back to top

Njega kože u dvadesetima – Kada započeti s primjenom anti-age njege?

Nikad nije prerano započeti brigu o svojoj koži. 

Iako je starenje kože neizbježno, u ovom članku saznat ćete kako zdravi odabir životnog stila i njega kože u dvadesetima pomažu u očuvanju zdravog izgleda kože, sprječavaju prerano starenje i smanjuju vidljive znakove starenja kože.

Koji su prvi znakovi starenja kože i kada se pojavljuju?

Prvi znakovi starenja kože pojavljuju se u dvadesetima.

Najuočljiviji prvi znakovi starenja kože su fine linije i bore, nedostatak sjaja i siva koža.

Niz je vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na dob u kojoj će koža početi vidljivo stariti, ali obično se fine linije i bore pojavljuju u ranim dvadesetima i produbljuju s vremenom. Koža postaje suša, gubi sjaj i može izgledati sivo i umorno.

Odgovarajuća rutina njege kože lica i zdrav odabir životnog stila mogu pomoći odgoditi prirodni proces starenja.

njega kože u dvadesetima
Njega kože u dvadesetima

Što uzrokuje prve znakove starenja kože?

Procesi u tijelu usporavaju se starenjem. Tvari koje održavaju kožu čistom i glatkom počinju se smanjivati što dovodi do strukturnih promjena u slojevima kože te se to počinje primjećivati na površini.

Koža počinje gubiti hijaluronsku kiselinu, promet stanica se usporava i smanjuje se lučenje sebuma. Posljedica toga je povećana osjetljivosti na sunce, suhoća i hrapavost.

Dovod krvi u kožu također se počinje smanjivati starenjem. To u kombinaciji s različitim čimbenicima životnog stila može dovesti do gubitka sjaja kože te će izgledati blijedo, sivo i umorno.

Brojni unutarnji i vanjski čimbenici mogu utjecati na brzinu i ozbiljnost procesa starenja kože.

Koji su unutarnji čimbenici koji utječu na prve znakove starenja kože?

Svjetlija koža je sklonija ranim znakovima starenja kože od tamnije kože.

Genetika određuje tip kože i brzinu kojom dolazi do biološkog starenja kože. Biološko starenje kože je pojam koji se koristi za opisivanje prirodnog procesa starenja kože.

Svjetlija koža češće pokazuje znakove starenja kože u ranijoj fazi od tamnije jer je manje zaštićena od UV zraka. Osjetljiva koža je sklonija ranom razvoju bora u odnosu na manje osjetljive tipove kože.

Njega kože u dvadesetima: Kako održati kožu mladom?

Što prije počnete brinuti o svojoj koži, to bolje, jer je znakove starenja lakše odgoditi nego se brinuti o njima. Odabir načina životnog stila i njege kože u dvadesetima pomoći će vam da spriječite prerano starenje i odgodite znakove starenja na koži.

Zdrav odabir životnog stila. Ishrana bogata antioksidansima pomaže koži u borbi sa slobodnim radikalima.

Cjelokupno zdravlje odražava se na izgled kože zato treba vježbati, uspostaviti rutinu spavanja, jesti zdravu, uravnoteženu prehranu i izbjegavati pušenje:

  • Anti-aging ishrana. Uravnotežena prehrana bogata svježim voćem i povrćem dobar je izvor antioksidansa, molekula koje neutraliziraju slobodne radikale. Da bi koža bila hidrirana, potrebno je ograničiti unos alkohola i piti puno vode.
  • Prestanite pušiti. Nikotin i štetne kemikalije koje se nalaze u dimu cigareta odgovorni su za povećanje slobodnih radikala u koži. Uz rizik od raka pluća i srčanih bolesti, pušenje dokazano uzrokuje prerano starenje kože.
njega kože u dvadesetima
Njega kože u dvadesetima: Kako održati kožu mladom?

Anti-age preparati za kožu u dvadesetima

Dobra rutina njege u dvadesetima započinje nježnim ali učinkovitim čišćenjem.Eucerin intenzivna maska s hijaluronskom kiselinom smanjuje fine linije i bore te pruža trenutnu hidrataciju. Odgovarajuća zaštita od sunca u dvadesetima pomoći će odgoditi preuranjeno starenje kože.

Redovito čišćenje, hidratacija, korištenje provjerenih preparata za njegu kože s antioksidansima kao što je vitamin C i najvažnije, odgovarajuća zaštita od sunca pomoći će očuvati zdravu kožu, spriječiti njezino prerano starenje i odgoditi vidljive znakove starenja.

njega kože u dvadesetima
Njega kože u dvadesetima – Kada započeti s primjenom anti-age njege?
  • Redovito čišćenje: ujutro i navečer očistite i tonirajte kožu od znoja, sebuma, šminke i prljavštine koji mogu prouzrokovati oksidativni stres.
  • Hidratacija: kožu održavajte hidriranom koristeći hidratantnu kremu koja je posebno osmišljena za rješavanje prvih znakova starenja: finih linija i bora te sive i umorne kože
  • Booster za kožu s antioksidansimavitamin C je snažni antioksidans koji neutralizira slobodne radikale i potiče proizvodnju kolagena. 
  • Zaštita od sunca: da bi se koža najbolje zaštitila od fotostarenja, najbolje je ograničiti vrijeme provedeno na suncu, izbjegavati ga kad je najintenzivnije, nositi zaštitnu odjeću i nanijeti odgovarajuću njegu za zaštitu od sunca, čak i kad je oblačno vrijeme ili ste u hladu. Koža lica svakodnevno je izložena sunca pa preporučujemo svakodnevnu zaštitu lica od sunca tijekom cijele godine.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Exanthema subitum (trodnevna groznica) – uzrok, simptomi, liječenje

Exanthema subitum – trodnevna groznica ili šesta bolest Exanthema subitum, također poznata kao roseola, trodnevna groznica ili šesta bolest je uzrokovana virusom koji pogađa djecu...

Čaj od virka

Gospin plašt, sitna rosnica, biserak, vrkuta, samo su neki od naziva za zeljastu biljku iz porodice ruža, koja je najpoznatija kao Virak. Sastoji se iz...

Knjiga o načinu borbe

Evo o čemu govori Knjiga o načinu borbe! Razlog za pisanje ove knjige "The Way To Fight" ili u prevodu Knjiga o načinu borbe je...

Kravlje ludilo – uzrok, simptomi, liječenje

Kravlje ludilo bolest živčanog sustava goveda Bolest kravlje ludilo ili goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) je kronična bolest živčanog sustava. Inficiranost kod stoke u Velikoj Britaniji ovom...

možda te zanima