Šta je Anabioza – Značenje riječi koje rijetko koristimo!

Anabioza, šta je to? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Anabioza je izraz koji se koristi da označi sposobnost vraćanja u život posle prividne smrti usled nepovoljnih uslova života.

Da li ste do sada bili u prilici da se sretnete sa pojmom anabioza? A da znate koje on značenje ima i kada se sve može koristiti?

Šta je Anabioza - Značenje riječi koje rijetko koristimo!

Anabioza je termin koji se mahom koristi u biologiji, ali poslednjih godina je dobio na značaju pa ga sve češće možemo sresti i u raznim medijima. Sama reč potiče iz grčkog jezika, preciznije od reči anabíosis, što znači ponovno oživljavanje.

Pod anabiozom se podrazumeva sposobnost vraćanja u život posle prividne smrti usled nepovoljnih uslova života. Pod time se pre svega misli na sposobnost koju imaju neke biljke i životinje, a koja se odnosni na njihovu mogućnost da prežive velike hladnoće ili izuzetno visoke temperature, ogromne suše i tome slično.

U anabiozu spada i zimski san koji se javlja usled veoma niske telesne temperature pojedinih životinja kada ona upada u stanje hibernacije. Većinu ovih životinja u životu drže rezervne masti u telu. Njihove telesne funkcije su znatno usporene, pa se dešava da razmaci između dva uzdisaja traju i više od jednog sata.

Kada otopli i poraste vanjska temperatura, počinje da raste i telesna temperatura što za posledicu ima buđenje.

.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima