srednje dijete Baltika koje nudi brojne uzbudljivosti

Kao srednje dijete Baltika, Latvija je možda najpoznatija po hedonističkim zabavama svoje slavne gotičke i art deco prijestolnice ili po živahnim obalnim pojasevima Jurmale uz obalu.

Ako malo dublje zaronite u zaleđe Latvije, otkrit ćete teutonske dvorce, carske palače i divlje šume prepune bukoličkih gradova.

Latvija nudi legendarni noćni život u Rigi

Kao vrh jelovnika za sve putnike koji prvi put putuju preko Baltika, Riga je zasigurno jedno od velikih urbanih blaga regije u cjelini.

Prostire se duž kanala rijeke Daugave na sjevernim rubovima zemlje, ponoseći se labirintskim područjem Starog grada koje se smatra jednim od najzgodnijih u Europi.

Popločane ulice zasjenjene su oštrim tornjevima moćne crkve svetog Petra, dok slavno rekonstruirana Kuća Crnoglavih stoji definitivno elegantna nakon meteža sovjetske dominacije nad gradom.

I onda – naravno – tu je i legendarni noćni život Rige; mješavina hedonističkih podrumskih barova i užurbanih klubova koji ugošćuju mještane te obiluju momačkim i djevojačkim zabavama.

Latvija i njena osunčana Jurmala

Protežući se gotovo 30 kilometara duž zakrivljene obale Riškog zaljeva, osunčana, prozračna Jurmala mjesto je na koje možete otići tijekom toplijih mjeseci u godini.

Sa svojom jedinstvenom mikroklimom i slanim zrakom, različiti gradovi koji ovdje tvore takozvanu ‘Latvijsku rivijeru’ poznati su po svojim bazenima s mineralnim blatom i nizu zanimljivih holističkih zdravstvenih tretmana.

Što se tiče plaža, postoje neke od predivnih koje se protežu duž čitave regije, a Majori i Bulduri apsolutni su favoriti s mogućnostima za vodene sportove, zbirkama kafića na obali i natjecanjima u odbojci na pijesku.

Latvija i veličanstvena povijesna arhitektura u Daugavpilsu

Smješten između brda i jezera u dolini rijeke Daugave, grad otkucava uz rusku melodiju (ovo je središte stanovništva Latvije koje govori ruski jezik) i može se pohvaliti veličanstvenom povijesnom jezgrom profinjene arhitekture 19. stoljeća zahvaljujući sv. Petersburgu.

Nazirući bedemi velike tvrđave Daugavpils također označavaju jedno od militarističkih središta Ruskog Carstva, dok zlatne i pravoslavne kupole katedrale svetih Borisa i Gleba oponašaju Kijev i svetog Vasilija.

Sigulda

Lako je shvatiti zašto latvijsko stanovništvo ima toliko legendi o Siguldi.

Kao prvo, brda oko grada prekrivena su utvrdama, bedemima i raspadajućim krunama jednog dvorca Turaida.

Tu su zatim maglovite šume i šumarci doline Gauja; što je pravi dragulj zaleđa zemlje koji je ispresijecan krivudavim rijekama i vijugavim pješačkim stazama, prošaran špiljama (pogledajte samo masivne špilje Gutmanisovog sustava) i valovitim brežuljcima.

U međuvremenu, sama Sigulda cvjeta stablima trešnje i lijepom kraljevskom arhitekturom iz vremena prije latvijske neovisnosti, a zimi nudi priliku za skijanje i nordijsko hodanje.

Bauska

Najprije su došli vitezovi Livonskog reda, koji su utvrdili male otočiće koje na početku rijeke Lielupe zapljuskuju kanali obrubljeni drvećem.

Zatim su došli vojvode od Kurlandije i carski carevi ruske države, koji su ovdje podigli potpuno novu utvrdu: onu koja sada vlada središtem grada sa svojim čudnim obijeljenim zidovima i krovovima od crvenog crijepa.

