Istanbul – što sve treba vidjeti u gradu koji leži na dva kontinenta

Grad kojeg se ne zaboravlja jednom kad ga posjetite i grad u kojeg ćete se uvijek poželjeti vratiti – Istanbul. Istanbul je grad koji se nalazi na spoju Europe i Azije i grad koji je sačuvao svoju povijest i vrijedne spomenike svim kulturama. 

Ovaj veličanstveni grad koji je nastao oko 1000. godine prije Krista u prošlosti se zvao Konstantinopol, a nakon turskih osvajanja postaje važan dio Osmanskog carstva. Bio je glavni grad Turske do dvadesetih godina 20. stoljeća, a nekoliko godina nakon preimenovan je u Istanbul. 

Ovo je uistinu poseban grad koji se može pohvaliti iznimno bogatom povijesti i kulturom, a kao grad s više od 15 milijuna stanovnika Istanbul je i jedan od najnaseljenijih turskih gradova. S obzirom na svoj smještaj u Europi i Aziji ovaj je grad obogaćen na mnogo načina. U njemu se nalazi mnogo znamenitosti i mjesta vrijednih posjete, a u nastavku pročitajte što ne smijete propustiti ako vas put odvede do Istanbula.

Istanbul
Foto: Pixabay

Aja Sofija 

Jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Turskoj svakako je Aja Sofija. Građevina iznimne arhitekture kroz povijest je služila i kao centar pravoslavnog kršćanstva i kao islamska džamija. 

Aja Sofija je jedna od najstarijih zgrada u Istanbulu, a iako je izgrađena u roku od samo 5 godina ova je građevina u jako dobrom stanju. No ovdje nije riječ o najstarijoj Aja Sofiji – današnja zgrada je treća po redu Aja Sofija izgrađena na ovom mjestu. Prva je nastala za vrijeme Konstantina Velikog i uništena je u velikom požaru pa od prvotne građevine nije ostalo baš ništa. Tu je crkvu posvećenu Božanskoj Mudrosti car sagradio kao mjesto za kršćansku molitvu. Druga Aja Sofija izgrađena je u 5. stoljeća, a također je uništena, ovaj put u neredima. Današnja Aja Sofija nastala je jedno stoljeće kasnije.

Nakon što Osmanlije zauzmu Carigrad pretvorit će ovu Crkvu u džamiju, dodavši minarete i prekrivši kršćanske umjetnine. 1935. godine Aja Sofija postaje muzej odlukom sekularne države, sve do 2020. kada ju aktualni turski predsjednik Erdogan ponovno pretvara u džamiju. To je izazvalo veliki skandal i uzrokovalo sukob Grčke i Turske.

Kupola Aja Sofije četvrta je po veličini u čitavome svijetu i jedinstvenog je oblika jer je bila napravljena tako da pokriva cijelo molitveno područje. Unutrašnjost je ukrašena katoličkim mozaicima (koji su zaklonjeni drvenim pločama ili zavjesama), podovi su prekriveni tepihom, a dodani su mnogi napisi na arapskom jeziku kako bi džamija bila u skladu s islamskom vjerom. Ovaj je muzej/džamija svakako vrijedan obilaska zbog svoje visoke umjetničke vrijednosti.

Aja Sofija je i dalje otvorena za turiste, osim kada se u njoj obavljaju molitve, a pritom se moraju držati kodeksa oblačenja kao i prilikom ulaska u svaku džamiju. Ona je također zaštićeni spomenik kulture već dugi niz godina.

Palača Topkapi

Prekrasna istanbulska palača smjestila se u europskom dijelu grada, a bila je sjedište turskih vladara od osvajanja Konstantinopola 1453. godine. Topkapi palača nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. 

Palača se sastoji od četiri dijela: sultanovih odaja i malog muzeja kao prvog dijela; Riznice, Biblioteke i muzeja kao drugog; Harema kao trećeg dijela i vidikovca i paviljona kao četvrtog dijela palače.

Prolaskom kroz carsku kapiju ulazi se u prvo dvorište u kojem se nalazi park, Crkva Svetog Mira, Arheološki muzej te ostaci Carske kovnice novca. Sve ove zgrade sadrže umjetnine neprocjenjive vrijednosti. Prolaskom ovog dijela dolazi se do Pozdravne kapije koja vodi u drugo dvorište.

U prvom dijelu ovog dvorišta nalazi se zbirka carskih kočija, Carska kuhinja, odaje Imperijalnog vijeća u kojima se sultan sastajao s državnicima i vojskovođama i Tornja pravde koji je najviši dio palače i koji je služio kao vidikovac. Tu je i Carska riznica koja je pretvorena u muzej.

Harem

U nastavku se nalazi Harem, mjesto koje oduvijek golica maštu turista. Harem su bile privatne sultanove odaje u kojima je on provodio vrijeme s obitelji, ali i s konkubinama. Oko harema su stražarili eunusi koji su bili jedini muškarci kojima je bilo dozvoljeno ulaziti u harem. U haremu se mogu vidjeti predivni vitraji i poznate ručno slikane pločice, a čitav prostor ima oko 300 soba raspoređenih na 6 katova. 

Nakon obilaska harema ući se može u treće dvorište koje ima vrt u sredini. Ovdje možete pogledati Riznicu prepunu vrijednih predmeta od zlata i dragog kamenja, a tu se nalazi i jedna važna kršćanska relikvija: kostur šake Ivana Krstitelja. Posebno dragocjeni predmet u Riznici je veliki brušeni dijamant od 85 karata koji je slučajno pronađen u 17. stoljeću, ali i predivan Topkapi bodež urešen dijamantima.

U četvrtom se dvorištu nalaze cvjetni vrtovi bogati drvećem, cvijećem i fontanama, te razni paviljoni za molitvu ili sunećenje. Ovaj prekrasan dio palače predivno je mjesto za fotografiranje koje je zabranjeno u određenim dijelovima palače. 

Plava džamija

Najveličanstvenija džamija koju sadrži Istanbul zove se Plava džamija, a svoje ime duguje plavim ručno izrađenim keramičkim pločicama koje prekrivaju unutarnje zidove džamije i kojih ima više od 20 tisuća komada. Džamija ima čak 260 prozora kroz koje svjetlost pada po prekrasnim plavim pločicama na kojima su naslikani tulipani. Ove pločice su stigle iz Nikeje i sve su ručno oslikane pa je njihova vrijednost neprocjenjiva.

Na donjem nivou džamije nalazi se luster u obliku nojevih jaja, a zidovi su oslikani stihovima iz Kurana. Ispred džamije se nalazi veliki mramorni park s fontanom koji stvara poseban ugođaj i iza kojeg se nalaze tri ulaza u džamiju. 

Ova predivna džamija jedina je džamija u Turskoj koja ima 6 visokih minareta (ostale imaju 2 ili 4). što je isti broj minareta koji je imala džamija u Meki, najsvetija džamija Islama. Upravo je zbog toga sultan Ahmet koji ju je gradio morao izgraditi sedmi minaret u Meki kako bi utišao pobunu koju je uzrokovao podizanjem čak šest minareta. Džamija je izgrađena početkom 17. stoljeća, a sultan koji ju je dao izgraditi nije doživio da vidi završetak gradnje jer je umro sa 27 godina.

Grand Bazaar

Grand Bazaar ili Velika tržnica jedna je od najvećih zatvorenih tržnica na svijetu, a svakako je i jedna od najstarijih. Prostire se kroz 61 ulicu na kojoj je smješteno preko 4 tisuće trgovina. Smještena je u dio Istanbula koji se naziva Fatih, a nalazi se na više od pedeset tisuća kvadratnih metara. Sagrađena je od cigle i kamena, a kupiti se može sve od igle do lokomotive. Ipak, najpopularniji predmeti za kupnju su zlato, tkanina i keramika. 

Ova je tržnica osobito poznata po turskim specijalitetima, pa je svakako preporučljivo pojesti originalni turski kebab ili neku od drugih turskih delicija. 

Osim posjete ovoj tržnici svakako biste trebali posjetiti i Spice Bazaar, tržnicu u blizini Bospora koja je posvećena začinima, slatkišima i sušenom voću. 

Taksim

Središte modernog Istanbula je Trg Taksim koji se nalazi u europskom dijelu Istanbula. Ovaj je dio grada omiljena meka turista i u njega su smješteni mnogobrojni hoteli, restorani i trgovine. 

Na ovom se trgu nalazi i Spomenik republike te Ataturkov kulturni centar, najsuvremeniji turski kulturni kompleks koji služi i kao kazalište i koncertna dvorana. 

Vožnja brodom po Bosporu, posjet Galata kuli i još mnogo toga

Napustiti Istanbul a ne provesti se brodom po Bosporu, od europske do azijske strane Istanbula bila bi velika pogreška. Vožnja brodom omogućuje gledanje prekrasne obale, a posebno je atraktivan svjetionik Djevojačka kula koja se nalazi na njegovom južnom dijelu. 

Preko Bosporskog tjesnaca sagrađena su tri viseća mosta od kojih je most sultana Selima I najviši viseći most na svijetu. 

Još jedno mjesto vrijedno posjeta je Galata kula, povijesna kula koju ćete odmah uočiti. Jedna je od najstarijih na svijetu, izgrađena u 6. stoljeću. Iako je prvotno izgrađena kao svjetionik kasnije se koristila u razne svrhe, a jedno je vrijeme bila i zvjezdarnica. Uz ovaj su toranj vezane mnoge legende, a jedna od njih je i romantična i tvrdi da će se parovi koji dođu ovaj toranj sigurno vjenčati. U tornju su izložene i mnoge zbirke vrijedne gledanja. 

Dolmabahce palača

Još jedna destinacija koju krije Istanbul svakako bi trebala biti i Dolmabahce palača koja se nalazi na europskoj strani Istanbula. Izgradnja palače je počela sredinom 19. stoljeća, a građena je čak 13 godina. Ova je palača jedna od najvećih u Turskoj jer se prostire na čak 45 tisuća metara kvadratnih, a napravljena je kombinacijom tradicionalne turske arhitekture i baroknim detaljima. Ovo je jedna od najluksuznijih turskih palača pa je dovoljno spomenuti da se u njoj nalazi luster težak pet tona izrađen od skupog češkog kristala i da je u stropove ugrađeno čak 14 tona zlata. Turski je sultan gradnjom ove palače gotovo bankrotirao. 

Danas je Dolmabahce muzej otvoren za javnost, ali je fotografiranje palače strogo zabranjeno i može vas dovesti u ozbiljnu nevolju. 

Ali ako želite snimiti neke od najnezaboravnijih fotografija u Istanbulu posjetite ostatke Teodozijevog zida, obrambenog zida s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Isto možete napraviti i na mjestu koje se zove Çamlica brdo, koje je najviše brdo kojeg ima Istanbul (koji je izgrađen na sedam brda). S ovog brda možete odlično vidjeti i europski i azijski dio Istanbula.

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima