back to top

Kako kupiti kriptovalute?

Proteklih par mjeseci u medijima čujemo i čitamo priče kako su kriptovalute tačnije Bitcoin iz dana u dan sve vrijednije. Bitcoin je dostigao rekordnu vrijednost od 50.000, te se predviđa da će samo rasti i da će donijeti više uspjeha.

U svoj toj priči popularnosti Bitcoin – a i kriptovaluta mnogi ljudi su se počeli pitati kako kupiti kriptovalute. Shvatili su pravu vrijednost Bitcoin – a i sada žele da se priključe trendu.

Gdje kupovati kriptovalute?

Sam proces kupovine kriptovalute traži od vas određenu razmjenu bilo za novac ili drugu određenu kriptovalutu. Nemojte misliti da je samo Bitcoin popularan, postoje i druge kriptovalute koje su veoma popularne, a to su Ethereum, Litecoin i sl. Tako da imate prostora da ostvarite veći profit tako što ulažete u ove kriptovalute. Dakle, nakon donošenja odluke koju kriptovalutu želite da kupite onda se morate odlučiti za berzu na kojoj ćete obaviti transakciju.

Sama kupovina na berzi nije komplikovana i sve se može obaviti u par klikova samo je veće pitanje za koju berzu se odlučiti. Kroz naše istraživanje zaključili smo da je web stranica Coinbase najbolje mjesto za kupovinu kriptovaluta. Sve je tako jednostavno i stranica vas vodi kroz cijeli proces, tako da neće doći do zabune.

Ipak u ovom tekstu ćemo vam mi kroz par jednostavnih koraka objasniti kako da kupite kriptovalutu.

Sigurnost Coinbase – a

Prije sve ga moramo spomenuti da je Coinbase najveća, a ujedno i najsigurnija platforma za kupovinu kriptovaluta, a posebno Bitcoin – a. Preko ove stranice se do sada razmijenilo gotovo 550 miliona dolara i broj iz dana u dan raste. Samo kao primjer možemo navesti da iza ove web stranice stoji Y combinator, koji su poznati po tome što su ulagali u Dropbox, Reddit, Airbnb, i još u mnoge druge kompanije.

Coinbase je baziran na tome da sve olakša korisniku. Stoga je najpopularniji način kupovine kriptovaluta na ovoj web stranici preko kreditne ili debitne kartice. Naravno tu su moguće i druge metode kao što je bankovni transfer, ali je prva metoda znatno popularnija.

Kako bi postojala web stranica Coinbase mora da uzme proviziju za svaku transakciju. Provizija se kreće od 1. 49% do 3. 99% u zavisnosti od države iz koje kupujete, kao i od samog količinskog iznosa kriptovalute.

Kako kupiti kriptovalute?

1.         Kreirajte svoj račun

Na samom početku potrebno je da kreirate vaš račun. Nakon što ste završili s unosom vaših podataka koji moraju biti tačni. Potrebno je da uslikate vašu ličnu kartu kako bi se verifikovala validnost vaših informacija koje ste prethodno unijeli. Kada ste i ovaj korak završili vaš račun će biti aktivan i vi ste spremni za naredni korak.

2.         Unesite podatke s vaše kreditne ili debitne kartice

Ovaj dio je jednostavan, web stranica će vas navesti na mjesto na kojem trebate unijeti vaše podatke. Sve je jasno opisano tako da samo slijedite jasne upute i neće biti problema prilikom izvršavanja ovog koraka.

3.         Odaberite metodu plaćanja

Nakon što ste obavili dva prethodan koraka potrebno je da odaberete metod kojim ćete platiti vašu kriptovalutu. U gornjem desnom uglu pronaći ćete svoj račun. Klikom na tu opciju možete vidjeti dodatnu opciju „Settings“. Nakon što ste otišli u postavke potrebno je da odaberete metodu plaćanja pod nazivom „Payment Methods“.

4.         Izvršite transakciju

Kada ste se nalazite u meni – u „Payment Methods“ potrebno je da odredite koju kriptovalutu želite da kupite, koliko i na koji način. Toliko je jednostavno. Davno su prošla vremena kada je bilo komplikovano kupiti kriptovalute, a danas uz web stranice kao što su Coinbase i mnoge druge ovaj proces je jednostavan.

Na vama je samo da se odlučite koju kriptovalutu želite da kupite da li je to Bitcoin, Ethereume ili Litecoin, ostalo web stranica uradi za vas. Naravno moramo naglasiti da je trgovina s kriptovalutama ozbiljan posao, te je potrebno da steknete ogromno znanje ako želi da budete uspješni u ovom vidu trgovine.

drugi upravo čitaju

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

možda te zanima