Top 10 lokacija koje trebate posjetiti kada putujete u Estoniju

Estonija je doista jedno od podcijenjenih mjesta kada je riječ o europskim destinacijama. Glavni grad Tallinn možda je njen najveći adut, ali postoje i drugi gradovi u ovoj maloj baltičkoj zemlji. Nije napučen kao neki drugi europski gradovi, a njegovu dobro očuvanu arhitekturu svakako vrijedi vidjeti. Unatoč tome, slabije naseljeni ruralni dio Estonije zasigurno privlači ljubitelje prirode, posebno nacionalnih parkova koji su usmjereni na održivost netaknute prirode.

Sve u svemu, ovo je popis top 10 lokacija koje vrijedi posjetiti prilikom putovanja u Estoniju, dragulj sjeverne Europe!

Božićni sajam u Tallinnu

Poznati božićni sajam u Tallinnu izabran je za najbolji božićni sajam u Europi 2019. i ostaje jedan od najposjećenijih. Održava se od kraja studenog do početka siječnja na Raekoja Plats (Trgu gradske vijećnice). Ovdje razne osvijetljene štandove i atrakcije okružuju zvijezdu sajma – božićno drvce. Nadalje, božićno razdoblje idealno je vrijeme za isprobavanje božićnih jela u restoranima u centru. Jedan takav je srednjovjekovni restoran Olde Hansa odmah iza ugla.

Stara gradska jezgra Tallinna

Estonski glavni grad jedan je od najbolje očuvanih europskih srednjovjekovnih gradova. Stoga je njegov Stari grad nezaobilazna točka do koje se lako može doći pješice. Sadrži arhitekturu iz 15. stoljeća i popločane ulice pod zaštitom UNESCO-a. Štoviše, može se vidjeti s Gornjeg grada koji se zove Toompea. Osim toga, ovdje se nalazi i dvorac Toompea – sjedište estonskog parlamenta Rigiikou te dvije crkve – Aleksandra Nevskog i katedrala sv. Marije.

Stara gradska jezgra Tallinna

Stara gradska jezgra Tallinna

Parnu

Najbolja ljetna destinacija u Estoniji je Parnu, udaljen samo 2 sata od glavnog grada. Njegova glavna atrakcija je plaža Parnu koja je prostrana plaža s dugom šetnicom i plitkom vodom. Također, budući da je Parnu ljetno mjesto, najbolje je odvojiti vrijeme za šetnju ulicama, posebno glavnom ulicom Rüütli s trgovinama i restoranima. Osim toga, grad je također popularno zdravstveno i wellness odredište. Razlg tomu su najviše blatnie kupke, koje nude gradski hoteli poput Hedona.

Parnu

Parnu

Viljandi

Viljandi je malo, ali šarmantno selo na jugu Estonije. Ovdje možete posjetiti jezero i ruševine dvorca te razgledati grad s vodotornja. No, grad je najpoznatiji po Festivalu narodne glazbe Viljandi koji se održava svake godine krajem srpnja. Festival njeguje baštinu i tradiciju prošlosti, fokusirajući se na europsku narodnu glazbu. Dakle, vikenda kada se održava festival, Viljandi se pretvara iz mirnog grada u grad preplavljen desecima tisuća ljudi koji uživaju u fešti.

Narva

Ono što je tako posebno u vezi s najistočnijim gradom u Estoniji je njegov položaj – samo nekoliko koraka je udaljen od Ivangoroda u Rusiji. Naime, najduža rijeka u Estoniji – rijeka Narva dijeli dvije države spojene mostom. Nadalje, sa šetnice uz rijeku pruža se pogled na dvorac Hermann koji je okrenut prema drugom dvorcu na suprotnoj strani. Osim toga, gradska arhitektura Narve i obližnje ljetovalište Narva-Jõesuu dodatni su razlozi za posjet ovom gradu.

Nacionalni park Lahemaa

Lahemaa je najstariji i najveći nacionalni park u Estoniji. Štoviše, nalazi se samo 70 kilometara istočno od Tallinna. To je raznoliko mjesto s borovom šumom, pješčanim obalama i čarobnim estonskim močvarama idealnim za planinarenje. Također, ovdje možete posjetiti Jägala Fall, najveći prirodni vodopad u Estoniji! Osim prirodnih vrijednosti, tu su i arhitektonske znamenitosti koje valja posjetiti, kao što su mnoge stare kurije.

Nacionalni park Lahemaa

Nacionalni park Lahemaa

Nacionalni park Matsalu

Matsalu je osnovan 1957. kako bi zaštitio ptice koje se gnijezde i selice. Obuhvaća zaljev Matsalu, donji tok rijeke Kasari, obalne i šumovite livade te oko 50 otoka. S više od 270 vrsta, poznat je kao jedno od najboljih mjesta za promatranje ptica! U parku se nalazi 7 tornjeva za promatranje ptica, uključujući Haesku, Keemu i Kloostri, kao i mnoge staze kroz prirodu. Jedna od staza počinje u centru za posjetitelje u dvorcu Penijõe, u blizini Lihule.

Nacionalni park Matsalu

Nacionalni park Matsalu

Muzej hidroavionske luke

Estonija se može pohvaliti velikim brojem muzeja, a u hidroavionskoj luci u Tallinnu nalazi se jedan od najvećih pomorskih muzeja u Europi. I ovaj je muzej često nagrađivan. Štoviše, muzej se sastoji od oko 200 artefakata – od brodova do mina i topova. Ipak, najveće atrakcije su podmornica iz 1930-ih, 100 godina star parni ledolomac i ostaci najstarijeg broda u Estoniji. Muzej je interaktivan pa možete isprobati mornaričku uniformu.

Kadriorg

Postoji još jedno mjesto koje morate posjetiti u Tallinnu – okrug Kadriorg. To je područje obrubljeno palačama i vilama. Ipak, najposjećenija je bijelo-narančasta barokna palača i parkovna cjelina koju je prije 300 godina sagradio ruski car Petar Veliki. Sada je dom muzeja umjetnosti Kadriorg. Njegovu okolicu također vrijedi posjetiti – postoji sedam muzeja posvećenih umjetnosti, književnosti i djeci. Zanimljivo je da dva muzeja posvećena estonskim piscima čuvaju dekor iz 19. stoljeća.

Jezero Kadriorg

Jezero Kadriorg

Dvorac Kuressaare

Dvorac Kuressaare (Arensburg) nalazi se na najvećem otoku u Estoniji Saaremaa. Datira iz 14. stoljeća i jedan je od najbolje očuvanih fortifikacijskih dvoraca u Europi. Nadalje, izgrađena je kao biskupska rezidencija, da bi kasnije s promjenom vlasnika postala fortifikacijski objekt. Danas se u njoj nalazi muzej Saaremaa. Ono što više upada u oči je njegov položaj na umjetnom otoku gdje je zaštićen zemljanim bastionima i okružen s puno zelenila.

getbybus.com

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima