back to top

srednje dijete Baltika koje nudi brojne uzbudljivosti

Kao srednje dijete Baltika, Latvija je možda najpoznatija po hedonističkim zabavama svoje slavne gotičke i art deco prijestolnice ili po živahnim obalnim pojasevima Jurmale uz obalu.

Ako malo dublje zaronite u zaleđe Latvije, otkrit ćete teutonske dvorce, carske palače i divlje šume prepune bukoličkih gradova.

Latvija nudi legendarni noćni život u Rigi

Kao vrh jelovnika za sve putnike koji prvi put putuju preko Baltika, Riga je zasigurno jedno od velikih urbanih blaga regije u cjelini.

Prostire se duž kanala rijeke Daugave na sjevernim rubovima zemlje, ponoseći se labirintskim područjem Starog grada koje se smatra jednim od najzgodnijih u Europi.

Popločane ulice zasjenjene su oštrim tornjevima moćne crkve svetog Petra, dok slavno rekonstruirana Kuća Crnoglavih stoji definitivno elegantna nakon meteža sovjetske dominacije nad gradom.

I onda – naravno – tu je i legendarni noćni život Rige; mješavina hedonističkih podrumskih barova i užurbanih klubova koji ugošćuju mještane te obiluju momačkim i djevojačkim zabavama.

Latvija i njena osunčana Jurmala

Protežući se gotovo 30 kilometara duž zakrivljene obale Riškog zaljeva, osunčana, prozračna Jurmala mjesto je na koje možete otići tijekom toplijih mjeseci u godini.

Sa svojom jedinstvenom mikroklimom i slanim zrakom, različiti gradovi koji ovdje tvore takozvanu ‘Latvijsku rivijeru’ poznati su po svojim bazenima s mineralnim blatom i nizu zanimljivih holističkih zdravstvenih tretmana.

Što se tiče plaža, postoje neke od predivnih koje se protežu duž čitave regije, a Majori i Bulduri apsolutni su favoriti s mogućnostima za vodene sportove, zbirkama kafića na obali i natjecanjima u odbojci na pijesku.

Latvija i veličanstvena povijesna arhitektura u Daugavpilsu

Smješten između brda i jezera u dolini rijeke Daugave, grad otkucava uz rusku melodiju (ovo je središte stanovništva Latvije koje govori ruski jezik) i može se pohvaliti veličanstvenom povijesnom jezgrom profinjene arhitekture 19. stoljeća zahvaljujući sv. Petersburgu.

Nazirući bedemi velike tvrđave Daugavpils također označavaju jedno od militarističkih središta Ruskog Carstva, dok zlatne i pravoslavne kupole katedrale svetih Borisa i Gleba oponašaju Kijev i svetog Vasilija.

Sigulda

Lako je shvatiti zašto latvijsko stanovništvo ima toliko legendi o Siguldi.

Kao prvo, brda oko grada prekrivena su utvrdama, bedemima i raspadajućim krunama jednog dvorca Turaida.

Tu su zatim maglovite šume i šumarci doline Gauja; što je pravi dragulj zaleđa zemlje koji je ispresijecan krivudavim rijekama i vijugavim pješačkim stazama, prošaran špiljama (pogledajte samo masivne špilje Gutmanisovog sustava) i valovitim brežuljcima.

U međuvremenu, sama Sigulda cvjeta stablima trešnje i lijepom kraljevskom arhitekturom iz vremena prije latvijske neovisnosti, a zimi nudi priliku za skijanje i nordijsko hodanje.

Bauska

Najprije su došli vitezovi Livonskog reda, koji su utvrdili male otočiće koje na početku rijeke Lielupe zapljuskuju kanali obrubljeni drvećem.

Zatim su došli vojvode od Kurlandije i carski carevi ruske države, koji su ovdje podigli potpuno novu utvrdu: onu koja sada vlada središtem grada sa svojim čudnim obijeljenim zidovima i krovovima od crvenog crijepa.

Ali ako ostavimo bogatu i militarističku povijest na stranu, Bauska se također može pohvaliti lijepim trgom koji vrvi lokalnim životom i šarmantnim rukavcem, s riječnim putovima koji teku kroz srce grada obrubljeni ad hoc parcelama i poljoprivrednim zemljištima, presijecani tankim visećim mostovima.

Latvija i nacionalni park Slitere

Nacionalni park Slitere smatra se velikim prirodnim draguljem regije Kurzeme.

Dijelom kulturni muzej, dijelom zaleđe, područje obuhvaća prekrasne Blue Hills i velike dijelove nerazvijene obale, valovite pješčane dine i kosi žuti pijesak prekriven bijelim kapama Baltičkog mora.

Park strši u ocean s plažama rta Kolka, dok duboke netaknute šume prekrivaju unutrašnjost u šumarcima jele, brijesta i rijetkog baltičkog bršljana.

Nacionalni park Slitere također je prošaran hrpom povijesnih ribarskih sela, od kojih su mnoga ostala doista zabačena i rustikalna zbog prisutnosti vojne baze izvan granica u tom području tijekom sovjetskih vremena.

Cesis i njegova srednjovjekovna slava

Slika tradicionalnog latvijskog urbanizma, Cesis je zadržao svu svoju srednjovjekovnu slavu.

Njegovo je središte hvaljeno kao jedno od najočuvanijih povijesnih područja u zemlji, upotpunjeno širokim kamenim ulicama, lijepim, oslikanim drvenim pročeljima izvedenim u klasičnom baltičkom stilu, crkvama sa štukaturama (pogledajte samo prekrasnu crkvu sv. Ivana i njezine grobnice vitezova Livonskog reda) i izlizana dvorišta gdje su nekada životom vrvjele srednjovjekovne tržnice.

Komad otpora grada mora svakako biti dvorac Cesis; zastrašujuća mješavina palisada i vratarnica koja je obavijena šumama.

Ovdje posjetitelji mogu otkriti 800 godina dugu povijest i priče o švedskim, ruskim, slavenskim i poljskim osvajačima.

Latvija i palača Rundale

Nekadašnji dar ruske carice Katarine Velike, palača Rundale najelegantniji je ostatak carske vladavine iz Petersburga koji je ostao u Latviji.

Nalazi se okružen rascvjetanim ružičnjacima i travnjacima u engleskom stilu u blizini grada Bauska.

Dizajni pročelja i dvorišta krajnje su kitnjasti i ekstravagantni, odišu svom talijanskom raskoši i ekscentričnosti koju biste očekivali od djela proslavljenog arhitekta ruskog dvora, Bartolomea Rastrellija.

Danas tisuće ljudi hrle u obilazak unutarnjih prostorija i vrtova u Rundaleu, provlačeći se između izložbi Muzeja palače i promatrajući svjetiljke oko terena.

Saulkrasti

Okrenut prema utabanim obalnim pojasima Jurmale preko voda Riškog zaljeva, Saulkrasti je manje poznato ljetno utočište Latvije.

Tiši i ležerniji od svog suncem obasjanog pandana s druge strane zaljeva, ima obilje vijugavih biciklističkih staza, prekrasan pijesak od slonovače u ljetovalištu Pabazi (poput Jurmale, Saulkrasti je zapravo skup nekoliko gradova i sela duž obale) i prekrasne pješačke staze na liticama kroz primorske šume.

Bijela dina visoka 18 metara također se uzdiže na rubu rijeke Incupe, nudeći vrhunsko promatranje zalaska sunca i vrhunska mjesta za piknik u sjeni lelujavih lipa i jela.

Latvija i njen najbolji muzej na otvorenom – Araisi

Kao najposjećeniji i najzanimljiviji muzej na otvorenom u zemlji, ovo mjesto bilježi način života ranosrednjovjekovnih plemena baltičke regije, koji su se ovdje smjestili na obalama jezera u drvenim nasipima i drvenim kolibama.

