Laponija: Regija dugih zima i sjevernog svjetla

U Europi postoji mjesto gdje su noći vječne, a priroda stvara čarobna svjetla: auroru borealis. To mjesto se zove Laponija, teritorij koji dijele Norveška, Švedska, Finska i Rusija. Skriven u najsjevernijim dijelovima Europe, iza Arktičkog kruga. Laponija nije samo geografski teritorij, već etnogeografski. Na lokalnom jeziku Laponija je poznata kao Sápmi i to je ona koja obuhvaća sve autohtone narode sjevernog dijela Norveške, Švedske i Finske te poluotoka Kola, u Rusiji: Sami. Drugim riječima, to je nacija bez granica ujedinjena istom kulturom. Procjenjuje se da u Laponiji živi oko 80.000 Samija, većina njih u norveškom području. Samiji su bili nomadi koji su se morali prilagoditi zakonodavnim okolnostima svojih zemalja, što je dovelo do promjene  života, iako su još uvijek posvećeni stočarstvu (i, odnedavno, turizmu). 

Lofotenski otoci

Laponija: Regija dugih zima i sjevernog svjetla
Foto: Unsplash/Ophélie Authier

Lofotenski otoci jedno su od najpopularnijih mjesta u norveškoj Laponiji. Ujedno je jedan od onih koji su manje dostupni (u usporedbi s predjelima Tromsa ili Alta). To je konglomerat planinskih otoka povezanih mostovima i tunelima čija su glavna atrakcija krajolici, njegova ribarska sela i tradicija, koja je još uvijek vrlo dobro očuvana.

Tromso

Laponija: Regija dugih zima i sjevernog svjetla
Foto: Unsplash/Alexander Sinn

S više od 70.000 stanovnika, Tromso je najveći grad u norveškoj Laponiji. Smješten usred otoka, između fjordova, njegovi krajolici su jedni od najspektakularnijih u norveškoj Laponiji. To je također jedan od najlakših načina da se približite sjevernom svjetlu.

Iako mnogi od onih koji dolaze zimi to čine kako bi krenuli u potragu za damom u zelenom, Tromso ima nekoliko atraktivnih točaka: Arktička katedrala, izgrađena u betonu i čiji trokutasti oblik traži sličnost s oblicima koje prati sjeverno svjetlo, Polarni muzej, posvećen ekspedicijama i polarnim istraživačima, kao što je Norvežanin Roald Amundsen, Katedrala izgrađena 1861. godine, Muzej Polaria, gradski muzej-akvarij, Sveučilišni muzej Tromso, s nekoliko tematskih područja. 

Alta

Laponija: Regija dugih zima i sjevernog svjetla
Foto: Pixabay

Alta je glavni grad na krajnjem sjeveru Norveške i poznat je kao ulaz u Sami regiju u Norveškoj. Odatle možete doći do gradova Kautokeino, mjesta gdje je najbolje očuvana kultura Samija, i Karasjoka, gdje se nalazi Sami parlament. Na ovom području možete provoditi aktivnosti na snijegu (sanjkanje, motorne sanjke) i prići Sami kampovima, kojima predsjedavaju njihove tipične kolibe (lavvus) i iz prve ruke vidjeti sobove s kojima obavljaju svoju stočarsku djelatnost.

U Alti se, sa svoje strane, ističe arhitektura katedrale Aurora Borealis, filigrana izgrađenog u titanu. U ovom području možete se baviti i zimskim aktivnostima kao što su motorne sanjke ili biciklizam na snijegu.

North Cape

Laponija: Regija dugih zima i sjevernog svjetla
Foto: Pixabay

Završavamo rutu kroz norvešku Laponiju na jednom od onih mitskih mjesta za sve putnike: North Cape. Ovo mjesto je steklo ogromnu slavu zbog pogrešnog uvjerenja da je najsjevernija točka kontinentalne Europe. Ta čast zapravo pada na mali poluotok Knivskjellodden, koji se nalazi sjevernije, iako je istina da je North Cape najsjevernija točka kontinenta dostupna cestom. U svakom slučaju, North Cape, sa svojom 300-metarskom liticom, idealno je mjesto za promatranje Arktičkog oceana. 

drugi upravo čitaju

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

Penzioneri umesto staračkog doma odabrali put oko sveta i starost dostojnu čoveka

Male penzije na Balkanu, mnogima nedovoljne da dostojno prežive poslednje životne godine i decenije nisu parametar za normalne penzionerske dane onih ljudi koji svoju...

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Kako trenirati kao američki specijalci

Članovi „Mornaričkih Foka“ su među najelitnijim sportistima u specijalnim snagama Sjedinjenih Država. Poznati su po svojim neverovatnim atletskim sposobnostima, mentalnoj snazi volje i čvrstini. Ovaj članak...

možda te zanima