Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Kasko osiguranje kao i svaka vrsta osiguranja osmišljeno je da na brz, lak i efikasan način, uz neznatan novčani izdatak, pruži važne koristi klijentima.

Bilo da je u pitanju kasko osiguranje, zaštita života, proizvodnje i delatnosti ili odlazak na putovanje, dobija se osećaj sigurnosti i pouzdanosti u slučaju da do osiguranih rizika dođe usled objektivnih, ili uticaja trećih lica u bilo kojem trenutku trajanja ugovora.

Kada se bira kasko vrsta osiguranja, ona daje nadoknadu štete na prevoznim sredstvima usled različitih mehaničkih i drugih oštećenja, kao i uticaja drugih lica, čak i atmosferskih pojava.

Zbog širokog asortimana usluga u kombinaciji sa premijom koja nije na visokom nivou, kasko osiguranje ugovara veliki broj ljudi, dobijajući odlične koristi.

Kasko osiguranje
Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Kasko osiguranje pruža bezbednost, sigurnost i zaštitu vozila

Sama činjenica da je ugovoreno i obezbeđeno kasko osiguranje, daje vlasnicima i vozačima osećaj sigurnosti prilikom upravljanja motornim vozilom.

To znači da će svako oštećenje ili šteta koja je predviđena ugovorom biti nadoknađena bez troškova za lice koje je vlasnik automobila ili drugog vozila. Naravno, ugovaranje kasko opcije, kao i svake druge, podrazumeva plaćanje premije za definisani period.

Kako štete mogu biti veće i značajnije, to su koristi za klijente višestruko veće od izdataka za ugovaranje kasko varijante.

U slučajevima kada do nezgode dođe, u roku od 3 dana je važno obavestiti osiguravajuće društvo radi procene štete, dok se u naredne 2 nedelje može očekivati i dokumentacija o nadoknadi štete i konkretnoj sumi koja će se isplatiti.

Kasko osiguranje
Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Kasko varijanta pokriva veliki broj rizika i uzroka oštećenja

Kada se bira kasko osiguranje cena je rezultat sklopljenog ugovora sa osiguravajućom kućom, i zavisi od toga da li se bira potpuna, delimična ili čak i dodatna opcija.

Koristi koje pruža kasko varijanta ogledaju se u obimnom pokrivanju uzroka i rizika štete, koji mogu izazvati zaista velike posledice po samo vozilo.

Naime, za kasko osiguranje cena se i definiše u zavisnosti od toga koja od navedene tri varijante je odabrana, a čak se prema potrebama klijenata mogu i kombinovati.

Najveći broj rizika pokriva potpuno kasko osiguranje, koje obuhvata nadoknadu oštećenja usled dejstva grada ili groma, kao i drugih atmosferskih uticaja, lavina, visokog vodostaja reka i poplava, iskakanja životinja i pada predmeta na put ili direktno na vozilo, odron stena i kamena, kao i štete koje je prouzrokovala saobraćajna nezgoda sa drugim ili više vozila na putu.

Kasko osiguranje
Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Pored toga, kasko dodatna opcija pruža i zaštitu od krađe, prevare i utaje, zatim dela razbojnika i mnogo sličnih uzroka štete. Ukoliko klijenti imaju pojedinačne potrebe, za kasko osiguranje cena će se određivati i uz druge usluge.

Na primer, pojedinačno se ugovora zaštita od tačno određenih rizika, kao što je lom stakala, farova ili drugih delova vozila, kao i sve one potrebe koje nisu pokrivene postojećim paketima usluga osiguravajućih društava.

Besprekorna zaštita motornih prevoznih sredstava i osećaj rasterećenja, dobija se uz kasko ponudu i ugovaranje osiguranja.

Kako su rizici od mehaničkih, hemijskih i drugih oštećenja vozila često na višem nivou verovatnoće pojave, važno je blagovremeno ugovoriti kasko osiguranje koje će zaštititi vlasnika i prevozno sredstvo od raznovrsnih uticaja.

Kada se bira kasko osiguranje cena premije koja se plaća obično u ratama, neosetan je izdatak u poređenju sa mogućim štetama, zbog čega pruža odlične koriste klijentima.

Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje
Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Ovo o auto i kasko osiguranju morate znati

Obavezno osiguranje od odgovornosti je najčešći vid osiguranja koji se prodaje na tržištu, svi koji sudjeluju u prometu su pokriveni njime.

Osim njega, automobile i ostala vozila moguće je i kasko osigurati, no u ovom tekstu ćemo se primarno pozabaviti automobilima i svime što trebate znati ako osiguravate svoje ili vozilo svoje tvrtke, odnosno obrta

Odabir pravog osiguranja automobila može biti komplicirano za kupca. Potrebno je pripaziti na nekoliko bitnih stvari.

Prvo i osnovno je pokriće kod obaveznog osiguranja. Suprotno mišljenju mnogih koji su imali dovoljno spretan i sretan vozački staž te se nisu bavili štetama na svojim i tuđim vozilima, obavezno osiguranje od odgovornosti pokriva štete koje automobilom napravite prema trećim osobama.

Dakle, udarite li automobilom kuću, drugo vozilo, ogradu ili u najgorem slučaju ozlijedite li osobu, to se naplaćuje s vaše police. Šteta na vašem vozilu ili osobi nije pokrivena osnovnom, kolokvijalno zvanom ‘golom’ policom. Za takve stvari služi automobilski kasko ili dodaci na polici, o čemu više možete pročitati u savjetima.

Čitajte uvjete

Svako osiguranje je ugovor, a njegova srž su uvjeti osiguranja. Najbolje je da tražite uvjete osiguranja prije nego što pristanete sklopiti policu i detaljno ih proučite. Uvjete uvijek imajte kod kuće/u automobilu ili ih fotografirajte i spremite na Dropbox/Google Drive odnosno na slične servise.

Naplata štete je u osnovi vrlo jednostavna stvar

Vaša polica pokriti će sve štete koje pišu u uvjetima. Ako određeni slučajevi nisu pokriveni uvjetima kao štete ili su eksplicitno isključeni zbog ovih ili onih razloga – zaboravite na taj novac, nemate osnovu da vam ga osiguravajuće kuće isplate. Kod kaska jako pazite na uvjete – postoji mnogo razloga za isključenje kao što su rok prijave štete i slično.

Svaka osiguravajuća kuća je priča za sebe

Jedna nudi nešto što druga ne nudi, cijene se razlikuju, kao i uvjeti te naplata štete. Kad je riječ o naplati štete kod kaska, nepisano je pravilo da se osigurate u dvije najveće kuće po tržišnom udjelu u nekoj državi.

Kod šteta one najlakše isplaćuju novac. Kad je riječ o naplati štete s tuđe police obveznog osiguranja, postoje kuće koje su ozloglašene po tome da otežu i ne isplaćuju štetu, već se spore i odlaze na sud.

Ako trebate naplatiti police takve kuće, oboružajte se strpljenjem i dobrim odvjetnikom.

Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje
Kasko osiguranje je super stvar

Svu komunikaciju obavljajte mailom, naročito kod naplate štete

U slučaju bilo kakvih nejasnoća u kasnijim fazama postupka, arhiva prijepiske zlata vrijedi, ne samo zato što imate pisani trag druge strane, već i zato što se tako možete prisjetiti što ste točno vi tražili.

Kod kupovine auta na kredit kasko je obavezno

Kod kupovine novog automobila na kredit ili leasing službenik će vam često reći da morate uzeti obvezno i kasko osiguranje preko njega i financijske institucije u kojoj on radi. Zamolite ga da vam pokaže točnu odredbu ugovora o leasingu ili kreditu gdje je to navedeno.

Ako ne može, riječ je o triku za povećanje prodaje i osobne provizije, te slobodno birajte osiguravajuću kuću po svojim preferencijama, vi plaćate.

Općenito izbjegavajte kupovati osiguranja van specijaliziranih agencija osiguravajućih kuća ili njihovih agenata te vanjskih suradnika, oni su ipak specijalisti dok se banke primarno bave drugim poslom.

Osim toga, zna se dogoditi da sklopite višegodišnje kasko osiguranje kod leasing kuće ili banke po izrazito povoljnoj cijeni prve godine, a ostalih nekoliko godina platite višu cijenu od tržišne.

Polica osiguranja važi godinu dana

Polica osiguranja od automobilske odgovornosti je jednogodišnji ugovor po važećim hrvatskim zakonima. Što god pisalo na vašoj polici, ona traje 365 dana i ni dana više, dok niste potpisali da sklapate novu možete slobodno ići u drugu kuću. Sve ostalo su trikovi osiguravatelja.

Policu kako osiguranja moguće je potpisati neovisno

Policu osiguranja od automobilske odgovornosti i policu kaska možete sklopiti potpuno neovisno. Jedna može biti sklopljena kod osiguravatelja

A, druga kod osiguravatelja B, niti jedan od njih ne mora znati za onog drugog, na vama je da se odlučite za ono što je najpovoljnije, a često je upravo ovo slučaj kad plaćate policu.

U velikom broju slučajeva financijski je najisplativije uzeti policu obveznog osiguranja tamo gdje je ponuda najjeftinija, a policu kaska tamo gdje je najlakša naplata štete.

Police ni terminski ne moraju biti vezane, možda uzmete kasko tri mjeseca nakon registracije novog automobila, sve je stvar vaših preferencija

Kasko osiguranje kupujte na akcijama osiguravatelja

Moguće je uhvatiti sjajne popuste. Međutim, i u tim slučajevima prije kupnje čitajte uvjete, moguće je da su zbog niže cijene promijenjeni u odnosu na standardnu ponudu.

Kasko osiguranje
Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Kasko osiguranje je moguće sklopiti i prije isteka

Policu osiguranja od automobilske odgovornosti moguće je sklopiti do 30 dana prije isteka, posebno korisno ako idete na putovanje.

Bitno je da platite i da imate novu policu sa sobom, ne morate tehnički i osiguranje sklapati istog dana, poštedite se stresa. Na tehničkom i registraciji će vas pitati za policu, dajte im novu i to je to.

Cjenkajte se žestoko za kasko osigurnanje

Uzmete li vremena – dva do tri tjedna, cijene za obvezno osiguranje, a naročito kasko mogu značajno pasti. Kako? Zovite nekoliko kuća i kažite im, da ste u konkurenciji dobili toliko.

Čak unutar jedne osiguravajuće kuće možete ostvariti značajne popuste, sve ovisi to tome koliko tko od zaposlenika interno ima dopuštenje unutar računalnog sustava da vam daje popuste.

Ponekad treba čekati jer je moguće ostvariti posebne popuste ako se traže posebna odobrenja od viših instanca unutar tvrtki. S druge pak strane neke tvrtke ne osiguravaju kasko motocikle niti skutere, rizik od štete je jednostavno prevelik.

Ako doživite sudar kad imate kasko

Ako doživite sudar, a druga strana je svjesna da je kriva i ne radi probleme, zajedno ispunite europsko izvješće o nezgodi koje trebate dobiti uz svoju policu osiguranja od automobilske odgovornosti (nevezano uz moguće zvanje policije, policija s time nema veze, ona radi svoj posao) te zajedno otiđite do osiguravajuće kuće onoga koji vas je oštetio. Tako ćete najbrže doći do svog novca.

Ako osoba ne želi dati podatke uzmite broj njegove tablice, na stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje za svako se vozilo može besplatno i jednostavno provjeriti je li netko osiguran i gdje, samo što u tom slučaju morate čekati policijski izvještaj o nezgodi.

U svakom slučaju, kod nezgode napravite pametnim telefonom što više fotografija za moguću ‘zlu ne trebalo’ situaciju.

Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje
Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Moguće je dobiti i bonuse na kasko osiguranje

Na policama obaveznog osiguranja moguće je duplirati bonus s članovima obitelji i s istim tipom vozila. Znači, ako brat ima 50 posto bonusa, a vi 25 posto, tražite od vaše kuće da vam na idućoj obnovi tablice duplira bonus.

Razlike postoje od kuće do kuće, ali u pravilu svi nude neki oblik ove usluge. Također postoji nešto što se zove zaštita bonusa (i na policama automobilske odgovrnosti i na policama kaska), a omogućava vam da iduće godine zadržite svoj bonus bez obzira na to jeste li ili niste napravili štetu.

Riječ je o jednoj od boljih ponuda za potrošače te racionalnoj kupnji koja omogućava potpuno miran san. Naime, cijene polica nakon što vam se smanji bonus mogu značajno narasti a vi ste, npr. nekome samo ulubili branik te se on s vaše police naplatio 300 kuna.

Bonus za kasko daje se provizorno – ako osiguravajuća kuća odluči da će joj se to isplatiti ’s ceste’ možete dobiti 50 posto bonusa, uvijek ga tražite, nemate što izgubiti.

Štetu na kasku možete riješiti na dva načina

Tako što će se servis i vaša osiguravajuća kuća dogovoriti i popraviti vam automobil bez da imate ikakve veze s novcem koji je za to potreban ili što ćete se vi nagoditi s osiguravajućom kućom i uzeti novac.

Konzultirajte se sa serviserom, pogledajte koje dijelove na automobilu treba ugraditi i popraviti i ako ste imalo vješti možete kupiti sve nove dijelove, popraviti automobil u vlastitom aranžmanu i još postoji mogućnost da vam u džepu ostane nešto novca.

Policu možete platiti vi za nekog člana obitelji

A možete i biti ugovaratelj ako se osjećate posebno darežljivo pa nekom bližnjem želite pokloniti godinu dana kasko osiguranja. Ako samo plaćate, a niste ugovaratelj, ne mora on osobno ići u osiguravateljnu kuću, tako štedite vrijeme i sebi i svojima u obitelji i osiguravatelju.

Postoje i dodatci

Na polici automobilskog osiguranja postoji nešto što se zovu dodaci, osim spomenute zaštite bonusa vrlo su korisni a štite vas u slučaju tuče, provale, sudara, itd. Procijenite koji bi vam od njih mogao biti optimalan te ga doplatite i tako imate dodatnu zaštitu za automobil, nešto kao mini-kasko.

drugi upravo čitaju

Čaj od maslačka

Maslačak je biljka iz porodice glavočika. Sastoji se iz žute cvetne glavice sa velikim brojem jezičastih i cevastih cvetova. U narodu je još poznata i...

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Kako trenirati kao američki specijalci

Članovi „Mornaričkih Foka“ su među najelitnijim sportistima u specijalnim snagama Sjedinjenih Država. Poznati su po svojim neverovatnim atletskim sposobnostima, mentalnoj snazi volje i čvrstini. Ovaj članak...

4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod...

možda te zanima