Viber je aplikacija za poruke i pozive koja je na našim prostorima popularnija od Whatsappa, što nije slučaj u ostatku Evrope.

Ako ste korisnik onda biste trebali zanti ove Viber opcije za bolje korištenje kako bi iskorostili ovu aplikaciju u punom kapacitetu.

Ukoliko dajete Viberu prednost ispred Whatsappa onda bi bilo dobro da znate i neke napredne opcije koje ova aplikacija nudi, kao što su pametna obavještenja, brzo prebacivanje iz među razgovora, chatova, blokiranje korisnika, sakrivanje statusa i slično.  Ipak krenimo redom.

Postavke pametnih obavještenja (Smart / Combine notifications)

Po originalnim postavkama Vibera, stići će vam obavještenje za svaku poruku koju dobijete. Vjerujemo da imate prijatelja koji šalju poruke po kao jednu ili dvije riječi, umjesto da napišu kompletnu rečenicu. U tom slučaju telefon će vam zvoniti na svaku poruku pojedinačno, što može biti jako iritirajuće.

Da biste uključili pametna obavještenja ili u novioj verziji vibera kombinovana obavještenja, unutar chat sobe / razgovora, kliznite prstom preko ekrana u lijevo. Otvoriće vam se opcije razgovora i sve što trebate jeste da uključite pametna obavještenja (Smart notifications) odnostno kombinovana obavještenja (Combine notifications), zavisno od verzije Vibera koju koristite.

Brzo prebacivanje između razgovora

Ako trenutno pričate sa više osoba ili u više chat grupa, postoji način za brže prebacivanje iz jednog razgovora u drugi. Sve što trebate jeste da dok ste unutar jednog razgovora, kliznete prstom prema desno. Otvoriće vas se lista aktivnih razgovora, a oni najnoviji bi trebali da budu na vrhu. Klikom prelazite u novi razgovor.

Blokirajte i odblokirajte kontakte

Ako ne želite da vas neko može kontaktirati na Viberu, jednostavno ga možete blokirati. Otvorite kontakt, kao da žete započeti razgovor sa njim i kliznite prstom lijevo. Kliknite na tri tačkice u gornjem desnom uglu i na ponuđenoj listi izaberite Block.Viber opcije za bolje korištenje

Ako želite nekoga odblokirati, na početnoj stranici Vibera otvorite meni Više (More) u donjem desnom uglu. Zatim izaberite Postavke (Settings), a nakon toga opciju Privatnost (Privacy). Pri dnu liste naći ćete opciju Block list, otvorite je i možete pojedinačno odblokirati svakog od blokiranih kontakata.

Ugasite online i seen status

Nekada ne želite da drugi vide da ste dostupni  tj online, ili da vide kada ste pročitali nečiju poruku. Možete ugasiti ove opcije kako biste imali više privatnosti.Viber opcije za bolje korištenje

Da biste sakrili Online status, na početnoj stranici Vibera otvorite meni Više (More) u donjem desnom uglu. Izaberite Postavke (Settings), a nakon toga opciju Privatnost (Privacy). Na listi ugasite opciju Share online status.

Da biste sakrili Seen status, na početnoj stranici Vibera otvorite meni Više (More) u donjem desnom uglu. Izaberite Postavke (Settings), a nakon toga opciju Privatnost (Privacy). Na listi ugasite opciju Send Seen status.

Isključite paljenje ekrana na svaku notifikaciju

Ako ne želite da se ekran vašeg telefona pali na svaku notifikaciju u Viberu, možete isključiti ovu opciju na sljedeći način. Na početnoj stranici Vibera otvorite meni Više (More) u donjem desnom uglu. Izaberite Postavke (Settings), a nakon toga opciju Obavijesti (Notifications). Na listi ugasite opciju Light screen for messages.Viber opcije za bolje korištenje

Pristupite galeriji razgovora

Slanje slika je vrlo često korišteno u chat razgovorima na Viberu, odmah nakon slanja tekstualnih poruka. Obično svaki razgovor ima desetine pa i stotine razmijenjenih slika i to na sedmičnoj osnovi. Korisnici često skrolaju razgovor unazad kako bi našli neku sliku koju su dobili ili poslali.

Viber opcije za bolje korištenjePostoji mnogo jednostavniji način da pristupite svim slikama ili videima iz razgovora. Kliznite prstom prema lijevo u nekom razgovoru i izaberite Media, links and files. Otvoriće vam se lista medija po datumima, a iznad imate filter Photos, Videos, Links, Voice messages kako biste lakše našli ono što tražite.

drugi upravo čitaju

Najbolji mobiteli u 2023.

Koji su to najbolji mobiteli 2023   Bez obzira da li telefon koristite u poslovne svrhe ili vam ipak treba samo za obavljanje svakodnevih aktivnosti, on...

IZVOR.BA Vaš Prozor u Srce Zenice

Kada se traži sveobuhvatan, brz i pouzdan izvor informacija iz Zenice i okoline, ne postoji bolji odabir od Izvor.ba. Ovaj Zenica info portal ne samo...

Online poslovi i zarada na internetu 2023

Online poslovi i zarada na internetu uživaju ogromnu populrnost. Digitalni Marketing kao Najisplativiji Biznis u Srbiji. U svetu gde se tehnologija brzo razvija, digitalizacija...

Kako pokrenuti online biznis?

Ako vas zanima kako pokrenuti online biznis odmah da znate da je online biznis odlična stvar i ima cijeli niz prednosti nad klasičnim poslovanjem. Dosta...

možda te zanima