Stranice za učenje matematike

Contents

Matematika (od grčkog mathema – znanost) je egzaktna (tačna, nedvojbena) nauka koja izučava aksiomatski definirane apstraktne strukture koristeći matematičku logiku. Matematika izniče gdje god se pojavljuju pitanja vezana za veličinu, strukturu, prostor ili promjenu.

U početku vezano uz trgovinu i mjerenje zemljišta, kasnije astronomiju, a danas uz mnoga područja života. Matematika se uči u osnovnim i srednjim školama kao obavezan predmet. Također i veliki dio fakulteta ima obavezne i izborne matematičke kolegije.

Iako je matematika nauka koja je tradicionalno povezana s tehničkim znanostima i fizikom, zadnjih smo desetljeća svjedoci prodora matematike u ekonomiju, medicinu i ostale nauke. Tome treba pridodati i nagli razvoj informatičkih tehnologija u koje je matematika uključena od samih početaka. Godišnje se prijavi oko 200 000 novih matematičkih teorema. Današnja matematika je podosta napredna, u svim smjerovima, a mi vam donosimo neke stranice za učenje matematike.

Stranice za učenje matematike
Stranice za učenje matematike

Radi razjašnjavanja i izučavanja osnova matematike, razvijena su područja teorija skupova, matematička logika i teorija modela. Aritmetika daje važnost brojevima, algebra rješavanju jednadžbi, dok geometrija objašnjava osobine i odnose figura u prostoru.

Stranice za učenje matematike

SchoolYourself – Učenje matematike online ne mora biti dosadno – ova stranica nudi besplatne interaktivne lekcije nagrađivanih profesora s Harvarda.

Math Playground – Ova je stranica namijenjena zabavnom učenju matematike za djecu u osnovnoj školi, od 1. do 6. razreda. Na stranici je niz matematičkih igara tako da djeca mogu učiti, a pritom im neće biti dosadno.

Stranice za učenje matematike
Stranice za učenje matematike

Khan Academy – Studenti vježbaju vlastitim tempom, prvo uče gradivo koje još nisu savladali, a potom ubrzavaju učenje. Stranica je namijenjena i učenicima i profesorima.

Math Pickle – Na ovoj stranici učenicima se matematika približava putem igara, puzzli i zagonetki. Igre i zagonetke traju od 45 do 60 minuta i osmišljene su po razredima.

Alison – Stranica nudi kurseve iz širokog spektra matematike. Početnici mogu započeti s kursevima osnovnog nivoa, ali svako može naći lekcije za nivo vlastitog znanja.

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Kako skinuti video sa Instagrama?

Ako vas zanima kako skinuti video sa Instagrama na pravom ste mjestu! Donosimo listu svih aplikacija koje će vam pomoći da sačuvate željeni video! Instagram...

možda te zanima