back to top

Biologija se, kao i sve druge prirodne znanosti, temelji na opažanju i opisivanju prirodnih pojava koje se ispituju eksperimentima. Učenje biologije i njeno razumijevanje je jedan od bitnih faktora razvoja čovječanstva.

Učenje biologije online

Biologija proučava svojstva i ponašanje organizama, njihov rast, razvoj i razmnožavanje, kao i interakcije između različitih organizama, te organizama i njihovog okoliša. Biologija obuhvaća široki spektar akademskih područja koja se često smatraju različitim disciplinama.

Ove discipline zajedno proučavaju život na različitim razinama.

Molekularna biologija, biokemija i molekularna genetika su velikim dijelom preklapajuće discipline koje proučavaju životne procese na molekulskoj i supramolekulskoj razini. Život na razini pojedinačnih stanica proučava stanična biologija.

Anatomija, histologija i fiziologija proučavaju građu i funkciju organizama na razini tkiva, organa i organskih sustava.

Na Zemlji postoji više od 10 milijuna različitih vrsta. Njihova veličina pokriva raspon od onih koje su mikroskopski male pa do organizama veličine plavog kita.

Svi ovi oblici života imaju izvjesne osobine koje ih čine specifičnima i razlikuju od mrtvih tvari. Ove osobine su na primjer mogućnost reprodukcije, rasta, ali i mogućnost prilagođavanja okolini.

Donosimo vam pregled stranica koje vam mogu biti od velike pomoći kada je učenje biologije u pitanju.

Class Central – Naučite biologiju putem besplatnih internetskih kurseva koje nudi ova stranica. Na njoj su kursevi s najpoznatijih svjetskih univerziteta poput Univerziteta u Cape Townu, Univerziteta Alberta, Massachusetts Institutea of Technology, Univerziteta u Chicagu i drugih najboljih univerziteta širom svijeta.

Alison – Sa širokim spektrom besplatnih online kurseva biologije na ovoj stranici možete istražiti i naučiti razno gradivo. Nudi se niz kurseva s raznim temama, poput ljudske anatomije, genetike i DNK, nasljeđivanja i još mnogo toga.

Academic Earth – Nudi niz besplatnih kurseva iz biologije. Učenici i studenti tako mogu učiti o životnom ciklusu, pretvaranju hrane u energiju, reprodukciji, smrti, virusima, bakterijama…

EdX – Pohađajte besplatne online kurseve biologije iz genetike, biotehnologije, biokemije, neurobiologije i drugih disciplina. Kursevi uključuju osnove neuroznanosti sa Univerziteta Harvard, molekularnu biologiju s MIT-a te na ovaj način možete besplatno učiti gradivo s prestižnih američkih univerziteta.

Učenje biologije online
Učenje biologije online

OpenLearn – Stranica nudi niz besplatnih tečajeva i gradivo iz područja biologije. Tako možete učiti o mikrobima, vitaminima i mineralima, vodi i ljudskom zdravlju i mnogim drugim tema.

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Globalhost d.o.o. širi svoje poslovanje preuzimanjem servisa Genesis

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web...

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

možda te zanima