Rovinj je gradić na istarskom poluotoku u Hrvatskoj i popularno turističko odredište koje je proglašeno jednim od najljepših u Europi. Grad se nalazi na obali Jadranskog mora, s oko 5000 stanovnika. Stara gradska jezgra sačuvala je svoju srednjovjekovnu arhitekturu i uske ulice u kojima ćete sigurno uživati tijekom posjete Rovinju. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih lokacija u gradu i neposrednoj blizini zbog koje vrijedi Rovinj uvrstiti na listu sljedećih putovanja.

Crkva Svete Eufemije

5 mjesta u Rovinju koja ne smijete propustiti
Foto: Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno

Na najvišoj točki Rovinja s koje pogled seže na cijeli grad, nalazi se crkva Svete Eufemije. Crkvu su u 17. stoljeću izgradili Mlečani koji su u to vrijeme dominirali ovim gradom. Zvonik crkve također ima zanimljivost, jer kip koji je na samom vrhu zvonika, služi kao vremenski orijentator. Naime, kip pokazuje u koju stranu puše vjetar.

Limski zaljev

Sjeverno od Rovinja, 20-tak minuta vožnje autom nalazi se jedno od najljepših mjesta u okolici – Limski zaljev. Poznat je i pod nazivom Limski fjord ili Limski kanal, no za njegov nastanak nisu zaslužni ledenjaci već erozija rijeke Pazinčice koja je prodrla u Jadransko more. Dugačak je oko 10 kilometara, širok 600 metara i okružen je planinama visokim do 100 metara. Zbog kombinacije slatke i slane vode, voda je puna riba što pogoduje i turističkom ponudi u neposrednoj blizini. Naime, u Limskom zaljevu možete pronaći brojne restorane koji poslužuju svježu ribu i plodove mora kao specijalitete.

Zlatni rt

5 mjesta u Rovinju koja ne smijete propustiti
Foto: Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno

Južno od starog grada Rovinja nalazi se velika zelena površina s nekoliko parkova poznatih kao Zlatni rt. Ova park šuma Idealno je mjesto za šetnju, jogu, trčanje i vožnju biciklom. Slobodno penjanje je također interesantna aktivnost u kojoj možete uživati na starom kamenolomu. Zlatni rt se ubraja u jedno od najvećih prirodnih atrakcija Rovinja, a njegovo uređenje je počelo krajem 19. stoljeća. Georg Hütterott je imao plan napraviti na tom mjestu klimatsko lječilište, a ideja je ipak djelomično zaživjela nakon njegove smrti. Zbog svoje raznolike prirode i jedinstvenog izgleda zaslužio je i titulu zaštićene park šume koju je dobio 1961. godine. Iako je Rovinj grad okupan suncem i morem, kad se nađete u Zlatnom rtu imat ćete osjećaj da ste usred planine i moći ćete se istinski povezati s prirodom. 

Povijesna jezgra

Povijesna jezgra Rovinja je jedan od razloga zbog kojeg se turisti stalno vraćaju u ovaj istarski gradić. Ima posebnu energiju i prekrasnu arhitekturu, a povijesna jezgra je prvobitno bila sagrađena na otoku uz obalu. 1763. godine, Mlečani su je spojili s kopnom zasipanjem kanala. Glavna atrakcija starog grada Rovinja su njegove živopisne kuće i popločane ulice. Upravo zbog svog izgleda, turisti ga često uspoređuju s talijanskim gradovima. 

Monkodonja

5 mjesta u Rovinju koja ne smijete propustiti
Foto: Foto: Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno

Ako svoj boravak u Rovinju želite obogatiti uistinu zanimljivim izletom, preporučujemo da na svoj popis stavite Monkodonju. Ovo arheološko nalazište smješteno je oko 5 km jugoistočno od Rovinja. Otkriveno je 1953. godine kada su obavljena prva iskapanja. Da biste došli do najviše točke, morat ćete neko vrijeme hodati. No vjerujte, svaki trud se isplati. Pogled na more i istarski krajolik koji vas čeka na samom vrhu je doista spektakularan. 

drugi upravo čitaju

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

Penzioneri umesto staračkog doma odabrali put oko sveta i starost dostojnu čoveka

Male penzije na Balkanu, mnogima nedovoljne da dostojno prežive poslednje životne godine i decenije nisu parametar za normalne penzionerske dane onih ljudi koji svoju...

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Kako trenirati kao američki specijalci

Članovi „Mornaričkih Foka“ su među najelitnijim sportistima u specijalnim snagama Sjedinjenih Država. Poznati su po svojim neverovatnim atletskim sposobnostima, mentalnoj snazi volje i čvrstini. Ovaj članak...

možda te zanima