s prekrasnim prirodnim brdskim krajolikom nude savršeno mjesto za vodene sportove, obilaske vinograda, krstarenja brodom i druge aktivnosti na otvorenom.

Poluotok Coromandel

Poluotok Coromandel je 85 km duga prirodna barijera koja štiti zaljev Hauraki od Tihog oceana. Međutim, većina njegovih atrakcija skrivena je u Park šumi Coromandel, rezervatu prirode na Novom Zelandu. Unutar ovog zaštićenog područja nalazi se niz očaravajućih klanaca, maglovitih šuma i dramatičnih stijena vrijednih divljenja. Zaronite u Cathedral Cove, vozite bicikl Hauraki Rail Trailom ili prošećite do planinskih vrhova. Svaka od atrakcija pruža drugačiji pogled na očaravajuću ljepotu ovog mjesta. Dakle, istražujte što više možete!

Poluotok Coromandel

Poluotok Coromandel

Planina Kidd

S nadmorskom visinom od 1013 metara, planina Kidd jedan je od najudaljenijih dijelova Fiordlanda. Jedan od najboljih načina promatranja krajolika visokih alpskih planina i svijetloplavih jezera koji se neprestano mijenjaju je obilazak helikopterom. Na taj ćete način moći otkriti malo viđene dijelove Južnog otoka Novog Zelanda. Tura uključuje visoko alpsko slijetanje na zapanjujuću planinu Kidd, znanu i kao Mountain Magic. Stoga se ovaj vrh smatrao idealnim za snimanje nekih pozadinskih pejzaža u nadolazećoj sezoni.

Manapouri

Smješten na rubu Nacionalnog parka Fiordland, Manapouri je mali grad na obalama mirnog jezera Waiau. Prema staroj maorskoj legendi, vode jezera Manapouri su suze umirućih sestara koje su isplakale zbog svoje tuge. Danas je ovo mjesto glavno mjesto za istraživanje divljine. To su Kepler Track, Moturau Hut, Rainbow Reach i Rakatu Wetlands, između ostalog. U neposrednoj blizini ovog grada nalazi se Doubtful Sound. To je najdublji i drugi najduži fjord Južnog otoka, gdje se slapovi na vrhu planine elegantno susreću s Tasmanskim morem.

Manapouri

Manapouri

Denize Bluffs

Visoke vapnenačke litice gledaju na ogromnu zemlju gustih polja, bujnu šumu i veliki broj masivnih kamenih formacija. Svi zajedno daju Denize Bluffs zadivljujući pogled na obližnji Piopio u regiji Waikato. Također poznato kao Hairy Feet Waitomo, ovo je područje prvi put korišteno za brojne scene u filmu The Hobbit: An Unexpected Journey. Sada predstavlja novi komadić raja Međuzemlja u Prstenovima moći. Dok ste tamo, svratite do poznatih špilja Waitomo, gdje svjetleći crvi prate tok cijele podzemne rijeke. Uistinu, posjet ovoj čarobnoj špilji čini se kao putovanje u drugi svijet.

Piha

Slikovita crna pješčana plaža Piha najpopularnije je mjesto za surfanje na fascinantnoj obali Aucklanda. Ova dramatična i nadahnjujuća plaža obilježena na svakom kraju surovim liticama bila je rodno mjesto Malibu daske za surfanje na Novom Zelandu. Tijekom 1930-ih godina ovdje je održana i prva utrka čamaca. Smješteni u okolnim brežuljcima, trebali biste pogledati jednu od brojnih šetnji autohtonom šumom kako biste vidjeli mjesto u punom sjaju. Cijeli planinski lanac Waitākere formiran je od 20 milijuna godina starog vulkana i ostataka vulkanskog otvora. Najbliži grad je Auckland, koji je udaljen samo 40 km od grada.

Plaža Piha

Plaža Piha

Rangitīkei

Ispod krševitih lanaca prepunih drvećem i dubokih riječnih klanaca nalazi se Rangitīkei, bujno ruralno područje okruga Rangitīkei. Također poznata kao zemlja avanture, umjetnosti i krajolika, ova lokacija nudi mnoge turističke atrakcije, s ponešto za sve uzraste, ukuse i budžete. Posjetitelji mogu jednostavno uživati u raftingu na moćnoj rijeci Rangitīkei, probati  bungee jumping ili jahati. Povrh toga, postoji velik broj umjetničkih galerija koje možete proučiti, kao i muzeja u kojima možete saznati više o nasljeđu maorske povijesti i kolonijalnog naseljavanja.

Kolonija Muriwai Gannet

Odmah prepoznatljiv po pijesku crnom poput ugljena, Muriwai je impresivna obala okružena pješčanim dinama i veličanstvenim vrhovima litica. Uz to, idealno je mjesto za kupanje, istraživanje obližnjih svjetlucavih slapova i surfanje na pijesku. Razmislite o posjetu lokalnoj koloniji Muriwai Gannet i obilasku vinograda za ručak te kušanje lokalnih alkoholnih pića u kombinaciji s ukusnim jelima od kivija. Bez obzira volite li surfati, igrati golf ili promatrati ptice, Muriwai je mjesto koje ne smijete propustiti kada ste u Aucklandu!

Anawhata

Najbolje čuvana tajna regije Auckland je Anawhata, mirna plaža ispunjena spektakularnim kamenim lukovima. Budući da se do nje može doći samo pješice, ova je plaža znatno tiša od ostalih u gorju Waitākere. Shodno tome, Anawhata je idealna za ljude koji žele imati privatnost dok se bave brojnim aktivnostima na plaži kao što su surfanje, plivanje i sunčanje. Putnici koji uživaju u planinarenju i promatranju ptica trebali bi razmisliti o posjeti Anawhata Beach Trail, popularnoj stazi u blizini plaže.

Lokacije snimanja druge sezone

Budući da su Tolkienu nadahnuli engleski pejzaž i krajolik, u kolovozu 2021. najavljeno je da će se buduće sezone proizvoditi u Ujedinjenom Kraljevstvu, posebice u Škotskoj. Casting za drugu sezonu već je gotov, a početak snimanja očekuje se sredinom 2022. godine. Službeni datum izlaska još uvijek nije poznat, kao ni konačna mjesta snimanja. Međutim, bilo je nekoliko izvješća o izviđačima Amazona koji posjećuju određena mjesta kako bi pronašli savršena mjesta koja će oživjeti Tolkienovu pravu viziju Srednje Zemlje.

Dakle, bez odugovlačenja, evo popisa lokacija za snimanje filma Gospodar prstenova: Prstenovi moći iz 2. sezone.

The Old Man of Storr

Jedno od najslikovitijih mjesta u Škotskoj, The Old Man of Storr, 674 metra visok je kameni vrh postavljen iznad valovitih zelenih brežuljaka i svjetlucave obale otoka Skye. Njegov prekrasan krajolik i pogledi dio su Trotternish grebena, ogromnog poluotoka koji se proteže nešto manje od 30 kilometara. Ime dolazi od nordijske riječi “Storr” što znači “veliki”. Stoga se vjeruje da su ovo mjesto nekoć koristili kao važan orijentir slavni Vikinzi. Nalazi se u blizini Portreeja, najvećeg grada i glavnog grada otoka Skye.

The Old Man of Storr

The Old Man of Storr

Dvorac Dunskey

S pogledom na zadivljujuće Irsko more, ruševine dvorca Dunskey nalaze se na rubu rta. Okruženo strmim liticama koje se uzdižu iz mora, područje se sastoji od živopisnih zelenih travnjaka, ukrašenih nekoliko grmova i šarenih cvjetnjaka. Najbliže selo je Portpatrick, izvanredno lijep primorski grad u povijesnom okrugu Wigtownshire u Škotskoj. Šetnja od tamo do dvorca traje samo 15 minuta!

