Vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice

Elektronička laboratorijska bilježnica poznata kao i ELN je program namijenjen kao zamjena za  papirne laboratorijske bilježnice.

Laboratorijske bilježnice općenito koriste znanstvenici, inženjeri i tehničari za dokumentovanje istraživanja, raznih eksperimenata i postupaka koji se izvode u laboratoriji. Stoga vam danas donosimo vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice, kako se koriste i zašto su toliko popularne.

Čemu služe laboratorijske bilježnice?

Elektroničke laboratorijske bilježnice nude brojne pogodnosti kako za korisnika, tako i za organizacije; lakše ih je pretraživati, pojednostavljuju kopiranje podataka i izradu sigurnosnih kopija te podržavaju saradnju mnogih korisnika.  ELN-ovi mogu imati razne kontrole pristupa i mogu biti sigurniji od papira.  Omogućuju i izravno uključivanje podataka s instrumenata, zamjenjujući praksu ispisivanja podataka koji se pišu i sastavljaju u papirnatu bilježnicu. Pošto je ovo nešto sasvim novo, potreban Vam je vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice.

Iako same po sebi nisu komplikovane za korištenje, ali ipak je dobro znati neke stvari ukoliko ste početnik u korištenju ove pametne bilježnice.

Uspon ovih laboratorijskih bilježnica predviđao se godinama, ali konačno se čini da je upravo ovo rješenje sve više  prihvaćene u laboratorijima.

Elektroničke bilježnice za laboratorij

Elektroničke laboratorijske bilježnice digitalna su zamjena za stare stare papirnate bilježnice – mogu pomoći istraživačima u dokumentiranju eksperimenata, alate za saradnju, podršku e-potpisa i upravljanjem laboratorija.

Vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice
Vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice

Prelazak na elektroničke laboratorijske bilježnice nije uvijek jednostavan, ali prihvaćaju ih, pa čak i očekuju i mlađi istraživači koji su odrasli uz digitalne alate. Zbog toga mnogi traže vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice.

Nedavni trendovi u istraživanju također su stvorili potražnju za ovakvim promjenama: dok se znanstvenici bave sve većim količinama podataka, lijepljenje ispisanih rezultata u papirnatu bilježnicu postaje arhaičnij.Zabrinutost zbog ponovljivosti, kao i stroži zahtjevi agencija za financiranje o upravljanju podacima motivirali su poboljšanja u dokumentaciji laboratorijskog rada.

Ubacivanje podataka u elektroničke bilježnice štedi vrijeme

Konstantno proširivanje podataka znači da elektroničke bilježnice nisu samo korisne, one su u osnovi potrebne. Neki istraživači provode gotovo 40% vremena oko papira, a povećani su zahtjevi za uštedom vremena i dijeljenjem podataka. Postoji i zabrinutost zbog mogućnosti reprodukcije i upravljanja podacima od strane agencija za financiranje. Čini se da svi ovi faktori sugerišu da dani praćenja laboratorijskih eksperimenata s olovkom i papirom ili lijepljenja ispisanih rezultata u bilježnicu idu prema digitalnom početku.

Automatizacija upisivanja podataka

Automatizacija i digitalizacija omogućili su istraživačima postizanje rezultata kao nikad prije. Kao što možete vidjeti digitalizacija je i ovdje uzela maha. Posjetite jednu na  www.scinote.net .

Kao što možete vidjeti, nije toliko komplikovano za koristiti. Ne samo da nije, nego se na ovu stvar jednostavno „navučete“. Za samim početak morate unijeti svoje podatke.

SciNote je ponosan što je izabran kao rješenje koje se koristi u jednom od vodećih saveznih izvršnih odjela Sjedinjenih Država. Iako je neki softver za laptope ili računare, za elektroničkim laboratorijima besplatan, dobavljači mogu ograničiti pohranu podataka ili veličinu datoteke i broj korisnika.

Informacije je jednostavno pretraživati, kopirati i arhivirati. Eksperimenti se mogu povezati s uzorcima i podnijeti sa jako malo napora. Podaci se mogu jednostavno dijeliti.

Nema više bačenog papira i bilješki napisanih rukom koje niko ne može dešifrirati.

Neke elektroničke bilježnice mogu automatski generirati izvješća i skice rukopisa, a neke mogu „skinuti“ sve podatke u čitljivom formatu i API-ju.

Neki se proizvodi mogu integrirati s Mendeleyem i PubMedom.

Nažalost, pored dobrih stvari postoje i neke loše strane, kao što su:

-Iako je neki softver za laboratorijske bilježnice besplatan, dobavljači mogu ograničiti pohranu podataka ili veličinu datoteke te broj korisnika.

-Iako su rijetki, mrežni prekidi mogu odgoditi preuzimanja, prijenose i pregled.

Nisu svi proizvodi jednostavni za upotrebu, a korisničke recenzije nekih proizvoda.

Upozorava se da bi potencijalni korisnici prije postavljanja na elektroničku laboratorijsku bilježnicu trebali pažljivo pregledati rješenje i način na koji će se integrirati s njihovim laboratorijem. Dalje, nakon odabira rješenja, prijelaz s olovke i papira na virtualno snimanje treba detaljno zacrtati i možda provesti u fazama.

 

 

drugi upravo čitaju

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi. Nekoliko...

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

Citati o porodici – Najljepši citati

Citati o porodici najbolje će opisati vašu ljubav prema porodici. Stoga, oni su idealni za razne prilike poput rođendana i drugih proslava. “Porodica je jedno...

možda te zanima