Za šta je sve dobra ljuta paprika

Konzumiranje ljute hrane, čili papričica pogotovo, šest do sedam puta sedmično smanjuje rizik od rane smrti za 14%, kažu stručnjaci. Prisutne već više od 6000 godina, papričice imaju višestruka zdravstvena svojstva. Evo za šta je sve dobra ljuta paprika

Pomažu u smanjenju težine

Kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljutinu, može poslužiti u suzbijanju apetita. Jedna čajna kašika kajenske paprike u hrani dovoljna je da u tijelu sagori dodatnih 15 kalorija tokom jela.

Štite od raka debelog crijeva

Opet kapsaicin. Taj aktivni, ali dijetalni sastojak papričice izaziva reakciju koja smanjuje rizik od raka u crijevima.

Za šta je sve dobra ljuta paprika
Za šta je sve dobra ljuta paprika

Prirodni su analgetik

Moderna medicina kapsaicin koristi kako bi umanjio bol, trnce, odumiranje i druge nepoželjne reakcije koje prate niz bolesti, od dijabetesa, side, herpes zostera i artritisa.

Pomažu kod raka prostate

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najmanje oboljelih od raka prostate je u zemljama u kojima se konzumira mnogo ljute hrane. Kapsaicin, pokazalo je istraživanje, izaziva apoptozu – ubijanje ćelija raka.

Umanjuju bolne čireve

Mit je da ljuta hrana uzrokuje čireve i iritacije u utrobi. Stručnjaci su otkrili da ljuta hrana, odnosno papričice, ustvari umanjuju bol koji je kod čireva prisutan. Istovremeno, ne samo da pomažu u kontrolisanju, nego sprječavaju krvarenja u stomaku.

Zaustavljaju rak dojke

Nedavnim istraživanjem ustanovljeno je da molekule ljutine u papričicama agresivno napadaju ćelije raka dojke.

Dobrobit za srce

Crvene ljute papričice smanjuju holesterol u krvi i nivo triglicerida, dok povećavaju sposobnost tijela da se riješi fibrina, supstance koja stvara krvni ugrušak.

Pročišćavaju začepljen nos

Biberast efekt kapsaicina podstiče sekreciju sluzi iz začepljenog nosa i zapušenih pluća. Zdjela juhe s ljutim papričicama preporučuje se kod prehlada i gripe. Osim toga, papričice su bogate vitaminom C i drugim antioksidansima, pa su zapravo dobre i u sprječavanju nastanka prehlade.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima