Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova

  Šta vidjeti u Italiji, jednoj od najljepših država u Europi i svijetu? Kako uopće izabrati pet najljepših gradova u nekadašnjem centru civilizacije?

  Italija je osma najveća država u Europi i 14. zemlja po broju stanovnika na svijetu.

  Ubraja se u jednu od najomiljenijih odredišta za putovanje, a to nimalo ne čudi, jer ova zemlja doista nudi brojne sadržaje i zanimljivosti. Šta vidjeti u Italiji?

  Od odlične gastronomije, do predivne arhitekture, kulturnih i zabavnih sadržaja, u Italiji ćete odlično provesti. Vodimo vas u obilazak pet najljepših talijanskih gradova.

  Firenca

  Šta vidjeti u Italiji
  Šta vidjeti u Italiji Foto: Unsplash/Kevin Martin Jose

  Firenca je jedan od najljepših gradova Italije, ali i svijeta. Ova destinacije je obavezna za sve ljubitelje umjetnosti, osobito one renesansne.

  Neke od najvažnijih lokacija su katedrala okrunjena kupolom koja je postala ikona Firence. Galerija Uffizi još je jedna obavezna stanica za razgledavanje slika vrhunskih umjetnika poput Botticellija, Da Vincija ili Caravaggia.

  Također ne zaboravite posjetiti slavnu skulpturu Davida od Michelangela.

  Kako je Italija kombinacija sjajne gastronomije i umjetničkog doživljaja, svakako ne propustite talijanski sladoled koji vas čeka u nekoliko vrhunskih slastičarnica.

  Rim

  Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
  Šta vidjeti u Italiji Foto: Unsplash/Raymond Octavian

  Rim je glavni grad Italije, a u prošlosti je bio i središte Rimskog Carstva, koje je dominiralo većim dijelom Europe.

  Od Koloseuma, jednog od sedam svjetskih čuda suvremenog svijeta, do lijepe fontane di Trevi, Rim je prepun svjetski poznatih spomenika.

  Ostatci prošlih vremena osjećaju se u šarmantnoj talijanskoj prijestolnici za koju svakako odvojite barem pet dana. 

  Siena

  Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
  Foto: Unsplash/Kirsten Velghe

  Siena je grad u srcu Toskane koji je poznat kao jedan je od najljepših srednjovjekovnih gradova na svijetu.

  Grad je bio naseljen negdje od etruščanskih vremena i bio je važno trgovačko mjesto na Via Chiantigiana.

  Palazzo Pubblico, u kojoj se nalazi gradsko vijeće i drugi upravni uredi, dominira središnjim trgom.

  Piazza del Campo dom je mnogih najpoznatijih zgrada u Sieni, uključujući Torre del Mangia (izgrađena između 1325. i 1348.), koja je bila dizajnirana kao stražarska kula, ali sada služi kao simbol neovisnosti Siene od Firence; okrunjen je kipom Judite i Holoferna (1413.) Donatella. 

  Milano

  Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
  Foto: Unsplash/Daryan Shamkhali

  Milano je drugi po veličini grad u Italiji i glavni grad Lombardije. Glavna je svjetska prijestolnica mode, jedan od najbogatijih gradova u Europi te jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gradova Italije.

  Grad ima bogatu povijest koja se proteže kroz dugih 2000 godina. Grad je dom brojnih muzeja, galerija, knjižnica, kazališta i drugih važnih kulturnih institucija.

  Economist Intelligence Unit već dugi niz godina procjenjuje Milano kao jedan od gradova s najprikladnijim za život na svijetu.

  Nezaobilazne znamenitosti su svakako Duomo, jedna od najimpozantnijih katedrala na svijetu. Još jedna važna lokacija je crkva Santa Maria delle Grazie, gdje možete vidjeti Posljednju večeru, Da Vincijevo remek-djelo.

  Da biste se opustili na otvorenom u Milanu, ne postoji ništa bolje kao provesti nekoliko sati u prekrasnom Parco Sempione.

  Venecija

  Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
  Foto: Unsplash/Kit Suman

  Venecija je grad u sjeveroistočnoj Italiji i glavni grad regije Veneto. Smješten je na skupini od 118 malih otoka odvojenih kanalima i povezanih mostovima.

  Venecija je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, sa svojom prekrasnom arhitekturom, kanalima i gondolama.

  Grad je stoljećima građen na vodi, a od antičkih vremena Venecija je bila važno trgovačko središte zbog svog položaja na čelu duge lagune kojom su od rimskih vremena prolazili trgovački putovi iz sjeverne Europe u Italiju.

  Trg svetog Marka središte je grada labirinta, punog slijepih ulica u kojima ćete se uživati izgubiti. Bazilika San Marco i Ducal Palace su vrijedni posjete, iako je najromantičniji plan za uživanje u Veneciji nedvojbeno vožnja gondolom.

  Preporučujemo

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta znači Neimar?

  Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Crvena boja – TOP 10 Zanimljivosti

  Boja, ljubavi, strast i požude, crvena boja je posebna boja koja u ljudima izaziva nešto neobično i smatra se veoma avanturističnom bojom. Crvena boja ujedno...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....