Pitate se šta je Iluzija? Da li ste sigurni da znate značenje ovog pojma?

Iluzija je čulna obmana, odnosno obmana pri kojoj se zapaža neki predmet drugačije nego što je u stvarnosti.

Gotovo da nema osobe koja se nije srela s pojmom iluzija, te vjerujemo da je značenje istog svima dobro poznato.

Dakle pitanje šta je iluzija i nije toliko komplikovano. Još prije mnogo, mnogo godina ljudi su primijetili da korištenjem različitih varki mogu uticati ne samo na svoja čula, već i na čula drugih ljudi.

Ako termin iluzija posmatramo s etimološke strane, vidjet ćemo da je on na naše prostore došao posredstvom latinske riječi illusio, što znači samoobmana, privid, tj. čulna obmana. Riječ je o vrsti obmane pri kojoj se zapaža neki predmet drugačije nego što je u stvarnosti.

Dakle, riječ je o iskrivljenom opažanju nekog realnog postojećeg događaja ili stvari. Po tome se i iluzija razlikuje od halucinacije kod koje ne postoji realni objekat, već imaginarni.

Razne vrste iluzije

Iluzija se definiše kao izobličen opažaj izvjesnih objekata ili pojava u stvarnosti, uslovljen nekim objektivnim ili subjektivnim činiocima.

One se mogu javiti u okviru svakog čulnog modaliteta kod čovjeka, pa tako razlikujemo slušne, taktilne, optičke, vizuelne, olfaktorne i druge iluzije.

Najčešće su vizuelene iluzije, jer čovjek čak 85% informacija o okolnom svijetu, ali i sebi samom, dobiva zahvaljujući svom čulu vida.

Kako nastaju iluzije

Iluzije mogu nastati na tri načina: uslijed nepažnje, uslijed afekta i bez afekta.

One koje su prouzrokovane uslijed nepažnje nastaju kada smo usmjerili malo pažnje na stimulanse iz okoline.

Iluzije nastale uslijed afekta predstavljaju percepciju stvarnosti promijenjenu iz emocionalnog stanja, u kojem je osoba u datom trenutku.

Iluzije nastale bez afekta su one nastaju uslijed loše definisane stvarnosti, gdje osoba ulazi u svijet fantazije.

Šta je iluzija

U psihologiji, iluzija se definiše kao percepcija čija sadržina nije u skladu sa stvarnom podražajnom situacijom.

Ona predstavlja posljedicu funkcije čulnih organa i procesa koji se odvijaju u mozgu.

drugi upravo čitaju

Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je obad?

Obad pripada grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

možda te zanima