ZanimljivoUšteda goriva: Kako smanjiti potrošnju automobila?

  Ušteda goriva: Kako smanjiti potrošnju automobila?

  Ušteda goriva je nešto što je jako bitno za većinu vozača i na šta treba obratiti pažnju.

  Većina proizvođača dosta pažnje posvećuje tome kako napraviti motore sa što manjom potrošnjom goriva a ovo su neki naši savjeti za uštedu goriva

  Ušteda goriva savjeti

  Upalite motor i odmah krenite

  Zavežite sigurnosni pojas, namjestite zrcala, odaberite radijski program i krenite. Kada nije zagrijan, svakom je motoru potrebna veća količina goriva. Stoga motor pažljivo zagrijte na radnu temperaturu. Tako ćete sačuvati okoliš i svoj novčanik.

  Brzo prebacite u više stepene prenosa – smanjite broj okretaja motora

  Izbjegavajte nepotrebno visoke brojeve okretaja jer oni troše više goriva i doprinose trošenju dijelova. Gorivo možete uštedjeti i pri ubrzanju kada odaberete stupanj prijenosa koji će najbolje iskoristiti područje okretnog momenta vozila.

  Tehnički besprijekorno stanje = niska potrošnja goriva

  Onečišćeni filtar za zrak, stare svjećice i neispravna elektrika smanjuju snagu motora i u velikoj mjeri povećavaju potrošnju. Pomaknute pumpe za ubrizgavanje ili istrošene mlaznice za ubrizgavanje kod dizelskih motora dovode do veće potrošnje goriva.

  Vožnja u skladu s prometom se isplati

  Vožnja uz predviđanje situacija u prometu posebno je poželjna u gradskoj vožnji – bez većih ubrzanja. Izbjegavajte promet s čestim zaustavljanjima i kretanjima. 2-3 sekunde razmaka omogućuju optimalni način vožnje.

  S lakoćom dolazi i brzina – nemojte voziti nepotrebni teret

  Krovna kutija, nosač za skije, gume ili lanci za snijeg u automobilu – uklonite ih ako vam više nisu potrebni.

  Češće provjeravajte tlak u gumi

  Preniski tlak dovodi do bržeg trošenja guma i povećanja potrošnje goriva. Važno: tlak ne bi trebao biti veći od tlaka koji proizvođač preporučuje kod potpunog opterećenja vozila (vidi upute u čepu spremnika za gorivo odnosno Upute za uporabu vašeg vozila) kako bi se zajamčilo sigurno prianjanje na cesti i optimalni put kočenja.

  ušteda goriva
  ušteda goriva
  Klima-uređaj

  Klima-uređaj, grijanje sjedala i grijanje vozila u mirovanju trebate uključiti ako ćete se ugodnije osjećati tijekom vožnje. Isključite uređaje koji vam više nisu potrebni.

  Najbolji muzički hitovi na Narodni radio!