LifestylePriroda je lijekModerne kesice za čaj kontaminiraju vaš napitak sa milijardu čestica mikroplastike

  Moderne kesice za čaj kontaminiraju vaš napitak sa milijardu čestica mikroplastike

   

  Neke premium kesice  za čaj mogu da ostave milijarde mikroskopskih plastičnih čestica u vašoj šoljici, pokazuju nova istraživanja.

  Moderne kesice za čaj kontaminiraju vaš napitak

  Brojna istraživanja dovode do toga da budemo zabrinuti oko skoro svega, od ispijanja kafe do korištenja telefona. Ali sve do nedavno topla šolja čaja činila se sasvim u redu. Ipak, novo istraživanje pokazuje da neke premium kesice čaja mogu da ostave milijarde mikroskopskih plastičnih čestica u vašoj šoljici.

  moderne kesice za čaj

  Nakon što je u kafiću naručila čaj, profesorka hemijskog inžinjerstva na Univerzitetu u Mek Džil u Montrealu, Natali Tufenkji, došla je na ideju da istraži koliku količinu plastike sadrži ovaj napitak. Njen čaj bio je spakovan u novu vrstu kesice od svilenog materijala. Zapravo, u pitanju je kesica napravljena od PET plastike i najlona i predstavlja primjer “fensi” čajnih kesica koje su sve više popularne.

  Prema istraživanju, objavljenom u časopisu Environmental Science & Technology, jedna od ovakvih kesica može da ispusti do 11,6 milijardi mikroplastičnih čestica i 3,1 milijarde nanoplastičnih čestica. Ove čestice su toliko male da nisu vidljive golim okom i iako ih ima na milijarde u vašoj šolji, one čine samo jednu šestinu miligrama od ukupnog plastičnog otpada.

  Znate li za šta je dobar zeleni čaj?

  Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da takve čestice u pitkoj vodi ne predstavljaju rizik. Ali SZO je rekao kako nailazi na “ograničene informacije” te je zatražio veća istraživanja po tom pitanju.

  Moderne kesice za čaj kontaminiraju vaš napitak sa milijardu čestica mikroplastike

  Istraživači sa univerziteta Mek Džil u Montrealu takođe su pozvali na veću istragu o učincima mikroplastike na zdravlje.

  Izvor www.nationalgeographic.rs