Ali ako ostavimo bogatu i militarističku povijest na stranu, Bauska se također može pohvaliti lijepim trgom koji vrvi lokalnim životom i šarmantnim rukavcem, s riječnim putovima koji teku kroz srce grada obrubljeni ad hoc parcelama i poljoprivrednim zemljištima, presijecani tankim visećim mostovima.

Latvija i nacionalni park Slitere

Nacionalni park Slitere smatra se velikim prirodnim draguljem regije Kurzeme.

Dijelom kulturni muzej, dijelom zaleđe, područje obuhvaća prekrasne Blue Hills i velike dijelove nerazvijene obale, valovite pješčane dine i kosi žuti pijesak prekriven bijelim kapama Baltičkog mora.

Park strši u ocean s plažama rta Kolka, dok duboke netaknute šume prekrivaju unutrašnjost u šumarcima jele, brijesta i rijetkog baltičkog bršljana.

Nacionalni park Slitere također je prošaran hrpom povijesnih ribarskih sela, od kojih su mnoga ostala doista zabačena i rustikalna zbog prisutnosti vojne baze izvan granica u tom području tijekom sovjetskih vremena.

Cesis i njegova srednjovjekovna slava

Slika tradicionalnog latvijskog urbanizma, Cesis je zadržao svu svoju srednjovjekovnu slavu.

Njegovo je središte hvaljeno kao jedno od najočuvanijih povijesnih područja u zemlji, upotpunjeno širokim kamenim ulicama, lijepim, oslikanim drvenim pročeljima izvedenim u klasičnom baltičkom stilu, crkvama sa štukaturama (pogledajte samo prekrasnu crkvu sv. Ivana i njezine grobnice vitezova Livonskog reda) i izlizana dvorišta gdje su nekada životom vrvjele srednjovjekovne tržnice.

Komad otpora grada mora svakako biti dvorac Cesis; zastrašujuća mješavina palisada i vratarnica koja je obavijena šumama.

Ovdje posjetitelji mogu otkriti 800 godina dugu povijest i priče o švedskim, ruskim, slavenskim i poljskim osvajačima.

Latvija i palača Rundale

Nekadašnji dar ruske carice Katarine Velike, palača Rundale najelegantniji je ostatak carske vladavine iz Petersburga koji je ostao u Latviji.

Nalazi se okružen rascvjetanim ružičnjacima i travnjacima u engleskom stilu u blizini grada Bauska.

Dizajni pročelja i dvorišta krajnje su kitnjasti i ekstravagantni, odišu svom talijanskom raskoši i ekscentričnosti koju biste očekivali od djela proslavljenog arhitekta ruskog dvora, Bartolomea Rastrellija.

Danas tisuće ljudi hrle u obilazak unutarnjih prostorija i vrtova u Rundaleu, provlačeći se između izložbi Muzeja palače i promatrajući svjetiljke oko terena.

Saulkrasti

Okrenut prema utabanim obalnim pojasima Jurmale preko voda Riškog zaljeva, Saulkrasti je manje poznato ljetno utočište Latvije.

Tiši i ležerniji od svog suncem obasjanog pandana s druge strane zaljeva, ima obilje vijugavih biciklističkih staza, prekrasan pijesak od slonovače u ljetovalištu Pabazi (poput Jurmale, Saulkrasti je zapravo skup nekoliko gradova i sela duž obale) i prekrasne pješačke staze na liticama kroz primorske šume.

Bijela dina visoka 18 metara također se uzdiže na rubu rijeke Incupe, nudeći vrhunsko promatranje zalaska sunca i vrhunska mjesta za piknik u sjeni lelujavih lipa i jela.

Latvija i njen najbolji muzej na otvorenom – Araisi

Kao najposjećeniji i najzanimljiviji muzej na otvorenom u zemlji, ovo mjesto bilježi način života ranosrednjovjekovnih plemena baltičke regije, koji su se ovdje smjestili na obalama jezera u drvenim nasipima i drvenim kolibama.

Tu su i ruševine dvorca zahvaljujući njemačkom Livonskom redu, zajedno s hrpom arheoloških nalaza koji pokazuju sve, od modnih trendova iz 14. stoljeća do napretka u poljodjelstvu i poljoprivredi tijekom 1300-ih.

Ukratko, ovo fascinantno rekonstruirano naselje savršeno je za svakoga tko želi razotkriti dublju prošlost Latvije.

Ligatne

Šetači, biciklisti, jahači, ljubitelji divljih životinja i nordijski skijaši doslovno hrle u mali i šumom obavijen grad Ligatne.

Kao ulaz u slavni Nacionalni park Gauja, putnici mogu očekivati ​​da će otkriti dojmljive klance pješčenjaka i devonske stijene s vrhovima jelove šume, špilje Gutmanala, prekrasne obrise Erglu klifova i bezbrojne staze koje sežu duboko u šuma na rubu grada.

Ligatne je sama po sebi mala i uspavana, zajedno s neobično nesmještenim ostacima procvata industrije proizvodnje papira i nizovima lijepih kućica prekrivenih valovitim krovovima.

Ventspils

Kao dom najočuvanijeg dvorca Livonskog reda u zemlji, koji se uzdiže uz kaldrmu Starog grada ovdje lijepim, žuto obojenim pročeljima, i jedna od najprometnijih luka u baltičkoj regiji, Ventspils nudi savršenu ravnotežu povijest i suvremenost.

Uz šarmantnu tržnicu i povijesne kuće u ulici Skolas, grad je poznat i kao prijestolnica cvijeća Latvije.

Ogre

Smješten tik uz tokove moćne rijeke Daugave koja urezuje put u samo srce Latvije, grad Ogre ima zanimljivu povijest koja seže sve do ranih godina 1200-ih.

Iako su ga mnogi putnici koji se probijaju baltičkom regijom zanemarili, mjesto je savršeno za one koji žele kušati sirovi, svakodnevni život Latvije, tražeći priče o regionalnoj opresiji u gradskom muzeju i promatrajući spomenike žrtava komunističkog režima.

Ogre je vrijedan spomena i zbog svog smještaja na rubu lijepog Dendrološkog parka Lazdukalni; izvrstan rezervat za istraživanje čiste raznolikosti flore koja krasi ove rubove sjeverne Europe.

Kuldiga

Šarm starog svijeta izbija iz svake krive kućice i popločane ulice Kuldige; bombonijera povijesne jezgre koja se nalazi u samom srcu Kurzema.

Drvene kuće koje datiraju iz 1700-ih čine neke od najatraktivnijih znamenitosti u gradu, dok lučni mostovi od opeke i elegantni barokni završetak crkve Svete Katarine opovrgavaju vrijeme procvata grada tijekom godina Kurlandskog vojvodstva.

A tu su i bučni slapovi rijeke Venta na periferiji grada, koji šikljaju i teku oko zelenih obalnih staništa i vijugavih tunela pješčane špilje Riezupe.

Liepaja

Mješavina secesije i ruske pravoslavne crkve, užurbane lučke industrije i gradskih četvrti s plavim ovratnicima, grad Liepaja s 90.000 stanovnika čini zanimljiv i impresivan posjet samo nekoliko koraka sjeverno od litavske granice.

Katedrala Svetog Trojstva, sa svojim visokim tornjem i kolosalnom instalacijom orgulja, te užurbane svakodnevne tržnice dvije su od glavnih atrakcija, dok je nekadašnji grad Karosta – nekadašnje tajno naselje sovjetskih vojnih tipova na rubu modernog grad – naprosto neophodan.

Ovdje se nalaze i stari ostaci carskih i SSSR-ovih utvrda koje se sada pretvaraju u umjetničke galerije i kafiće, dok se uz obalu protežu vjetroviti dijelovi plaža.turistplus.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima