Kako nastaju blizanci?

-

Kako nastaju blizanci? Kad u jednoj trudnoći nastaju dva potomka, oni se zovu blizancima. Dva su tipa blizanaca – jednojajčani (identični) i dvojajčani blizanci. Razvoj blizanaca ovisi o procesu oplodnje.

Kako nastaju blizanci

Jednojajčani blizanci razvijaju se u procesu od dva koraka. Prvi korak uključuje oplodnju jedne jajne stanice i jednog spermija kako bi se formirala zigota. Naziv jednojajčani se odnosi na tu jednu stanicu koja se oplođuje. Drugi korak je dijeljenje zigote na pola pri čemu nastaju dva embrija.

Svaka polovica sadrži istu genetsku kompoziciju, koja će kasnije rezultirati istim fizičkim značajkama. Tako nastaju dva fetusa. Ta podjela nije uobičajena i ne smatra se nasljednom, te se može pripisati nizu slučajnih događaja. Upotrebom moderne tehnologije moguća je i umjetna podjela zigote. Identični blizanci su gotovo uvijek istog spola. U rijetkim slučajevima, fenotip može biti drugačiji. Ta rijetkost se pripisuje XXY Klinefelter sindromu i raznim vanjskim faktorima.

Dvojajčani blizanci nastaju kada su istovremeno dvije jajne stanice oplođene s dva različita spermija. Dvije jajne stanice se razvijaju u dva odvojena embrija. Jedina razlika u odnosu na normalan porođaj je da se dvije jajne stanice istovremeno razvijaju jedna uz drugu u istoj maternici.  Manja je mogućnost da je genetski zapis dva embrija isti.

Drugačiji profil kromosoma rezultira i drugačijim fizičkim značajkama braće i sestara. Formiranje dvojajčanih blizanaca u cijelosti se pripisuje majci, jer nije pronađen dokaz da i otac ima ulogu u takvom procesu formiranja. Štoviše, žene starije od 35 imaju veće šanse da rode dvojajčane blizance.

“Sijamski blizanci” ili spojeni blizanci su jednojajčani blizanci kod kojih u razvoju ne dolazi do potpunog razdvajanja embrija te se događa spajanje blizanaca određenim dijelovima tijela i dijeljenjem nekih organa, tkiva ili udova.

“Polu-blizanci” su ekstremno rijedak slučaj. Nasljeđuju isti genetski zapis od majke, ali svaki od blizanaca nasljeđuje drugačiji genetski zapis od oca. Točna formacija polu – blizanaca se još istražuje, no pretpostavlja se da nastaju u procesu nazvanom “polar body twining”, što znači da se jedna jajna stanica prije oplodnje podijeli na pola, a onda svaku polovicu oplodi drugačiji spermij.

Kako nastaju blizanci  Kako nastaju blizanci
Kako nastaju blizanci? 1

Postoje i “semi – identični” blizanci, koji su također ekstremno rijetki. Također nasljeđuju isti genetski zapis od majke, ali ne i od oca jer nastaju tako da jednu jajnu stanicu oplode dva spermija pa se ona podijeli na pola.

Još postoje i “mirror image” blizanci, koji su jedan prema drugome kao slika u ogledalu. Oni nastaju od jedne jajne stanice i jednog spermija, ali podjela se odvija kasnije nego uobičajeno (oko tjedan dana nakon oplodnje) i razvijaju asimetrična obilježja, npr. jedan blizanac je ljevak, drugi dešnjak, imaju iste madeže ali na suprotnim stranama tijela ili čak jedan od blizanaca može imati organe na suprotnim stranama tijela (npr. srce na desnoj strani tijela, jetra na lijevoj i sl.)

Otprilike 1.9% svjetske populacije čine blizanci. Mogućnost nastanka jednojajčanih blizanaca je 0,2%, što je samo 8% od ukupne populacije blizanaca. Najveći broj blizanaca rođen je u Yorubi gdje je na 1000 trudnoća bilo 45 slučajeva blizanačke trudnoće. To je posljedica uživanja biljke jam, koja stimulira puštanje više jajnih stanica u jajovod. Porođaj blizanaca može rezultirati komplikacijama i za majku i za blizance.

Najnovije vijesti sa estrade čitajte na narodni.ba.

19 KOMENTARI

5 1 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
19 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
Stvari koje povezuju sport i učenje
9 mjeseci prije

[…] svakome sportu postoji neki cilj. Zabiti gol, preskočiti najvišu visinu, pretrčati određenu metražu najvećom brzinom. Cilj […]

trackback
Novi Viber 10 donosi novi dizajn, top performanse i sigurnost
9 mjeseci prije

[…] sa svim sudionicima odjednom ili naknadnim dodavanjem drugih osoba u postojeći razgovor. Ova će funkcionalnost u početku vrijediti samo za glasovne pozive, a kasnije će biti primjenjiva i za video […]

trackback
gay dating
2 mjeseci prije

gay dating

Kako nastaju blizanci?

trackback
keto diet list of foods
2 mjeseci prije

keto friendly breakfast https://ketodietplanus.com/

trackback
gay dating trans men
2 mjeseci prije

gay farmer dating https://freegaychatnew.com/

trackback
gay dating coach hitch
2 mjeseci prije

jiu jitsu gay dating site https://gaychatrooms.org/

trackback
gay arab dating website
2 mjeseci prije

coffee meets bagel gay dating https://gaychatgay.com/

trackback
gay dating site site
1 mjesec prije

gay dating site profile tps https://gayonlinedating.net/

trackback
d list gay dating
1 mjesec prije

gay dating groups https://dating-gaym.com/

trackback
gay chubby dating sites
1 mjesec prije
trackback
nz dating gay
1 mjesec prije

dating chinese gay men https://gay-singles-dating.com/

trackback
toxic gay pig play dating
1 mjesec prije

gay dating site for young https://gaydatingcanada.com/

trackback
writing personal essay
17 dana prije

writing a personal essay https://essaywritercentral.com/

trackback
paid to write essays
16 dana prije

wri­te essays for money https://essayghostwriter.com/

trackback
help with essay writing
3 dana prije

great writing 4 great essays https://essaysnet.com/

trackback
improving essay writing
3 dana prije

pay to write essay https://essaytag.com/

trackback
writing compare and contrast essays
3 dana prije

writing a conclusion for an essay https://essaypoints.com/

Zanimljivosti