back to top

Bazalni metabolizam – što je i kako ga izračunati

Bazalni metabolizam

Metabolizam je veoma važna funkcija u svim živim organizmima pa i stanicama. Naime, glavna svrha koju ima metabolizam je pretvaranje hrane u energiju koja je potrebna za odvijanje staničnih procesa.

Jednostavno rečeno, skup biokemijskih promjena u tijelu čovjeka nazivamo metabolizam. Dvije su vrste metabolizma, a to su primarni i sekundarni metabolizam.

Kao podvrsta metabolizma ističe se bazalni metabolizam. Vrijednost bazalnog metabolizma ukazuje na to koliko je potrebno svakom pojedincu energije, kako bi tijelo moglo izvoditi svoje osnovne funkcije u stanju mirovanja.

Drugim riječima, koliko je potrebno hrane unijeti u tijelo kako bi naše tijelo održavalo sve vitalne funkcije.

Svaki unos hrane, pa time i energije ispod vrijednost bazalnog metabolizma, dugoročno nepovoljno utječe na zdravlje čovjeka jer bez te razine energije, tijelo ne može funkcionirati.

Bazalni metabolizam može se vrlo precizno izračunati za svaku pojedinu osobu, a najčešće se koristi kod vrhunskih sportaša ili osoba koje žele kontrolirat svoju tjelesnu težinu.

bazalni metabolizam
Bazalni metabolizam - što je i kako ga izračunati

Kako se računa bazalni metabolizam

Kao što smo naveli, bazalni metabolizam je ona vrijednost energije koju moramo unijeti kroz hranu, kako bi u stanji mirovanja tijelo normalno funkcioniralo.

Svaka osoba ima drugačiji metabolizam, te kod nekoga on može biti ubrzan a kod nekoga usporen.

Također, treba napomenuti kako je primarni metabolizam zadužen za održavanje organizma na životu, dok sekundarni metabolizam sudjeluje u kemijskim procesima poput razgradnje specifičnih kemikalija u tijelu.

Brzina metabolizma je ona brzina kojom metabolizam pretvara hranu u potrebnu energiju.

bazalni metabolizam
Bazalni metabolizam - što je i kako ga izračunati

Zanimljivo je da je bazalni metabolizam stanje u kojem tijelo sagorijeva oko 70 posto svih kalorija, što jasno pokazuje koliko je energije potrebno za održavanje osnovnih funkcija rada srca, pluća, crijeva, kože, bubrega, živčanog sustava, mozga i svih ostalih vitalnih organa.

Za izračun bazalnog metabolizma, koristi se Harris-Benedictova jednadžba koja kaže da je bazalni ili osnovni metabolizam jednak BMR = 13,397 x W + 4,799 x H – 5,667 x A + 88,362 za muškarce i BMR = 9,247 x W + 3,098 x H – 4,330 x A + 447,593 za žene, gdje je W tjelesna težina u kilogramima, H visina u centimetrima i A starost u godinama.

Kako najbolje izračunati bazalni metabolizam i gdje se koristi broj bazalnog metabolizma

Na internetu možete pronaći brojne gotove kalkulatore pomoću kojih se izračunava bazalni metabolizam.

Ipak, treba reći kako se na ovaj način ne može do kraja izračunati bazalni organizam, jer on ipak ovisi o mnogo više faktora, a ne samo o tjelesnoj visini, težini i starosti osobe.

Zbog toga se bazalni metabolizam najbolje izračunava u laboratorijima, koji će precizno izračunati vašu vrijednost osnovnog metabolizma.

U laboratorijima je pristup potpuno individualan i u jednadžbu se uvrštavaju svi vaši fizički parametri i tjelesne predispozicije.

Jednom kada dobijete vrijednost bazalnog metabolizma, ovu vrijednost možete koristiti kako bi kontrolirali svoju tjelesnu težinu ili smanjili tjelesnu težinu.

bazalni metabolizam
Bazalni metabolizam - što je i kako ga izračunati

Ako znate kako funkcionira vaš metabolizam i koliko vam je energije iz hrane potrebno kako bi tijelo funkcioniralo, veoma lako će vam biti planirati vaš trening i unos kalorija, kako bi održali tjelesnu težinu ili izgubili višak kilograma.

Vrijednosti bazalnog metabolizma koriste svi vrhunski sportaši, kako bi uvijek bili u top formi i imali idealnu tjelesnu težinu.

Naučnici ovo stanje porede sa spavanjem i bazalni metabolizam i mjere tokom spavanja. Inače, BMR uzima između 60 i 70 % ukupne potrošnje energije, sve u zavisnosti od aktivnosti i načina života.

Ostatak ukupne potrošnje energije u organizmu dolazi od fizičkih aktivnosti (kao što su trčanje, planinarenje, ishrana) i varenja.

U ovih 40-30% potrošnje ukupne energije 20% ustvari zauzimaju fizičke aktivnosti, a 10% zauzima varenje hrane. Sve ovo naravno zavisi i koliko dugo i često vježbate i kojim intenzitetom. Dalje, BMR se povećava sa povećanjem mišićne mase – i obrnuto – smanjenje mišićne mase će dovesti i do smanjenja BMR-a.

Uz pomoć BMR možete da izračunate dnevnu potrošnju kalorija

Kada izračunate svoju stopu bazalnog metabolizma, ovaj broj pomnožite sa koeficijentom tjelesne aktivnosti kako bi izračunali koliko vam tačno kalorija treba svaki dan kako bi održali svoju težinu.

Koeficijent tjelesne aktivnosti ima pet vrijednosti i to:

  • Sjedilački tip ako se malo ili nikako krećete. Koeficijent sa kojim treba da pomnožite BMR je 1,2
  • Lagano aktivni tip – pomnožite BMR sa 1,375 ako vježbate od 1 do 3 dana sedmično
  • Umjereno aktivni tip – pomnožite svoj BMR sa 1,55, ako vježbate 3 do 5 dana sedmično
  • Vrlo aktivni tip – koeficijent je 1,725 a množite ga sa BMR ukoliko vježbate 6 do 7 dana sedmično
  • Ekstra aktivni tip – koeficijent je 1,9 a u ovu grupu spadate ukoliko ste profesionalni sportista i ako redovno trenirate 6 do 7 dana sedmično ili imate težak fizički posao

Još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima