Nacionalni parkovi u Italiji – Italija je zemlja koja se može pohvaliti s čak 25 nacionalnih parkova raspoređenih u 19 regija.

Većina ih se nalazi u regijama Abruzzo (3), Kalabrija (3), Lazio (3), Toskana (3) i Sardinija (3). Najstariji nacionalni park je Gran Paradiso, osnovan 1922. godine, a slijede ga Nacionalni park Abruzzo, Lazio i Molise, osnovan 1923. godine. Najmlađi nacionalni park je Isola di Pantelleria, osnovan 2016. godine. U svakom slučaju, nacionalni parkovi u Italiji su velika atrakcija.

Čak pet nacionalnih parkova uvršteno je na UNESCO-v popis lokacija svjetske baštine, a dva su na UNESCO-vom popisu globalnih geoparkova. Talijanski nacionalni parkovi vrlo su raznoliki, od morskih parkova i onih smještenih u planinama do onih koji su kombinacija ovih dviju vrsta. Kroz nacionalne parkove, prirodna ljepota Italije prikazana je nizom različitih krajolika, od kojih su svi jednako zadivljujući.

Vodič koji vam donosimo predstavlja popis svih nacionalnih parkova u Italiji razvrstanih po regijama. Na samom kraju, pronaći ćete kartu talijanskih nacionalnih parkova za lakše snalaženje.

Nacionalni parkovi u Italiji po regijama

Talijanski nacionalni parkovi predstavljaju prirodno bogatstvo zemlje kao i njezinu kulturnu i povijesnu baštinu. Rasprostranjeni su u 19 od 20 regija. Jedan od njih nalazi se na Siciliji, a tri na otoku Sardiniji. Jedina regija bez nacionalnog parka je Friuli Venezia Giulia. Ukupna površina talijanskih nacionalnih parkova zauzima oko 5% nacionalnog teritorija zemlje.

Abruzzo (3)

Nacionalni park Abruzzo, Lazio i Molise

NP Abruzzo, Lazio i Molise osnovan je 1923. što ga čini drugim najstarijim nacionalnim parkom u Italiji. Prostire se na površini od oko 500 četvornih kilometara, od čega se većina nalazi u regiji Abruzzo. Park se nalazi u središnjim Apeninima i obuhvaća 25 gradova i 8 jezera. Prekrasni krajolik dom je mnogim životinjama poput talijanskog vuka, marsičkog smeđeg medvjeda i abruzske divokoze. Osim toga, u parku se nalaze muzeji, centri za posjetitelje, utočišta za životinje, skloništa i restorani. Najbolje vrijeme za posjet je kasno proljeće do rane jeseni, prije snijega. Savjetujemo da provedete barem 2-3 dana istražujući ovo područje ako želite maksimalno iskoristiti svoj boravak. Najbliži grad nacionalnom parku je Rim.

Nacionalni parkovi u Italiji: Nacionalni park Abruzzo
Nacionalni parkovi u Italiji

 

Nacionalni park Abruzzo

Nacionalni park Gran Sasso i Monti della Laga

Gran Sasso i Monti della Laga osnovan je 1991. godine i prostire se na površini od 1413 četvornih kilometara. Ovim zapanjujućim okruženjem dominira masiv Gran Sasso. Dakle, riječ je o stjenovitom terenu, ali istovremeno i jednom od biološki najraznovrsnijih područja Europe. Osim toga, kulturna baština unutar parka uključuje arheološka nalazišta, dvorce, utvrđena sela, fontane, crkve, opatije i mlinove koji datiraju od neolitskog doba do renesanse. Nadalje, park nudi brojne aktivnosti za posjetitelje kao što su planinarenje, brdski biciklizam, jahanje, vožnju kanuom i skijanje. Osim toga, tu su i muzeji, centri za posjetitelje koji nude obrazovne projekte i restorani koji poslužuju tradicionalna domaća jela. Što se tiče smještaja unutar parka, postoje kamperi i smještajni objekti koje nude stanovnici Parka, hoteli i turistička gospodarstva. Najbliži grad parku je L’Aquila.

Nacionalni park Majella

Nacionalni park Majella osnovan je 1991. godine i prostire se na površini od oko 628 četvornih kilometara. Od 2021. zaštićen je od strane UNESCO-a kao Globalni geopark. NP Majella smješten je oko istoimenog masiva tako da područjem dominiraju planine. Zbog nadmorske visine (najviši vrh je na 2.793 metra) neki dijelovi parka su nedostupni pa je životinjski svijet vrlo bogat i raznolik. Osim apeninskog vuka koji je simbol Majelle, park je dom marsičkim mrkim medvjedima, apeninskim divokozama, jelenima, divljim mačakama, sivim sokolima i surim orlovima. Osim toga, u parku postoji više od 1800 vrsta biljaka. Štoviše, sadržaji u parku uključuju botanički vrt, muzeje, centre za posjetitelje i područja divljih životinja. Što se tiče aktivnosti, posjetitelji mogu uživati u ovim očaravajućim krajolicima tijekom jahanja, planinarenja, skijanja ili brdskog biciklizma. Najbliži grad je Sulmona.

 

Nacionalni park Majella

Apulia (2)

Nacionalni park Alta Murgia

Nacionalni park Alta Murgia osnovan je 2004. godine i prostire se na površini od oko 677 četvornih kilometara. Park je veličanstven spoj prirode i kulture, a glavna atrakicija parka je Castel del Monte, izgrađen u 13. stoljeću. Riječ je o jednom od najpoznatijih dvoraca u Italiji i pod zaštitom UNESCO-a. Štoviše, 1993. godine na ovom području, u špilji Lamalunga, nedaleko od grada Altamura, pronađen je kostur jednog od prvih čovjekovih predaka, “Uomo di Altamura“. Iako špilja nije dostupna javnosti, moguće je dobiti virtualni obilazak. Kasnije, 1999. godine na tom je području pronađeno preko 30 000 tragova dinosaura, koji pripadaju najmanje 5 različitih vrsta. Park je okružen s 13 gradova i smatra se najvećim europskim “ruralnim parkom“. Najbliži grad mu je Taranto.

Nacionalni park Gargano

Nacionalni park Gargano osnovan je 1991. godine i prostire se na površini od oko 1.181 četvornih kilometara. Park također uključuje jadransko otočje Tremiti, a općenito je zapanjujuća kombinacija obale i šume. Parkom dominira šuma Umbra koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao vrhunski primjer netaknute prirode. Osim stoljetnih šuma i kristalno čistog mora, park ima veliku bioraznolikost te bogatu kulturnu i arheološku baštinu. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Špilja svetog Mihaela, crkva izgrađena unutar špilje. Nadalje, u samom srcu Nacionalnog parka Gargano nalazi se gradić Vico del Gargano, poznat i kao “Selo ljubavi”. To je rodni grad svetog Valentina pa se svake godine 14. veljače održava velika proslava zaštitnika grada.

Basilicata (2)

Appennino Lucano – Val d’Agri – Nacionalni park Lagonegrese

Nacionalni park Appennino Lucano – Val d’Agri – Lagonegrese osnovan je 2007. godine i prostire se na površini od oko 690 četvornih kilometara. Park pruža nevjerojatan pogled na krajolik, ali je i važno arheološko nalazište. Štoviše, arheološki park Grumentum jedan je od najbolje očuvanih i najvažnijih rimskih gradova u Italiji. Tamo možete vidjeti ostatke antičkog kazališta, hramova i ulica. Neki dijelovi, poput republikanskog kupališta, preuređeni su za javnu upotrebu. Republikansko kupalište sada služi kao bar, knjižara i učionica. Najbliži grad parku je Marsico Nuovo.

Nacionalni parkovi u Italiji: Nacionalni park Appennino Lucano

 

Nacionalni park Appennino Lucano

Calabria (3)

Nacionalni park Aspromonte

Nacionalni park Aspromonte osnovan je 1989. godine i prostire se na površini od oko 641 četvornih kilometara. Nalazi se na masivu Apromonte, između Jonskog i Tirenskog mora. Budući da je Aspromonte planinsko područje koje obiluje rijekama, najpopularnije atrakcije u parku uključuju vodopade Montalto i Maesano. Osim toga, park obuhvaća livade, litice, šume i jezera. Nadalje, flora i fauna Aspromontea vrlo su raznolike. Uključuje više od 1500 vrsta flore i faune kao što su talijanski vuk, sivi sokol i sova ušara. Štoviše, park ima veliku kulturno-povijesnu i arheološku važnost. Po čitavom parku posjetitelji mogu vidjeti tragove neolitske prošlosti. Osim toga, tu su i ostaci Perzefoninog svetišta, zaobljene litice u kojima se nalaze špilje i bizantski samostani, kao i neki primjeri normanske arhitekture. Najbliži grad je Reggio di Calabria.

Nacionalni park Sila

Nacionalni park Sila osnovan je 1997. godine i prostire se na površini od oko 737 četvornih kilometara. Park se nalazi na najvećoj visoravni u Europi i obrastao je drvećem, od kojih su mnoga zaista prastara. Zapravo, oko 80% ukupne površine čini šuma, što ga čini savršenim staništem za brojne vrste biljaka i životinja. Nadalje, iz parka se pruža prekrasan pogled na veličanstvenu prirodu i njezine raznolike krajolike. Park obuhvaća 19 naselja, 3 jezera i brojne potoke. Štoviše, park je dostupan tijekom cijele godine i svake sezone zasja u novom svjetlu pokazujući raznolikost svojih čarobnih krajolika. Također, tu su i brojne aktivnosti za posjetitelje poput brdskog biciklizma, jahanja, skijaškog trčanja i spusta, orijentacijskog trčanja, jedrenja, vožnje kanuom, kanjoninga i streljaštva. Najbliži grad je Crotone.

Nacionalni parkovi u Italiji: Nacionalni park Sila

 

Nacionalni park Sila

Nacionalni park Pollino

*Park dijele regije Calabria i Basilicata.

Campania (2)

Nacionalni park Cilento, Vallo di Diano i Alburni

Nacionalni park Cilento, Vallo di Diano i Alburni osnovan je 1991. godine, a od 1998. godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Prostire se na površini od oko 1810 četvornih kilometara, što ga čini drugim po veličini nacionalnim parkom u Italiji. Proteže se od obale Tirenskog mora do podnožja Apenina, pružajući spektakularne poglede na ovaj raznolik krajolik koji oduzima dah. Nadalje, park obuhvaća planine, špilje, rijeke, potoke i vodopade. Glavne atrakcije su njegovi slapovi i špilje. Nažalost, većina ih još nike istražena. No, jedno od najvećih speleoloških nalazišta u južnoj Italiji, špilje Castelcivita duge gotovo 5 kilometara, dostupne su posjetiteljima. Budući da je to područje od velike arheološke važnosti, posjetitelji mogu istražiti njegovu povijest u mreži muzeja parka. Najbliži grad je Salerno.

Nacionalni park Vezuv

Nacionalni park Vezuv osnovan je 1991. godine i prostire se na površini od oko 72 četvorna kilometra. Park je dobio ime po jednom od najpoznatijih vulkana na svijetu – Vezuvu, koji se nalazi unutar parka i još uvijek je aktivan. Glavna atrakcija je, naravno, vulkan. Štoviše, posjetitelji se mogu popeti stazom do vrha i zaviriti u dubine vulkana koji je nekoć uništio slavni drevni grad Pompeje. Staza nije teška i ne zahtijeva planinarsko iskustvo. Ulaznica za razgledavanje kratera vulkana stoji oko 10 €, a staza je otvorena tijekom cijele godine. Osim toga, cijeli je park prošaran farmama i vinarijama koje koriste prednosti bogatog vulkanskog tla. Najbliži gradovi su Torre del Greco i Napulj.

Nacionalni parkovi u Italiji: Nacionalni park Vezuv

 

Nacionalni park Vezuv

Emilia-Romagna (2)

Nacionalni park Appennino Tosco-Emiliano

Nacionalni park Appennino Tosco-Emiliano osnovan je 2001. godine i prostire se na površini od oko 227 četvornih kilometara. Park je podijeljen veličanstvenim planinskim lancem Apenina. Zbog toga je zapadna strana parka toplija jer je pod utjecajem Mediterana, dok je istočna strana hladnija, s pašnjacima i šumama. Zbog raznolike klime i krajolika, područje ima vrlo bogatu floru i faunu. Zapravo, park se smatra pravim prirodnim botaničkim vrtom. Štoviše, park nudi brojne aktivnosti za posjetitelje tijekom cijele godine. Neki od njih su biciklizam, jahanje, penjanje, trčanje, razni zimski sportovi i treking. Povrh toga, park uključuje 3 avanturistička parka. Najbliži grad je La Spezia.

Nacionalni park Foreste Casentinesi, Monte Falterona i Campigna

NP Foreste Casentinesi, Monte Falterona i Campigna osnovan je 1993. godine, a rasprostranjen je preko 368 četvornih kilometara. Ovo bajkovito mjesto odiše mirom te je idealna opcija za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve. Veliki dio parka je šuma kojom dominiraju grabovi, hrastovi hrastovi, kitnjaci i kestenovi. Nadalje, glavna atrakcija je vodopad Acquacheta s impresivnim padom od 70 metara. Osim toga, posjetitelji mogu istražiti samostan Camaldoli, franjevačko svetište La Verna, Ekomuzej brane i vode u Ridracoliju kao i brojne druge muzeje u okolici. Osim toga, staze parka dostupne su svima, uključujući osobe s ograničenjima u kretanju. Najbliži grad je Firenca.

Lazio (3)

Nacionalni park Abruzzo, Lazio i Molise

*Park dijele regije Abruzzo, Lazio i Molise.

Nacionalni park Circeo

Nacionalni park Circeo osnovan je 1934. što ga čini jednim od najstarijih nacionalnih parkova u Italiji. Prostire se na površini od oko 84 četvorna kilometra i uključuje 5 različitih staništa: rt, šumu, obalnu dinu, močvare i otok Zannone. Kao rezultat različitih krajolika, park nudi neke od najljepših pogleda koje pruža kontrast visokog rta i zadivljujućih obalnih dina. Osim prirodnih ljepota, park ima brojne povijesne i arheološke objekte. Najpoznatija mjesta unutar parka uključuju termalne kupke Torre Paola, Akropolu, luku kanala Paola i Lucullov bazen. Najbliži grad je San Felice Circeo.

Planina Circeo

 

Planina Circeo

Nacionalni park Gran Sasso i Monti della Laga

*Park dijele regije Abruzzo, Lazio i Marche.

Ligurija (1)

Nacionalni park Cinque Terre

Nacionalni park Cinque Terre osnovan je 1999. godine i prostire se na površini od oko 38 četvornih kilometara. Iste godine park je proglašen UNESCO-vom svjetskom baštinom. Zamišljate li sebe kako uživate u odmoru u Italiji, ispijate dobro vino i upijate sunce, mjesto na kojem ste se zamislili vjerojatno izgleda kao Cinque Terre. Ovaj nevjerojatno slikoviti nacionalni park vrvi bojama i zapanjujućim krajolicima. U posljednje vrijeme ovo je svima omiljena destinacija u Italiji, a jasno je i zašto. Park obuhvaća 5 srednjovjekovnih gradova na liticama. Svaki od njih jedinstven je i šarmantan na svoj način, ali svi podjednako oduzimaju dah. Nadalje, svih 5 gradova okruženo je vinogradima s jedne strane i prekrasnom obalom s druge strane. Najbliži grad je La Spezia.

Lombardija (1)

Nacionalni park Stelvio

Nacionalni park Stelvio osnovan je 1935. godine i prostire se na površini od oko 1307 četvornih kilometara. Nalazi se na samom sjeveru Italije, u srcu Središnjih Alpa. Nadalje, park obuhvaća planinski lanac Ortler-Cevedale koji uključuje 10 dolinskih zajednica s 5 interaktivnih centara za posjetitelje. Zbog svog položaja park nudi veliku raznolikost krajolika te bogatu floru i faunu. Od vodopada i ledenjaka do šuma, kultiviranih područja i alpskih sela, ovaj park će vas definitivno ostaviti bez daha. Osim prekrasne prirode, park uključuje i dobro očuvane primjere ruralne arhitekture, mlinove i tvornice diljem dolina. Osim toga, ulaz u park je besplatan i dostupan non-stop. Najbliži grad je Trento.

Marche (2)

Nacionalni park Gran Sasso i Monti della Laga

*Park dijele regije Abruzzo, Lazio i Marche.

Nacionalni park Planine Sibillini

Nacionalni park Planine Sibillini osnovan je 1988. godine i prostire se na površini od oko 697 četvornih kilometara. Nalazi se u prekrasnom masivu Siblini, a Monte Vettore je najviši vrh sa 2476 metara. Teren je tipično planinski s liticama i strmim stijenama. No, park obuhvaća i očaravajuće prostrane livade koje u proljeće pokazuju svu ljepotu svojih boja i raznolikosti alpske flore. Osim toga, na području parka nalazi se 18 šarmantnih gradova i svaki od njih nosi svoju priču o povijesti, umjetnosti, arhitekturi i ljudima. Što se tiče aktivnosti, najpopularnije su penjanje, paragliding, brdski biciklizam, rafting, jahanje, a u zimskim mjesecima i skijanje. Najbliži grad je Visso.

Nacionalni park Planine Sibillini

 

Nacionalni park Planine Sibillini

Pijemont (2)

Nacionalni park Gran Paradiso

Nacionalni park Gran Paradiso osnovan je 1922. godine što ga čini najstarijim nacionalnim parkom u Italiji. Nalazi se u Grajskim Alpama i prostire se na površini od oko 700 četvornih kilometara. Izvorno je područje koje park obuhvaća bilo zaštićeno radi očuvanja alpskog kozoroga, simbola parka, vrste divlje koze koja živi u europskim Alpama. Nadalje, teren je pretežno planinski s alpskim livadama na višim nadmorskim visinama. Osim toga, park obuhvaća brojne doline isklesane ledenjacima te jezera, potoke i šume. Vrhunski je primjer netaknute alpske prirode. Osim toga, u prošlosti je bio jako naseljen. Kao rezultat toga, park ima vrlo bogatu povijest i uključuje primjere ruralne i sakralne arhitekture, kao i lovačke kuće i staze za kraljevske mazge. Najbliži grad je Torino.

Nacionalni park Val Grande

Nacionalni park Val Grande osnovan je 1991. godine. Nalazi se na sjeverozapadu Italije i prostire se na površini od oko 145 četvornih kilometara. Park je muzej na otvorenom drevne alpske civilizacije i najveće područje divljine u Italiji. Međutim, divljina u tom smislu simbolizira prisutnost čovjeka u prošlosti i povratak prirode. Obuhvaća vodopade, potoke, livade, doline i planine. Štoviše, park ima veliku biološku raznolikost i brojne prekrasne vidikovce s kojih se pruža najbolji pogled na zalaske sunca i zvjezdano nebo. Prirodna ljepota parka toliko je očaravajuća i umirujuća da je vjerojatnije da ćete se izgubiti duhovno nego fizički. Najbliži grad je Milano.

Sardinija (3)

Nacionalni park Otočje La Maddalena

NP Arhipelag ili Otočje La Maddalena osnovan je 1994. godine i prostire se na površini od oko 200 četvornih kilometara. Nalazi se na samom sjeveru Sardinije i obuhvaća više od 60 otoka i otočića unutar teritorija općine La Maddalena. Otok La Maddalena jedini je sa značajnim tragovima ljudske prisutnosti, dok su ostali uglavnom napušteni. Time je park uspio sačuvati svoj kopneni i morski ambijent. Nadalje, obala se proteže 180 kilometara, a kristalno čisto more savršeno je stanište za morske kornjače, kitove i obalne dupine. Štoviše, neke od najljepših mediteranskih plaža nalaze se unutar granica parka, uključujući poznatu Spiaggia Rosa ili Ružičastu Plažu. Najbliži grad je Olbia.

Nacionalni park Otočje La Maddalena

 

Nacionalni park Otočje La Maddalena

Nacionalni park Asinara

NP Asinara osnovan je 1997. godine i prostire se na površini od oko 269 četvornih kilometara. Asinara je drugi po veličini otok Sardinije, poznat i kao Đavolji otok jer je u prošlosti korišten kao karantena, zatvorenički logor i zatvor visoke sigurnosti. Budući da je izoliran više od stoljeća, flora i fauna parka izuzetno su dobro očuvane. Jedna od najzanimljivijih životinjskih vrsta parka je bijeli magarac koji može narasti i do metra visine. Nadalje, njezin je morski okoliš vrlo raznolik i od iznimne važnosti. Odlikuje se i visokom kvalitetom vode, što ga čini iznimno važnim za znanstvena istraživanja. Najbliži grad je Porto Torres.

Nacionalni park Zaljev Orosei i Gennargentu

NP Zaljev Orosei i Gennargentu osnovan je 1998. godine. Nalazi se na istočnoj obali Sardinije i prostire se na površini od oko 730 četvornih kilometara. Kombinacija litica, kanjona, šuma, špilja i kristalno čiste vode ono je što ovaj park čini tako prekrasnim i impresivnim. Stoga su zajamčeni nevjerojatni pogledi na krajolik. Nadalje, park sadrži brojne prirodne spomenike kao što su stijene Pedra i Liana, vrh Punta Goloritze i dolina Su Suercone. Što se tiče aktivnosti unutar parka, najpopularnije su planinarenje i brdski biciklizam. Osim toga, ovdje se nalaze jedina skijališta na Sardiniji. Ima ih čak 4 – Monte Spada, Brunco Spina, Separadorgu i S’arena. Najbliži grad je Nuoro.

Sicilija (1)

Nacionalni park Otok Pantelleria

Nacionalni park Otok Pantelleria osnovan je 2016. što ga čini najnovijim nacionalnim parkom u Italiji. Nalazi se na otoku koji se nalazi otprilike 100 km jugozapadno od Sicilije i oko 60 km istočno od obale Tunisa. Ukupna površina parka zauzima oko 80% ukupne površine otoka. Štoviše, park ima vrlo zanimljive životinjske vrste jer je poveznica između južne Europe i sjeverne Afrike. Njegova vegetacija je također vrlo bogata i raznolika, sadrži oko 640 različitih vrsta. U biti, park je aktivni vulkanski kompleks i oko 72% površine se nalazi ispod razine mora. Godine 2014. uzgoj vinove loze na tom području, pod nazivom „Poljoprivredna praksa mladice loze“, priznat je od strane UNESCO-a i uvršten na njegov Popis nematerijalne kulturne baštine. Ovo je prvi put da je jedna poljoprivredna djelatnost dobila ovakvo priznanje.

Toskana (3)

Nacionalni park Appennino Tosco-Emiliano

*Park dijele regije Emilia-Romagna i Toscana.

Nacionalni park Foreste Casentinesi, Monte Falterona i Campigna

*Park dijele regije Emilia-Romagna i Toskana.

Nacionalni park Toskanski arhipelag

Nacionalni park Toskanski arhipelag osnovan je 1989. godine. Prostire se na površini od oko 746 četvornih kilometara što ga čini najvećim europskim morskim parkom. Park se nalazi između Ligurskog i Tirenskog mora i obuhvaća 7 glavnih otoka arhipelaga, kao i nekoliko manjih otočića i hridi. Prema legendi, Venera je imala ogrlicu sa ovih 7 otoka kao draguljima. Međutim, ogrlica je pala u Tirensko more i tako je nastao ovaj raj na zemlji. Svaki od otoka je jedinstven i ima bogatu povijest, ali ono što im je zajedničko su prirodne ljepote i zadivljujući krajolici. Zbog kristalno čistog mora ne čudi da su posjetiteljima omiljene aktivnosti ronjenje, vožnja kajakom, windsurfing i kitesurfing. Najbliži grad je Portoferraio.

Valle d’Aosta (1)

Nacionalni park Gran Paradiso

*Park dijele regije Pijemont i Valle d’Aosta.

Veneto (1)

Nacionalni park Dolomiti Bellunesi

Nacionalni park Dolomiti Bellunesi osnovan je 1988., a od 2008. je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Pokriva samo malo područje od oko 32 četvorna kilometra što ga čini najmanjim nacionalnim parkom u Italiji. Nadalje, park karakteriziraju raznolika i zanimljiva područja koja ga čine izvrsnim staništem za brojne vrste flore i faune. Obuhvaća planine, livade, doline i riječno-potočne formacije. Štoviše, područje je prepuno arhitektonskih i geoloških nalazišta. Većinu turista privlači upravo zbog svoje očaravajuće prirodne ljepote. Ovo je savršeno mjesto za uživanje u veličanstvenim pogledima i divljenje umješnosti i kreativnosti prirode. Najbliži gradovi su Belluno i Feltre.

Nacionalni parkovi u Italiji po veličini

Nacionalni parkovi u Italiji pokrivaju površinu od preko 15.800 četvornih kilometara ili 3,9 milijuna hektara, što je oko 5% ukupne površine Italije. Najveći nacionalni park je Nacionalni park Pollino, koji se prostire na preko 1,9 tisuća četvornih kilometara. Najmanji nacionalni park je Nacionalni park Dolomiti Bellunesi koji se prostire na samo 32 četvorna kilometra. Sljedeći popis uključuje 10 najvećih nacionalnih parkova u Italiji.

  1. Nacionalni park Pollino
  2. Nacionalni park Cilento, Vallo di Diano i Alburni
  3. Nacionalni park Gran Sasso i Monti della Laga
  4. Nacionalni park Stelvio
  5. Nacionalni park Gargano
  6. Nacionalni park Aspromonte
  7. Nacionalni park Toskanski arhipelag
  8. Nacionalni park Sila
  9. Nacionalni park Gennargentu
  10. Nacionalni park Majella

Ulaz u nacionalne parkove u Italiji

Oko 20% ukupne površine Italije klasificirano je kao zaštićena područja, uključujući i nacionalne parkove. Neki od njih naplaćuju ulaznice ili nude propusnice za posjetitelje, ali cijena varira ovisno o parku. Međutim, mnogi od njih ne naplaćuju ulaz i otvoreni su tijekom cijele godine. Također, neki od njih ne naplaćuju ulaz u sam park, ali naplaćuju određene atrakcije unutar parka.

Karta nacionalnih parkova u Italiji

Nacionalni parkovi u Italiji – česta pitanja

Koliko ima nacionalnih parkova u Italiji?

U Italiji trenutno postoji 25 nacionalnih parkova.

Koji su najstariji nacionalni parkovi u Italiji?

Najstariji nacionalni parkovi su NP Gran Paradiso (1922.), i NP Abruzzo, Lazio i Molise (1923.).

Koji je najmlađi nacionalni park u Italiji?

Najnoviji nacionalni park u Italiji je NP Otok Pantelleria, proglašen 2016. godine.

Koji je najopasniji nacionalni park u Italiji

Većina talijanskih nacionalnih parkova nije opasna, ali postoje područja u kojima treba biti oprezniji. Primjer je Nacionalni park Vezuv jer se u njemu nalazi jedan od najopasnijih vulkana na svijetu. Osim njega, NP Dolomiti Bellunesi sadrži zahtjevne i teške staze.

Koje regije u Italiji nemaju nacionalne parkove?

Jedina regija u Italiji bez nacionalnog parka je Friuli Venezia Giulia.

Koja regija ima najviše nacionalnih parkova?

Regije s najviše nacionalnih parkova su Abruzzo (3), Kalabrija (3), Lazio (3), Sardinija (3) i Toskana (3).

getbybus.com

PREPORUKA

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima