back to top

Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova

Šta vidjeti u Italiji, jednoj od najljepših država u Europi i svijetu? Kako uopće izabrati pet najljepših gradova u nekadašnjem centru civilizacije?

Italija je osma najveća država u Europi i 14. zemlja po broju stanovnika na svijetu.

Ubraja se u jednu od najomiljenijih odredišta za putovanje, a to nimalo ne čudi, jer ova zemlja doista nudi brojne sadržaje i zanimljivosti. Šta vidjeti u Italiji?

Od odlične gastronomije, do predivne arhitekture, kulturnih i zabavnih sadržaja, u Italiji ćete odlično provesti. Vodimo vas u obilazak pet najljepših talijanskih gradova.

Firenca

Šta vidjeti u Italiji
Šta vidjeti u Italiji Foto: Unsplash/Kevin Martin Jose

Firenca je jedan od najljepših gradova Italije, ali i svijeta. Ova destinacije je obavezna za sve ljubitelje umjetnosti, osobito one renesansne.

Neke od najvažnijih lokacija su katedrala okrunjena kupolom koja je postala ikona Firence. Galerija Uffizi još je jedna obavezna stanica za razgledavanje slika vrhunskih umjetnika poput Botticellija, Da Vincija ili Caravaggia.

Također ne zaboravite posjetiti slavnu skulpturu Davida od Michelangela.

Kako je Italija kombinacija sjajne gastronomije i umjetničkog doživljaja, svakako ne propustite talijanski sladoled koji vas čeka u nekoliko vrhunskih slastičarnica.

Rim

Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
Šta vidjeti u Italiji Foto: Unsplash/Raymond Octavian

Rim je glavni grad Italije, a u prošlosti je bio i središte Rimskog Carstva, koje je dominiralo većim dijelom Europe.

Od Koloseuma, jednog od sedam svjetskih čuda suvremenog svijeta, do lijepe fontane di Trevi, Rim je prepun svjetski poznatih spomenika.

Ostatci prošlih vremena osjećaju se u šarmantnoj talijanskoj prijestolnici za koju svakako odvojite barem pet dana. 

Siena

Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
Foto: Unsplash/Kirsten Velghe

Siena je grad u srcu Toskane koji je poznat kao jedan je od najljepših srednjovjekovnih gradova na svijetu.

Grad je bio naseljen negdje od etruščanskih vremena i bio je važno trgovačko mjesto na Via Chiantigiana.

Palazzo Pubblico, u kojoj se nalazi gradsko vijeće i drugi upravni uredi, dominira središnjim trgom.

Piazza del Campo dom je mnogih najpoznatijih zgrada u Sieni, uključujući Torre del Mangia (izgrađena između 1325. i 1348.), koja je bila dizajnirana kao stražarska kula, ali sada služi kao simbol neovisnosti Siene od Firence; okrunjen je kipom Judite i Holoferna (1413.) Donatella. 

Milano

Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
Foto: Unsplash/Daryan Shamkhali

Milano je drugi po veličini grad u Italiji i glavni grad Lombardije. Glavna je svjetska prijestolnica mode, jedan od najbogatijih gradova u Europi te jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gradova Italije.

Grad ima bogatu povijest koja se proteže kroz dugih 2000 godina. Grad je dom brojnih muzeja, galerija, knjižnica, kazališta i drugih važnih kulturnih institucija.

Economist Intelligence Unit već dugi niz godina procjenjuje Milano kao jedan od gradova s najprikladnijim za život na svijetu.

Nezaobilazne znamenitosti su svakako Duomo, jedna od najimpozantnijih katedrala na svijetu. Još jedna važna lokacija je crkva Santa Maria delle Grazie, gdje možete vidjeti Posljednju večeru, Da Vincijevo remek-djelo.

Da biste se opustili na otvorenom u Milanu, ne postoji ništa bolje kao provesti nekoliko sati u prekrasnom Parco Sempione.

Venecija

Šta vidjeti u Italiji? 5 najljepših talijanskih gradova
Foto: Unsplash/Kit Suman

Venecija je grad u sjeveroistočnoj Italiji i glavni grad regije Veneto. Smješten je na skupini od 118 malih otoka odvojenih kanalima i povezanih mostovima.

Venecija je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, sa svojom prekrasnom arhitekturom, kanalima i gondolama.

Grad je stoljećima građen na vodi, a od antičkih vremena Venecija je bila važno trgovačko središte zbog svog položaja na čelu duge lagune kojom su od rimskih vremena prolazili trgovački putovi iz sjeverne Europe u Italiju.

Trg svetog Marka središte je grada labirinta, punog slijepih ulica u kojima ćete se uživati izgubiti. Bazilika San Marco i Ducal Palace su vrijedni posjete, iako je najromantičniji plan za uživanje u Veneciji nedvojbeno vožnja gondolom.

Preporučujemo

drugi upravo čitaju

Kravlje ludilo – uzrok, simptomi, liječenje

Kravlje ludilo bolest živčanog sustava goveda Bolest kravlje ludilo ili goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) je kronična bolest živčanog sustava. Inficiranost kod stoke u Velikoj Britaniji ovom...

Meni, više od samo liste jela

Kada ulazimo u restoran, prva stvar koju obično tražimo je meni. Ali, što zapravo meni predstavlja? Meni nije samo popis jela i cijena; on...

Zdrav doručak – kod kuće i u školi

Doručak je prvi obrok u danu i trebao bi zadovoljiti otprilike 20-30% dnevnih potreba za hranjivim tvarima. Za djecu i školsku djecu posebno je...

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

možda te zanima