Okluzija značenje riječi

Contents

Okluzija je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči occludere, koja u bukvalnom prevodu znači – zatvoriti, a sam pojam podrazumeva specifičnu vrstu zatvaranja.

U našem jeziku se takođe prihvatila kao određena vrsta zatvaranja ili sprečavanja. Sam pojam je prisutan u raznim naučnim oblastima, a naročito u medicini (oftamologiji), stomatologiji, hemiji, fizici i lingvistici.

Okluzija u medicini (oftamologiji)

Medicina termin okluzije upotrebljava na primeru okluzije oka, koja podrazumeva zatvaranje oka zavojem usled neke od povreda, upala ili operacija.

Takođe, okluzija u medicine podrazumeva i posebnu metodu lečenja kod kratkovidosti.

U oftamologiji se razlikuju tri vrste okluzija, a to su: direktna, inverzna i alternativna okluzija.

Direktna okluzija podrazumeva zatvaranje zdravog oka da bi se pojačalo fiksiranje kratkovidom oku.

Inverzna okluzija podrazumeva zatvaranje zdravog oka.

Alternativna okluzija podrazumeva naizmenično pokrivanje zdravog i kratkovidog oka.

Takođe, okluzijom oka se smatra i infarkt oka, do kojeg dolazi kada okluzije (zakrčenja) vena i arterija izazovu poremećaj vida.

Sam tip okluzije se kategoriše u odnosu na njegovu lokaciju, tako se razlikuje:

  • Okluzija perifernih retinalnih arterija (BRAO),
  • Okluzija perifernih retinalnih vena (BRVO),
  • Okluzija centralne retinalne arterije (CRAO) i
  • Okluzija centralnih retinanih vena CRVO).

Okluzija retinalnih arterija nastaje usled krvnog ugruška, a sam uzrok predstavlja tromb ili embolija koji se odvoji od centralne arterije u vratu (karotide) ili jedne od komora srca. Oštrina vida i njen gubitak u velikoj meri zavisi od toga da li je poremećen tok krvi u arteriji ili je prisutan otok žute mrlje. Više od 80 % osoba sa ovom vrstom okluzije će vratiti oštrinu vida od 20 / 40 ili bolje, a ostatak će imati distorziju ili primetne probleme sa vidom, kao što su “slepe tačke”.

Osobe koje imaju okluziju retinalnih vena uglavnom imaju skraćeni vid, gubitak perifernog vida, izobličen vid ili poneke slepe tačke. Ova vrsta okluzije uključuje samo jedno oko i najčešća je kod osoba koje pate od hipetrtenzije ili dijabetesa. Osnovni uzrok ove vrste okluzije je lokalizovan razvoj tromba u retinalnim venama u toku arteroskleroze u susednim manjim arterijama.

Do okluzije centralne retinalne arterije dolazi uglavnom usled iznenadnim gubitkom vida na jedno oko, dok ovom stanju može prethoditi epizoda gubitka vida, tzv. amaurosis fugax. Osnovni uzrok ove vrste okluzije je uglavnom embolija ili tromb iz vratne arterije ili arterije srca. Najčešće se naziva još i – “šlog oka”.

okluzija
okluzija

Okluziji centralnih renitalnih vena takođe prethodi iznenadni i bezbolni gubitak vida, koji može biti slabiji ili jači i najčešće prati osobe koje imaju problema sa visokim krvnim pritiskom. Razlikuju se dve vrste ove okluzije i to su: ishemijska (slab dotok krvi praćen slabim vidom) i neishemijska (bolji vid pri prvom pregledu).

Okluzija u stomatologiji

Okluzija u stomatologiji se upotrebljava kroz tzv. okluziju zuba. U protetici, okluzija podrazumeva kontakt okluznih površina zuba u toku oralnih funkcija (preklapanjem i zatvaranjem zuba u toku osnovnih položaja i kretanjem donje vilice). Razlikuju se razne vrste okluzija u stomatologiji, u koje spadaju: fiziološka (uravnotežena), centralna, funkcijska, habitualna (uobičajena) i poremećena (malokluzija).

Okluzalna ravnoteža kojoj je svrha da se uspostave funkcionalni odnosi koji su stimulativni za paradoncijum, obavljaju se na sledeće načine: preoblikovanjem zuba pomoću brušenja, izradom zubnih nadoknada, ortodontskim pomeranjem zuba, vađenjem zuba i ortognatnom hirurgijom. Cilj same okluzalne terapije podrazumeva uspostavljanje i održavanje stabilnosti donje vilice.

Okluzija u hemiji i fizici

Okluzija u oblastima hemije i fizike obuhvata uklapanje čvrstih materija, plinova ili tečnosti u određeno čvrsto telo. Ovaj postupak se naziva – okludiranje. Tako, na primer, metali u toku procesa proizvodnje okludiraju plinove.

Okluzija u lingvistici

U lingvistici predstavlja fonetski pojam zatvaranja vazduha u usnoj duplji, prilikom izgovora određenih glasova. Na primer, kada se izgovara slovo V, dešava se delimična (zatvaranje usana), dok se kod slova P, T, L, K dešava potpuno zatvaranje strujanja, tj. protoka vazduha.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

možda te zanima