LifestylePriroda je lijekZa šta je sve dobra ljuta paprika

  Za šta je sve dobra ljuta paprika

  Konzumiranje ljute hrane, čili papričica pogotovo, šest do sedam puta sedmično smanjuje rizik od rane smrti za 14%, kažu stručnjaci. Prisutne već više od 6000 godina, papričice imaju višestruka zdravstvena svojstva. Evo za šta je sve dobra ljuta paprika

  Pomažu u smanjenju težine

  Kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljutinu, može poslužiti u suzbijanju apetita. Jedna čajna kašika kajenske paprike u hrani dovoljna je da u tijelu sagori dodatnih 15 kalorija tokom jela.

  Štite od raka debelog crijeva

  Opet kapsaicin. Taj aktivni, ali dijetalni sastojak papričice izaziva reakciju koja smanjuje rizik od raka u crijevima.

  Za šta je sve dobra ljuta paprika
  Za šta je sve dobra ljuta paprika

  Prirodni su analgetik

  Moderna medicina kapsaicin koristi kako bi umanjio bol, trnce, odumiranje i druge nepoželjne reakcije koje prate niz bolesti, od dijabetesa, side, herpes zostera i artritisa.

  Pomažu kod raka prostate

  Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje oboljelih od raka prostate je u zemljama u kojima se konzumira mnogo ljute hrane. Kapsaicin, pokazalo je istraživanje, izaziva apoptozu – ubijanje ćelija raka.

  Umanjuju bolne čireve

  Mit je da ljuta hrana uzrokuje čireve i iritacije u utrobi. Stručnjaci su otkrili da ljuta hrana, odnosno papričice, ustvari umanjuju bol koji je kod čireva prisutan. Istovremeno, ne samo da pomažu u kontrolisanju, nego sprječavaju krvarenja u stomaku.

  Zaustavljaju rak dojke

  Nedavnim istraživanjem ustanovljeno je da molekule ljutine u papričicama agresivno napadaju ćelije raka dojke.

  Dobrobit za srce

  Crvene ljute papričice smanjuju holesterol u krvi i nivo triglicerida, dok povećavaju sposobnost tijela da se riješi fibrina, supstance koja stvara krvni ugrušak.

  Pročišćavaju začepljen nos

  Biberast efekt kapsaicina podstiče sekreciju sluzi iz začepljenog nosa i zapušenih pluća. Zdjela juhe s ljutim papričicama preporučuje se kod prehlada i gripe. Osim toga, papričice su bogate vitaminom C i drugim antioksidansima, pa su zapravo dobre i u sprječavanju nastanka prehlade.