back to top

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?

Pravilno pisanje i upotreba stručnih termina u hrvatskom jeziku tema je koja često može izazvati zbunjenost.

To se posebno odnosi na područja koja su izuzetno specijalizirana, kao što su medicina i biologija. Jedno od čestih pitanja koje se javlja među govornicima hrvatskog jezika tiče se pravilnog izraza za stručnjaka koji se bavi proučavanjem virusa.

Postavlja se pitanje: treba li koristiti izraz “virolog” ili “virusolog”?

Prvo i najvažnije, oba izraza, “virolog” i “virusolog”, pravilna su i nalaze se u upotrebi u hrvatskom jeziku, ali s nešto različitim konotacijama ili preferencijama u određenim kontekstima.

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?
Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?

Virolog

Izraz “virolog” dolazi od latinske riječi “virus” koja znači otrov i grčke riječi “logos” što znači riječ, govor, ili u širem smislu, znanost.

Dakle, virolog je znanstvenik ili stručnjak koji se bavi virologijom, odnosno znanstvenim proučavanjem virusa i virusnih bolesti.

Ovaj termin je široko prihvaćen i često se koristi u znanstvenim i medicinskim krugovima širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Virusolog

Izraz “virusolog”, iako manje uobičajen, također je ispravan i odnosi se na stručnjaka u istom polju.

Razlika između “virologa” i “virusologa” uglavnom je stilističke prirode, iako neki mogu tvrditi da “virusolog” dodatno naglašava fokus na virus, dok “virolog” može biti percipiran kao univerzalniji termin. U praksi, međutim, ova dva termina koriste se gotovo zamjenjivo.

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?
Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?

Kontekstualna upotreba

Kada je riječ o znanstvenim i stručnim publikacijama, termin “virolog” češće se koristi, vjerojatno zbog svoje međunarodne prihvaćenosti i jednostavnosti.

U svakodnevnoj komunikaciji, posebno kada se informacije prenose laicima, može se koristiti bilo koji od ova dva izraza, ovisno o preferencijama govornika ili piščeva stilu.

Značaj pravilne upotrebe termina

Pravilna upotreba stručnih termina iznimno je važna u znanstvenoj i stručnoj komunikaciji. Ona omogućava preciznu i jasnu razmjenu informacija među stručnjacima, kao i pružanje točnih i razumljivih informacija javnosti.

Pogrešna upotreba termina može dovesti do nesporazuma ili širenja dezinformacija, posebno u područjima kao što su medicina i znanost, gdje je točnost informacija od kritične važnosti.

Edukacija i osvještavanje

S obzirom na važnost pravilne upotrebe termina, edukacija i osvještavanje o pravilnom jezičnom izražavanju trebali bi biti integralni dio obrazovanja stručnjaka, ali i opće populacije. To uključuje ne samo poznavanje pravilne upotrebe pojedinih izraza već i razumijevanje njihovih značenja i konteksta u kojem se koriste.

Izrazi “virolog” i “virusolog” oba su pravilna i odnose se na stručnjake koji se bave proučavanjem virusa.

Iako postoje nijanse u njihovom značenju i upotrebi, važno je naglasiti da je pravilnost oba termina potvrđena u hrvatskom jezičnom standardu.

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?
Kako se pravilno piše virolog ili virusolog?

U znanstvenoj i stručnoj komunikaciji, važno je biti svjestan konteksta i preferencija unutar specifične discipline ili područja istraživanja.

U konačnici, razumijevanje i pravilna upotreba stručnih termina ključni su za točnu i efikasnu komunikaciju, bilo da se radi o međunarodnoj znanstvenoj zajednici ili informiranju šire javnosti o važnim zdravstvenim temama.

Kako se pravilno piše na srpskom jeziku virolog ili virusolog?

Piše se virusolog.

Veliki rječnik stranih riječi i izraza I. Klajna i M. Šipke bilježi imenice virus, virusologija virusolog, kao i pridjeve virusni virusološki.

I Medicinski leksikon bilježi samo imenicu virusologija. 

U Srbiji referentni institut Torlak bavi se virusologijom, vakcinama i serumima, na Medicinskom fakultetu postoji Laboratorija za virusologiju, Institut za javno zdravlje Vojvodine ima Centar za virusologiju itd.

U trećem dopunjenom izdanju Leksikona stranih riječi i izraza, objavljenom poslije smrti M. Vujaklije, zabilježena je imenica virologija, ali je nema ni jedan drugi normativni rječnik srpskog jezika, kao ni odrednicu virolog ili pridjev virološki.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Čaj od majčine dušice

Čaj od majčine dušice, biljke poznate po svojim aromatičnim listovima i cvjetovima, stoljećima je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava. Najpopularnija medonosna biljka narodne medicine...

efikasno ili neefikasno

Kako se piše efikasno ili neefikasno? Kako se piše efikasno ili neefikasno? Pisanje je vještina koja se razvija s vremenom i praksom, a jedan od...

Da li je pravilno: neradi ili ne radi?

Kako se pravilno piše neradi ili ne radi? Pravilno pisanje riječi koje sadrže prefiks "ne-" često može biti zbunjujuće za mnoge ljude, a posebno kada...

izlažu ili izlagaju | Kako se piše

Kako se piše pravilno izlažu ili izlagaju? Pisanje i pravopis hrvatskog jezika podložni su pravilima koja pomažu u očuvanju jezične strukture i jasnoće izražavanja. Jedno...

možda te zanima