Lokacije snimanja serije House of the Dragon, prequel Igre Prijestolja

U nastavku teksta saznajte koje su to lokacije snimanja serije House of the Dragon, koja je nastavak na legendarnu seriju Game of Thrones.

Temeljen na filmu “Vatra i krv” Georgea R. R. Martina, nadolazeći prequel House of the Dragon (Zmajeva kuća) smješten je oko 300 godina prije događaja prikazanih u Igri prijestolja. Poznati kao Ples zmajeva, članovi kuće Targaryen vode ratove za nasljedstvo kako bi zauzeli Željezno prijestolje. Pripremite se svjedočiti usponima i padovima nekoć svemoćne dinastije koja je dominirala u Sedam kraljevstava Westerosa. Bogovi, kraljevi, vatra i krv – rat je tek počeo.

No, prije nego se upoznamo s likovima iz serije, otkrijmo koje su to sve lokacije snimanja serije House of the Dragon.

Engleska

Budući da je sastavni dio Ujedinjenog Kraljevstva, Engleska zauzima više od polovice otoka Velike Britanije. Kao treći najnaseljeniji otok na svijetu, Engleska nudi tisuće hektara zapanjujućih parkova prirode, plaža, rezervata i vrtova razasutih diljem zemlje. Stoga, nije ni čudo što su mnogi birali lokacije za snimanje upravo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kynance Cove

Smještena uz litice poluotoka Lizard, briljantno tirkizno more Kynance Covea uparena s bijelim pijeskom daje osjećaj drevnosti koji će vas sigurno ostaviti bez riječi. Uživajte u zmijolikim i rubinskim formacijama stijena za čije je formiranje bila potrebna tisućljeća. Jedan od najljepših prizora Cornwalla ispunjen je brojnim špiljama i otocima. Bilo je dojava o šatorima okruženim drvenim stalcima za oružje, stolovima i drugim strukturama. Stoga se sumnja da je ovo dio ratnog kampa ili oružarnice koju su koristili Daemon Targaryen ili njegova nećakinja i žena Rhaenyra.

Castleton

Smješten u dolini Hope, Castleton je prekrasno selo u srcu nacionalnog parka Peak District. To je jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Velikoj Britaniji. Zaštićena tajanstvenim Mam Torom, lokalno poznatim kao “Drhtava planina“, ova je lokacija idealna baza za planinarenje do nekih epskih vidikovaca. Tijekom snimanja u rujnu 2021. glumac Matt Smith, koji glumi princa Daemona Targaryena, viđen je u Castletonu. Zajedno s princem uronite u istraživanje strmih vapnenačkih dolina, dramatičnih rubova stijena, divljih močvara i mirnih dolina.

St. Michael’s Mount

Ubrajan među dragulje Cornwalla, St. Michael’s Mount je kultni otok ukrašen srednjovjekovnim dvorcem i crkvom. S najstarijom građevinom koja datira iz 12. stoljeća, otok je povezan s gradom Marazion nasipom od granitnih blokova. Kako biste ga posjetili, moguće je uskočiti na brod ili proći između srednje plime i oseke. Ovaj dvije tisuće godina star otok bio je i mjesto snimanja filma House of the Dragon. Tamo su novinari uspjeli snimiti fotografije kamenog luka na kojem se vidi sigil morskog konjica Kuće Velaryon. Stoga se snažno implicira da bi ovo mogla biti lokacija Driftmarka, Velaryonove utvrde.

Lokacije snimanja serije House of the Dragon
St. Michael’s Mount

Hartland Quay

Poznat po nekim od najnemirnijih mora zimi, Hartland Quay nalazi se na atlantskoj obali Devona u Cornwallu. Nekadašnja luka savršeno je mjesto za uživanje u pogledu dok se valovi razbijaju o litice i obalu. Na valovitim zelenim brežuljcima na vrhu litice prolaznici su primjetili kako se kreče velika gomila ljudi u tamnocrvenim baršunastim haljinama sa izraženom plavom kosom. S obzirom na pjenušavo plavo more u poznadini, obožavatelji nagađaju da je ovo ujedno i mjesto pogreba Laenor Velaryon, koji je organizirao kralj Viserys. Unatoč tome, svi znakovi upućuju na značajan Targaryenov događaj kojeg ćemo sigurno nestrpljivo pratiti.

Cezarov logor

Star oko 2500 godina, Caesar’s Camp (Cezarov logor) je utvrda iz željeznog doba okružena raskošnim zelenim livadama. Sa svojim seoskim šarmom i prirodnim šumama, ovo mjesto prepuno povijesti nalazi se na zadivljujućim brdima Surreya. Konstruiran u potpunosti ručno korištenjem osnovnih alata, ovaj izvanredan komad inženjerstva zasigurno je ljepota za vidjeti. Na ovoj je lokaciji uočen veliki crveni šator s natpisom Targaryen. Izgleda kako bi ova scena mogla biti s turnira kojim se slavi Viserysov uspon na prijestolje, gdje se princ Daemon bori protiv Ser Cristona Colea.

Holywell Bay

Zaljev Holywell je ogromna zlatna pješčana plaža okružena dinama punim trave i poznatim otočićima blizancima, Gull Rocks. Otprilike 500 metara od plaže u Holywellu, dvostruke stijene vas pozdravljaju dok surfate u moru, sunčate se ili šetate sa svojim psom. Moglo se uočiti nekoliko dimnih linija kako se protežu iza dva broda u zaljevu. Kako narodna izreka kaže, kad ima dima, ima i vatre. Dakle, definitivno možemo očekivati da ćemo vidjeti zmaja ili dva na ovom mjestu! Osim toga, nekoliko je maršala viđeno u dugim crnim haljinama s kapuljačom dok su putovali pijeskom nalik pustinji u zaljevu Holywell.

Lokacije snimanja serije House of the Dragon

Španjolska

Zauzimajući 85% europskog Pirenejskog poluotoka, Španjolska je povijesna zemlja kamenih dvoraca, visokih planina i golemih spomenika, što sve pridonosi njezinoj ljepoti. Geološki i kulturno raznolika, Španjolska je vješto odabrana kao jedno od najvažnijih mjesta snimanja nadolazeće serije.

Cáceres

S mješavinom rimske, islamske, gotičke i talijanske renesanse, drevni grad Cáceres još uvijek čuva dokaze mnogih različitih kultura prisutnih tijekom godina. Kao jedno od najljepših mjesta UNESCO-a u Španjolskoj, gradske uličice poput labirinta bile su uvelike korištene za predstavljanje ulica Kraljeve luke. Popločane ulice i čvrsti tornjići pomno čuvani kamenim vodorigama zasigurno će na pravi način prikazati glavni grad Sedam kraljevstava. Unutar drevnih zidina grada, svakako posjetite prastare muzeje i crkve. Na taj način možete prošetati jednom od glavnih lokacija snimanja Zmajeve kuće.

Trujillo

Uz neke od najboljih rimskih ruševina u Španjolskoj, Trujillo je prekrasan srednjovjekovni grad izgrađen na vrhu golemog brda. Utvrđeni grad prepun je drevnih građevina koje datiraju iz 15. i 16. stoljeća. Jedan od njih koji je posebno impresivan je glavni trg u Trujillu. Zajedno sa svojim povijesnim dijelovima pretvoren je u pravu srednjovjekovnu tržnicu. Okruženi atrijem crkve San Martin konjaničkim kipom Francisca Pizarra, posvuda su razbacani brojni splavovi i štandovi. Nadalje, obožavatelji GoT-a mogli bi dvorac Trujillo prepoznati kao Casterly Rock, utvrdu predaka kuće Lannister.

Lokacije snimanja serije House of the Dragon
Dvorac Trujillo

Castillo de la Calahorra

Izgrađen između 1509. i 1512., zapanjujući Castillo de la Calahorra jedan je od prvih talijanskih renesansnih dvoraca izgrađenih izvan Italije. Smješten u podnožju planinskog lanca Sierra Nevada, spektakularni dvorac iz 16. stoljeća gleda na obližnje selo La Calahorra. Budući da je Matt Smith uočen na licu mjesta, praktički je potvrđeno da su neke od scena iz Zmajeve kuće snimane ovdje. Gledano izdaleka, očito je savršena pozadina za zmajeve koji bljuju vatru. Napuštena utvrda samo pridonosi mističnoj ljepoti mjesta.

Lloret de Mar

Na surovoj i divljoj Costa Bravi u španjolskoj regiji Kataloniji nalazi se Lloret de Mar. To je tisuću godina star grad koji se može pohvaliti s više od 100 noćnih klubova i barova. Osim po izlascima i partijanju, ovo prekrasno ljetovalište poznato je po svojoj bogatoj povijesti i očaravajućoj prirodi. Iz vrtova Santa Clotilde pruža se fenomenalan slikoviti pogled na Sredozemno more. Istovremeno, stjenovitu obalu krasi mnoštvo nepravilnih stijena i uvala. Rečeno je da će glavno stubište vrta, poznato kao Stepenice sirena, služiti i kao Red Keep Gardens. Navodno bi se tu mogla pojaviti Helaena Targaryen, sestra-supruga kralja Aegona II Targaryena.

Portugal

Portugal leži uz atlantsku obalu Pirenejskog poluotoka i graniči sa Španjolskom. Njegovi divlji i slikoviti krajolici uvelike se razlikuju diljem zemlje. Sjever se ističe hladnim i stjenovitim planinskim krajolikom, dok je jug zemlje topao, sunčan i prepun plaža. Iako se samo jedna poznata lokacija pojavila u Zmajevoj kući, nalazi se visoko na popisu najboljih gradića koje treba posjetiti u Portugalu.

Monsanto

Poznat kao Grad od kamena, Monsanto je jedno od najstarijih sela u Portugalu. Naime, dvorac Monsanto je zastrašujuća kamena utvrda lijepo uklopljena u stjenoviti krajolik. Smještena na velikim granitnim stijenama, stoljećima stara tvrđava ukrašena je lučnim vratima i zidinama ograđenim dvorištima. Drevni dvorac navodno će služiti i kao Dragonmont, vulkanska planina na otoku Dragonstone, gdje će Rhaenyra biti okrunjena dok će biti okružena vojskom divljih zmajeva.

Lokacije snimanja serije House of the Dragon
Poznat kao Grad od kamena

Još sličnog sadržaja

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima