KakopedijaZnačenje riječi WikiŠta znači neumoljiv i neumoljivost?

  Šta znači neumoljiv i neumoljivost?

  Da li ste čuli za izraze, a ne znate Šta znači neumoljiv i neumoljivost?

  Neumoljiv je izraz, tačnije pridev, i označava osobu koja prilikom određene diskusije drži striktno do svojih stavova i iznetih reči, nikako ne popuštajući pred okolinom i prisutnima.

  Može se koristiti i kao pridev za izuzetno upornu osobu ili ponavljajuće događanje. Neumoljivost je posledicno osobina izražene nepopustljivosti i upornosti.

  Pomenuti pridev se često upotrebljava kada se govori i radi na temu suda i suđenja i kada se kaže za presude da su “neumoljive i surove”. Ovaj izraz se u večini slučajeva izjednačava sa izrazom – “neustrašiv”, što nije pravilno. Naime, pojam neumoljiv znači – nemilostiv, rigorozan, nemilosrdan, surov, a pojam – neustrašiv znači – hrabar, odvažan, smeo i nepokolebljiv.

  U grčkoj mitologiji, za neumoljivu i nemilosrdnu osobu izdvaja se boginja Persefona, ćerka najvišeg boga Zevsa i boginje Demetre. Bila je supruga boga podzemnog sveta, Hada, te je u podzemnom svetu imala važnost isto kao boginja Hera, na Olimpu.

  Kao i sam Had, Persefona je bila jako neumoljiva, surova i nemilosrdna i pored toga što je postala Hadova žena protiv svoje volje. Naime, Persefona je živela sa nisajskim livadama u drštvu nimfi, vreme trošila na ples, igru i pevanje, brala cveće i zabavljala se sa ostalim nimfama.

  Jednom prilikom, za vreme šetnje, ubrala je narcis (cvet smrti), kada se pod njom otvorila zemlja i iz njenih dubina je izašao bog Had. Ovaj čin se smatra, nasilnom udajom za Hada kako je i sama postala kao i on kasnije, neumoljiva za sve moguće.

  neumoljiv i neumoljivost
  Šta znači neumoljiv i neumoljivost Šta znači neumoljiv i neumoljivost

  Neumoljiv kao pridev se često upotrebljava u sportu. Posebno kada neki tim na drugim pokazuje nadmoćnost tokom celog meča i na kraju odnosi ubedljivu pobedu.