Scourie

Na sjeverozapadnoj obali Škotske nalazi se Scourie, utočište za lokalno stanovništvo i putnike. Iako je malih dimenzija, ima mnogo toga za ponuditi. To je dom geološkog fenomena u Rocky Bayu, mjesto gdje se možete diviti metamorfnom stijenju. Ove stijene nisu bile modificirane od svog nastanka prije više od 2 milijarde godina. Skrivena ispod uzvišenog sela, plaža Scourie, prilagođena psima, odmah je prepoznatljiva po gotovo bijelom pijesku u kombinaciji s kristalno čistim morem, podijeljenim samo stjenovitim uvalama. Povrh toga, možete dobiti i izlet brodom do obližnjeg otoka Handa. To je prirodni rezervat i mjesto velike kolonije morskih ptica.

Rannoch Moor

Mjesto pustih krševitih krajolika, tekućih potoka i netaknutih močvara, Rannoch Moor je najveće područje močvare u Velikoj Britaniji. Budući da područje čini 82% močvare, ova netaknuta zemlja je bogata biljkama, kukcima, pticama i ostalim životinjskim svijetom. Protežući se na oko 130 km², vriština je okružena visokim planinama koje se uzdižu preko 914,4 metara i gledaju na jezero Loch Rannoch. Prošaran nebrojenim jezerima, rijekama i stjenovitim izdancima, pripremite se svjedočiti kako raspoloženje škotskog krajolika ovisi o vremenu više nego bilo koje drugo mjesto na Zemlji.

Rannoch Moor

Rannoch Moor

Callander

Smješten na spoju dviju rijeka, Garbh Uisge i Eas Gobhain, gradić Callander nalazi se u Nacionalnom parku Trossachs. To ga čini srcem Škotske. Kao prvi nacionalni park u Škotskoj i jedan od najljepših nacionalnih parkova u Ujedinjenom Kraljevstvu, često je poznat kao “Gateway to the Highlands“. Izvanredna prirodna ljepota Trossacha ispunjena je gustom šumom, valovitim brežuljcima, veličanstvenim planinama i kaskadnim slapovima Bracklinn Falls. Ako želite panoramski pogled na Callander i šire, posjetite vrh Callander Crags.

Dvorac Balloch i seoski park

Prostirući se na površini od oko 0,8 km² ili 200 hektara, Balloch Castle & Country Park jedini je seoski park u Loch Lomondu i Nacionalnom parku Trossachs. Prvi put prepoznat 1980., park ima impresivan pogled na kineski vrt, terene za uživanje, kamenolom, tajne vrtove, parkove i šume. Nadalje, novouređeni park sada uključuje Vilinsku stazu na kojoj su panjevi korišteni za izrezbaranje drvenih skulptura zmajeva, duhova drveća, kuća za vile i više. Uključeni ograđeni vrtovi, staze kroz prirodu i vođene šetnje savršena su aktivnost za cijelu obitelj, kao i za vaše četveronožne najbolje prijatelje budući da je park prilagođen psima!

Dvorac Dunnottar

Poznat kao jedno od nacionalnih blaga Škotske, dvorac Dunnottar ruševine su srednjovjekovnog dvorca koji je utvrđen u ranom srednjem vijeku. Smješten na stjenovitom rtu, ovaj je dvorac svjedočio događajima koji su promijenili tijek povijesti više od 1000 godina. Zbog toga je ovo mjesto gdje je William Wallace, jedan od glavnih vođa škotskih ratova za neovisnost, izvršio opsadu, zauzeo i spalio drvene zidove dvorca u ime slobode. S druge strane dvorca pruža se lijep pogled na plažu na sjeveru. Možete i otići u potragu za kamenčićima u boji ili dva kako biste kući ponijeli nezaboravan suvenir!

Dvorac Dunnottar

Dvorac Dunnottar

Karta lokacija za snimanje filma Gospodar prstenova: Prstenovi moći

getbybus.com

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima