Okluzija značenje riječi

  Okluzija je pojam latinskog porekla, nastao od latinske reči occludere, koja u bukvalnom prevodu znači – zatvoriti, a sam pojam podrazumeva specifičnu vrstu zatvaranja.

  U našem jeziku se takođe prihvatila kao određena vrsta zatvaranja ili sprečavanja. Sam pojam je prisutan u raznim naučnim oblastima, a naročito u medicini (oftamologiji), stomatologiji, hemiji, fizici i lingvistici.

  Okluzija u medicini (oftamologiji)

  Medicina termin okluzije upotrebljava na primeru okluzije oka, koja podrazumeva zatvaranje oka zavojem usled neke od povreda, upala ili operacija.

  Takođe, okluzija u medicine podrazumeva i posebnu metodu lečenja kod kratkovidosti.

  U oftamologiji se razlikuju tri vrste okluzija, a to su: direktna, inverzna i alternativna okluzija.

  Direktna okluzija podrazumeva zatvaranje zdravog oka da bi se pojačalo fiksiranje kratkovidom oku.

  Inverzna okluzija podrazumeva zatvaranje zdravog oka.

  Alternativna okluzija podrazumeva naizmenično pokrivanje zdravog i kratkovidog oka.

  Takođe, okluzijom oka se smatra i infarkt oka, do kojeg dolazi kada okluzije (zakrčenja) vena i arterija izazovu poremećaj vida.

  Sam tip okluzije se kategoriše u odnosu na njegovu lokaciju, tako se razlikuje:

  • Okluzija perifernih retinalnih arterija (BRAO),
  • Okluzija perifernih retinalnih vena (BRVO),
  • Okluzija centralne retinalne arterije (CRAO) i
  • Okluzija centralnih retinanih vena CRVO).

  Okluzija retinalnih arterija nastaje usled krvnog ugruška, a sam uzrok predstavlja tromb ili embolija koji se odvoji od centralne arterije u vratu (karotide) ili jedne od komora srca. Oštrina vida i njen gubitak u velikoj meri zavisi od toga da li je poremećen tok krvi u arteriji ili je prisutan otok žute mrlje. Više od 80 % osoba sa ovom vrstom okluzije će vratiti oštrinu vida od 20 / 40 ili bolje, a ostatak će imati distorziju ili primetne probleme sa vidom, kao što su “slepe tačke”.

  Osobe koje imaju okluziju retinalnih vena uglavnom imaju skraćeni vid, gubitak perifernog vida, izobličen vid ili poneke slepe tačke. Ova vrsta okluzije uključuje samo jedno oko i najčešća je kod osoba koje pate od hipetrtenzije ili dijabetesa. Osnovni uzrok ove vrste okluzije je lokalizovan razvoj tromba u retinalnim venama u toku arteroskleroze u susednim manjim arterijama.

  Do okluzije centralne retinalne arterije dolazi uglavnom usled iznenadnim gubitkom vida na jedno oko, dok ovom stanju može prethoditi epizoda gubitka vida, tzv. amaurosis fugax. Osnovni uzrok ove vrste okluzije je uglavnom embolija ili tromb iz vratne arterije ili arterije srca. Najčešće se naziva još i – “šlog oka”.

  okluzija
  okluzija

  Okluziji centralnih renitalnih vena takođe prethodi iznenadni i bezbolni gubitak vida, koji može biti slabiji ili jači i najčešće prati osobe koje imaju problema sa visokim krvnim pritiskom. Razlikuju se dve vrste ove okluzije i to su: ishemijska (slab dotok krvi praćen slabim vidom) i neishemijska (bolji vid pri prvom pregledu).

  Okluzija u stomatologiji

  Okluzija u stomatologiji se upotrebljava kroz tzv. okluziju zuba. U protetici, okluzija podrazumeva kontakt okluznih površina zuba u toku oralnih funkcija (preklapanjem i zatvaranjem zuba u toku osnovnih položaja i kretanjem donje vilice). Razlikuju se razne vrste okluzija u stomatologiji, u koje spadaju: fiziološka (uravnotežena), centralna, funkcijska, habitualna (uobičajena) i poremećena (malokluzija).

  Okluzalna ravnoteža kojoj je svrha da se uspostave funkcionalni odnosi koji su stimulativni za paradoncijum, obavljaju se na sledeće načine: preoblikovanjem zuba pomoću brušenja, izradom zubnih nadoknada, ortodontskim pomeranjem zuba, vađenjem zuba i ortognatnom hirurgijom. Cilj same okluzalne terapije podrazumeva uspostavljanje i održavanje stabilnosti donje vilice.

  Okluzija u hemiji i fizici

  Okluzija u oblastima hemije i fizike obuhvata uklapanje čvrstih materija, plinova ili tečnosti u određeno čvrsto telo. Ovaj postupak se naziva – okludiranje. Tako, na primer, metali u toku procesa proizvodnje okludiraju plinove.

  Okluzija u lingvistici

  U lingvistici predstavlja fonetski pojam zatvaranja vazduha u usnoj duplji, prilikom izgovora određenih glasova. Na primer, kada se izgovara slovo V, dešava se delimična (zatvaranje usana), dok se kod slova P, T, L, K dešava potpuno zatvaranje strujanja, tj. protoka vazduha.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

  Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

  Šta znači Neimar?

  Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

  Šta je kreatin, kako djeluje i koje su nuspojave?

  U ovom tekstu donosimo odgovore na najčešća pitanja koja se postavljaju o kreatinu. Šta je kreatin, kako djeluje i koje su nuspojave kreatina. Sigurno ste...

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Crvena boja – TOP 10 Zanimljivosti

  Boja, ljubavi, strast i požude, crvena boja je posebna boja koja u ljudima izaziva nešto neobično i smatra se veoma avanturističnom bojom. Crvena boja ujedno...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...