Šta je Anadolija?

Šta je anadolija? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Anadolija predstavlja regiju u zapadnoj Aziji. Riječ je o regiji koja obuhvata unutrašnjost poluostrva Male Azije.

Svima nama se dešava da za vreme časova u školi neke stvari zapamtimo, dok druge zaboravimo ili ih nikad ne naučimo. Neki predmeti su nam lakši i zanimljiviji, dok su drugi dosadni ili teški za naučiti. Sa pojmom anadolija susreli ste se na časovima geografije. Čak iako ste pazili na ovim časovima može se desiti da ne znate značenje pojma Anadolija. Zbog toga ne bi bilo loše da pročitate ovaj tekst.

Šta je Anadolija

Anadolija je termin koji se koristi da označi regiju u zapadnoj Aziji. Riječ je o regiji koja obuhvata unutrašnjost poluostrva Male Azije, a koja danas pripada Turskoj.

Etimologija nas upućuje da je na naše prostore ovaj pojam došao iz turskog jezika, gdje riječ u originalu glasi: Anadolu, iako je riječ originalno došla od riječi Anatoli, što znači izlazak Sunca. Sama pozicija je fantastična, jer se ista nalazi na spoju Azije i Evrope. Strateški gledano ovo je savršena lokacija za trgovinu, ali i druge grane privrede.

Anadolija je bila koljevka civilizacija koje datiraju još iz prahistorije. Riječ je o Katal, Hojku, Nevali Kori, Gebekli Tepe i Mersin. U novije doba naseljavali su je Rimljani, Goti, Vizantijci, Truci Seldžuci i Osmanlije. Na ovim prostorima je podignut i čuveni grad Troja.

Stanovnici Anadolije pretežno govore turski jezik. I dok je ranije ovo bila višejezična zemlja u kojoj su živjeli različite etničke zajednice, tokom 20-og vijeka je pročišćenja i sada tamo mahom žive Turci.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima