Šta je revizija?

  Revizija je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči revisio, revidure, što u bukvalnom prevodu znači – ponovno viđenje, ponovno gledanje, naknadni pregled, preispitivanje procesa i stanja.

  Pojam revizije se najviše upotrebljava u oblastima ekonomije, a takođe se može sresti i u oblastima prava, štamparije, medicine itd.

  Ekonomija pojam revizije definiše kao proces ispitivanja realnosti finansijskih izveštaja određenog preduzeća i zakonitosti poslovanja.

  U pravnim oblastima revizija podrazumeva obnovu određenog spora ili procesa, kao i pregled ili promenu zakona, ugovora, ustavnih odredbi i slično. U štampariji se pojam revizije tumači kao poslednji pregled sloga u tekstu, pre štampanja, tj.  poslednja korektura određenog teksta.

  Revizije mogu biti: državne, zakonske (eksterne) i interne. U državnim revizijama obveznici su korisnici državnog proračuna, u eksternim revizijama obveznici su preduzeća u skladu sa Zakonom o reviziji, a u internoj reviziji, obveznici su delovi preduzeća, a ovu dužnost obavljaju interni revizori jednog preduzeća.

  CIlj revizije

  Osnovna funkcija revizije je interes vlasnika preduzeća da bi se zaštitio sam taj vlasnički interes. U ovakvim slučajevima je umešana i država, jer i ona ima korist uz interes vlasnika preduzeća.

  Država predstavlja kontrolora koji proverava nepravilne radnje u obračunu poreza, doprinosa i slično. Javljaju se i slučajevi kada su u reviziju određenih preduzeća umešane banke i investicioni fondovi koji imaju ulogu praćenja svojih potraživanja.

  Prema Zakonu o državnoj revizorskoj instituciji, revizija poslovanja podrazumeva pribavljanje dovoljnog i adekvatnog dokaza sa ciljem da se izrazi mišljenje o pravilnosti poslovanja korisnika javnih sredstava.

  Revizija pravilnosti poslovanja podrazumeva  ispitivanje svih transakcija novca i odluka koja imaju veze sa primanjima i izdacima.

  Zašto Su Bebi Hladne Ruke

  Takođe, tu ulazi i ispitivanje trošenja sredstava iz budžeta radi sticanja dovoljnog i adekvatnog dokaza za izveštavanje da li su pomenuta sredstva upotrebljena u skladu sa načelima ekonomije, kao i u skladu sa ciljevima koji su planirani.

  Interna revizija

  Što se tiče interne revizije, njena uloga je da se osigura nezavisno uverenje da su procesi nadzora i upravljanja nad rizicima određene organizacije efikasni.

  Interni revizori pored osnovnog posla pružaju i usluge savetovanja kako bi procesi i sistemi organizacije trebali biti napravljeni, da bi organizacija poslovala u skladu sa standardima poslovanja.

  Takođe, interni revizori svojim radom unapređuju sistem i proces organizacije i pomažu organizaciji u ostvarivanju njenih ciljeva. Interni revizori moraju biti nezavisni od procesa poslovanja nad kojima vrše reviziju.

  Revizija je nastala kao rezultat odnosa u samom društvu i potrebe vlasnika kapitala da na pravilan način upravlja imovinom koju poseduje.

  U ranom kapitalizmu nije se javljala potreba za postojanjem dodatnog nadzora u vidu revizije, jer je najviše bilo malih organizacija čiji je rad proveravao sam vlasnik. Sistem plaćanja je takođe uticao na pojavu revizije, zato što je plaćanje roba i usluga bilo prometno. Još od industrijske revolucije može se reći da je revizija učvrstila svoju bitnu ulogu u privredi, kao i u građenju i razvoju tržišnih i poslovnih institucija.

   

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
  Prethodni članakŠta je bonitet?
  Sljedeći članakŠta je Hipermangan?

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...