Tu su i ruševine dvorca zahvaljujući njemačkom Livonskom redu, zajedno s hrpom arheoloških nalaza koji pokazuju sve, od modnih trendova iz 14. stoljeća do napretka u poljodjelstvu i poljoprivredi tijekom 1300-ih.

Ukratko, ovo fascinantno rekonstruirano naselje savršeno je za svakoga tko želi razotkriti dublju prošlost Latvije.

Ligatne

Šetači, biciklisti, jahači, ljubitelji divljih životinja i nordijski skijaši doslovno hrle u mali i šumom obavijen grad Ligatne.

Kao ulaz u slavni Nacionalni park Gauja, putnici mogu očekivati ​​da će otkriti dojmljive klance pješčenjaka i devonske stijene s vrhovima jelove šume, špilje Gutmanala, prekrasne obrise Erglu klifova i bezbrojne staze koje sežu duboko u šuma na rubu grada.

Ligatne je sama po sebi mala i uspavana, zajedno s neobično nesmještenim ostacima procvata industrije proizvodnje papira i nizovima lijepih kućica prekrivenih valovitim krovovima.

Ventspils

Kao dom najočuvanijeg dvorca Livonskog reda u zemlji, koji se uzdiže uz kaldrmu Starog grada ovdje lijepim, žuto obojenim pročeljima, i jedna od najprometnijih luka u baltičkoj regiji, Ventspils nudi savršenu ravnotežu povijest i suvremenost.

Uz šarmantnu tržnicu i povijesne kuće u ulici Skolas, grad je poznat i kao prijestolnica cvijeća Latvije.

Ogre

Smješten tik uz tokove moćne rijeke Daugave koja urezuje put u samo srce Latvije, grad Ogre ima zanimljivu povijest koja seže sve do ranih godina 1200-ih.

Iako su ga mnogi putnici koji se probijaju baltičkom regijom zanemarili, mjesto je savršeno za one koji žele kušati sirovi, svakodnevni život Latvije, tražeći priče o regionalnoj opresiji u gradskom muzeju i promatrajući spomenike žrtava komunističkog režima.

Ogre je vrijedan spomena i zbog svog smještaja na rubu lijepog Dendrološkog parka Lazdukalni; izvrstan rezervat za istraživanje čiste raznolikosti flore koja krasi ove rubove sjeverne Europe.

Kuldiga

Šarm starog svijeta izbija iz svake krive kućice i popločane ulice Kuldige; bombonijera povijesne jezgre koja se nalazi u samom srcu Kurzema.

Drvene kuće koje datiraju iz 1700-ih čine neke od najatraktivnijih znamenitosti u gradu, dok lučni mostovi od opeke i elegantni barokni završetak crkve Svete Katarine opovrgavaju vrijeme procvata grada tijekom godina Kurlandskog vojvodstva.

A tu su i bučni slapovi rijeke Venta na periferiji grada, koji šikljaju i teku oko zelenih obalnih staništa i vijugavih tunela pješčane špilje Riezupe.

Liepaja

Mješavina secesije i ruske pravoslavne crkve, užurbane lučke industrije i gradskih četvrti s plavim ovratnicima, grad Liepaja s 90.000 stanovnika čini zanimljiv i impresivan posjet samo nekoliko koraka sjeverno od litavske granice.

Katedrala Svetog Trojstva, sa svojim visokim tornjem i kolosalnom instalacijom orgulja, te užurbane svakodnevne tržnice dvije su od glavnih atrakcija, dok je nekadašnji grad Karosta – nekadašnje tajno naselje sovjetskih vojnih tipova na rubu modernog grad – naprosto neophodan.

Ovdje se nalaze i stari ostaci carskih i SSSR-ovih utvrda koje se sada pretvaraju u umjetničke galerije i kafiće, dok se uz obalu protežu vjetroviti dijelovi plaža.turistplus.hr

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima