Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju

Danska je skandinavska država u sjevernoj Europi s populacijom od oko 5,6 milijuna ljudi . Iako je najmanja nordijska zemlja, rangirana je kao jedna od najsretnijih zemalja na svijetu. Uz titulu najsretnije zemlje ima i onu za jedno od najboljih mjesta za život. Razlog tome je što Danska ima visoku razinu socijalne mobilnosti, besplatno školovanje, izvrsnu zdravstvenu skrb i nisku stopu kriminala. Danska je vjerojatno najpoznatija po svojoj vikinškoj povijesti i danskim pecivima, ali postoji još mnogo razloga zašto biste trebali posjetiti ovu zemlju. Danas vam predstavljamo šest razloga i zanimljivih lokacija na sjeveru Europe.

Legoland

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju
Foto: Pixabay

Legoland je jedno od najzabavnijih mjesta za vidjeti u Danskoj. Ako putujete u Dansku s djecom, ne smijete propustiti prvi Legoland park koji je otvoren na svijetu. Gotovo sve je napravljeno od ovih poznatih kockica igračaka!  Nalazi se u Billundu, oko tri sata vožnje vlakom od Kopenhagena. U tematskom parku možete i odsjesti  jednom od apartmana, a atrakcija ima dovoljno za sve generacije. Zabava na ovom mjestu je zagarantirana. 

Odense

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju
Foto: Unsplash/Lasse Jensen

Hans Christian Andersen je jedan od najpoznatijih dječjih pisaca, a malo tko zna njegovo pravo podrijetlo. Ovaj danski pisac rođen je u gradu Odense. Bio je autor nekih od najpopularnijih dječjih priča kao što su Ružno pače ili Mala sirena. Tijekom boravka u Danskoj, možete posjetiti kuću u kojoj je rođen i istražiti grad Odense koji je kao produžena ruka njegovim bajkama. Rodna kuća Hansa Christiana Andersena je danas muzej u kojem možete saznati puno zanimljivosti o njegovom životu i radu

Aarhus

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju
Foto: Unsplash/Stephan Mahlke

Aarhus je drugi najveći grad u Danskoj, odmah iza Kopenhagena. Iako je Kopenhagen mnogima prvi izbor za putovanje, Aarhus također krije brojne atrakcije. Najpoznatiji je Den Gamle By, muzej na otvorenom koji će vas provesti u Dansku prošlog stoljeća. Ovakvi tipovi muzeja tipični su za nordijske zemlje, a u njima možete naučiti o navikama i životu Danaca. 

Grenen

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju
Foto: Wikimedia Commons/Szilas

Grenen je najsjevernija točka Danske. Ovdje se susreću vode tjesnaca Kattegat i Skagerraka. Sudar obje vodene mase uzrokuje velike struje koje je vrlo zanimljivo promatrati iz daljine. Grenen je vrlo zanimljivo mjesto u Danskoj jer je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje posjetitelji mogu jednom nogom zaroniti u jedno, a drugom u drugo more.

Lindholm Høje

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju
Foto: Unsplash/Javier Rincón

Lindholm Høje je polje posuto kamenjem i veliko groblje na kojem su pokopana tijela 700 Vikinga. Većina njih je kremirana, iako je otkriveno i nekoliko ukopa. Kako se sve događalo, ovisilo je o razdoblju u kojem se ukop odvijao, kao i na statusu osobe. Zanimljiv podatak je i nekoliko stotina kamenih krugova koji okružuju grobnice,

Dvorac Frederiksborg

Danska: 6 razloga da otputujete u najmanju nordijsku zemlju
Foto: Pixabay

Dvorac Frederiksborg je još jedan od najljepših dvoraca koje možete vidjeti u Danskoj, a smješten je na tri mala otočića u gradu Hillerød. Izgrađen je u prvim desetljećima 17. stoljeća i najveći je renesansni kompleks u nordijskoj regiji. Sagrađen je po nalogu kralja Kristijana IV. kako bi demonstrirao moć monarha. Osim njegovih prekrasnih vrtova, ne propustite ni spektakularnu dvorsku kapelu. Ubraja se u jednu od najimpresivnijih stvari koje možete vidjeti u Danskoj.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima