Vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice

  Elektronička laboratorijska bilježnica poznata kao i ELN je program namijenjen kao zamjena za  papirne laboratorijske bilježnice.

  Laboratorijske bilježnice općenito koriste znanstvenici, inženjeri i tehničari za dokumentovanje istraživanja, raznih eksperimenata i postupaka koji se izvode u laboratoriji. Stoga vam danas donosimo vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice, kako se koriste i zašto su toliko popularne.

  Čemu služe laboratorijske bilježnice?

  Elektroničke laboratorijske bilježnice nude brojne pogodnosti kako za korisnika, tako i za organizacije; lakše ih je pretraživati, pojednostavljuju kopiranje podataka i izradu sigurnosnih kopija te podržavaju saradnju mnogih korisnika.  ELN-ovi mogu imati razne kontrole pristupa i mogu biti sigurniji od papira.  Omogućuju i izravno uključivanje podataka s instrumenata, zamjenjujući praksu ispisivanja podataka koji se pišu i sastavljaju u papirnatu bilježnicu. Pošto je ovo nešto sasvim novo, potreban Vam je vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice.

  Iako same po sebi nisu komplikovane za korištenje, ali ipak je dobro znati neke stvari ukoliko ste početnik u korištenju ove pametne bilježnice.

  Uspon ovih laboratorijskih bilježnica predviđao se godinama, ali konačno se čini da je upravo ovo rješenje sve više  prihvaćene u laboratorijima.

  Elektroničke bilježnice za laboratorij

  Elektroničke laboratorijske bilježnice digitalna su zamjena za stare stare papirnate bilježnice – mogu pomoći istraživačima u dokumentiranju eksperimenata, alate za saradnju, podršku e-potpisa i upravljanjem laboratorija.

  Vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice
  Vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice

  Prelazak na elektroničke laboratorijske bilježnice nije uvijek jednostavan, ali prihvaćaju ih, pa čak i očekuju i mlađi istraživači koji su odrasli uz digitalne alate. Zbog toga mnogi traže vodič za elektroničke laboratorijske bilježnice.

  Nedavni trendovi u istraživanju također su stvorili potražnju za ovakvim promjenama: dok se znanstvenici bave sve većim količinama podataka, lijepljenje ispisanih rezultata u papirnatu bilježnicu postaje arhaičnij.Zabrinutost zbog ponovljivosti, kao i stroži zahtjevi agencija za financiranje o upravljanju podacima motivirali su poboljšanja u dokumentaciji laboratorijskog rada.

  Ubacivanje podataka u elektroničke bilježnice štedi vrijeme

  Konstantno proširivanje podataka znači da elektroničke bilježnice nisu samo korisne, one su u osnovi potrebne. Neki istraživači provode gotovo 40% vremena oko papira, a povećani su zahtjevi za uštedom vremena i dijeljenjem podataka. Postoji i zabrinutost zbog mogućnosti reprodukcije i upravljanja podacima od strane agencija za financiranje. Čini se da svi ovi faktori sugerišu da dani praćenja laboratorijskih eksperimenata s olovkom i papirom ili lijepljenja ispisanih rezultata u bilježnicu idu prema digitalnom početku.

  Automatizacija upisivanja podataka

  Automatizacija i digitalizacija omogućili su istraživačima postizanje rezultata kao nikad prije. Kao što možete vidjeti digitalizacija je i ovdje uzela maha. Posjetite jednu na  www.scinote.net .

  Kao što možete vidjeti, nije toliko komplikovano za koristiti. Ne samo da nije, nego se na ovu stvar jednostavno „navučete“. Za samim početak morate unijeti svoje podatke.

  SciNote je ponosan što je izabran kao rješenje koje se koristi u jednom od vodećih saveznih izvršnih odjela Sjedinjenih Država. Iako je neki softver za laptope ili računare, za elektroničkim laboratorijima besplatan, dobavljači mogu ograničiti pohranu podataka ili veličinu datoteke i broj korisnika.

  Informacije je jednostavno pretraživati, kopirati i arhivirati. Eksperimenti se mogu povezati s uzorcima i podnijeti sa jako malo napora. Podaci se mogu jednostavno dijeliti.

  Nema više bačenog papira i bilješki napisanih rukom koje niko ne može dešifrirati.

  Neke elektroničke bilježnice mogu automatski generirati izvješća i skice rukopisa, a neke mogu „skinuti“ sve podatke u čitljivom formatu i API-ju.

  Neki se proizvodi mogu integrirati s Mendeleyem i PubMedom.

  Nažalost, pored dobrih stvari postoje i neke loše strane, kao što su:

  -Iako je neki softver za laboratorijske bilježnice besplatan, dobavljači mogu ograničiti pohranu podataka ili veličinu datoteke te broj korisnika.

  -Iako su rijetki, mrežni prekidi mogu odgoditi preuzimanja, prijenose i pregled.

  Nisu svi proizvodi jednostavni za upotrebu, a korisničke recenzije nekih proizvoda.

  Upozorava se da bi potencijalni korisnici prije postavljanja na elektroničku laboratorijsku bilježnicu trebali pažljivo pregledati rješenje i način na koji će se integrirati s njihovim laboratorijem. Dalje, nakon odabira rješenja, prijelaz s olovke i papira na virtualno snimanje treba detaljno zacrtati i možda provesti u fazama.

   

   

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

  Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

  Crvena boja – TOP 10 Zanimljivosti

  Boja, ljubavi, strast i požude, crvena boja je posebna boja koja u ljudima izaziva nešto neobično i smatra se veoma avanturističnom bojom. Crvena boja ujedno...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....