Još uvijek je teško razmišljati o ruksacima i školskom priboru, pogotovo u ovom online vremenu koji svi živimo. Ali sa početkom septembra i nove školske godine se nadamo svi da će se naš život vratiti u normalu, kakav je i prije bio. Pa samim tim vrijeme je da počnete razmišljati o tim stvarima.

Ruksaci  je svakako stvar koja će Vašem djetetu biti prijeko potrebna. Bez obzira na to je li Vaše dijete „u lovu“ na ruksak s omiljenim likom iz crtića ili u omiljenoj boji, važno mu je pomoći da odabere onaj koji je odgovarajuće veličine i oblika za njegovo tijelo i ono što treba nositi.

Naramenice

Najbolje je izbjegavati uske naramenice, bilo da Vaši mališani odaberu torbu ili ruksak. Široke naramenice ravnomjernije raspoređuju težinu, bez bolnog „urezivanja“ u dječja ramena. Zato je preporuka da potražite šire naremenice, punjene pjenom, kako bi ublažile teret na leđa.

Ako će Vaše dijete koristiti svoj ruksak, pored školskih aktivnosti i za planinarenje ili vožnju biciklom po toplijem vremenu, mrežasta tkanina koja pokriva naramenice, dodati će dodatnu udobnost i na taj način dopustiti da znoj i vlaga isparavaju.

ruksaci za djecu

Mnogo djece voli nositi ruksak jako nisko, što zna dodatno opteretiti leđa mališana. Samim tim je bitno da naremenice budu dovoljno široke. Mali savjet, ako je ikako moguće pokušajte uticati na Vaše mališane da odaberu ruksak, i da pri tome nose obje naramenice.

Dodatni pojas

Dodatni pojas je super stvar, nema ga baš svaki ruksak. Dodatni pojas je odličan kada je ruksak poprilično težak, tako teret sa ramena ide i na kukove. Tokom aktivnosti, dodatni pojas će spreječiti poskakivanje ili pomicanje, što će pomoći pri ravnoteži djeteta.Kako bi podnio težinu, pojas trebao bi biti centriran preko kosti kuka (ne struka) i mora biti zategnut.

Kako izabrati ruksak koji odgovara Vašim mališanima

Pravilo: dječji ruksak nikada ne smije biti veći od leđa Vašeg djeteta. Ako kupujete u trgovini, to je lako izmjeriti: dno ruksaka trebao bi biti u ravni zdjelice Vašeg djeteta, dok bi gornji trebao sjediti oko 2–5 cm ispod vrhova ramena.
Ako kupujete putem interneta, izmjerite dužinu djetetovih leđa kako biste pronašli pravu veličinu.

Između pretinaca za laptop, držača za olovke i tajnih džepova, ruksaci mogu imati dodatni pametni prostora za spremanje stvari. Teške predmete odložite u glavni pretinac, blizu djetetovih leđa. To pomaže smanjiti opterećenje na njihovim ramenima i neće utjecati na njihovu ravnotežu dok trče ili se igraju.

Kada kupujete novi školski rukasak, razmislite o tome što Vaše dijete će nositi osim knjiga u njemu. Vanjski džepovi su izvrsni za boce sa vodom, a djeca treba da naviknu da uvijek imaju flašu sa vodom (hidratacija je važna).

Jako bitna stvar: dječji ruksak ne smije prelaziti više od 10–12% njihove tjelesne težine. Pa ako Vam se čini da se Vaše dijete „bori“ sa velikim brojem knjiga i sveski, provjerite ipak da mu ruksak nije pretežak.

Kvalitetni ruksaci za djecu  se odlikuju:
– Dodatni šavovi, uključujući naramenice i glavne odjeljke. (Ako lako možete izračunati broj šavova po cdentirmetru, vjerojatno želite potražiti čvršći ruksak)
– Glatke, široke patentne zatvarače s velikim veličinama zatvarača koje djeca mogu koristiti
– Podesive naramenice i podesivi dodatni pojas
– Unutarnje oznake za praćenje vlasnika paketa.

Ono što trebate znati je da:
Jedna veličina ne odgovara svima. Ne kupujte veći ruksak s namjerom da Vaše dijete će izrasti za njega. Važno je odabrati onu koja trenutno odgovara Vašem djetetu. Ruksak bi trebao sjediti tik ispod lopatica i završiti točno u struku. Podesite naramenice tako da dobro leže. Svakog ljeta provjerite djetetov ruksak kako biste bili sigurni da i dalje odgovara.

Ruksaci za djecu

Razmislite o kupovini lično, umjesto putem interneta. Ne samo da Vam ovo omogućuje direktnu provjeru da li ruksak odgovara Vašem djetetu, nego možete vidjeti i koliko je težak sam ruksak i testirati ga kako bi se osiguralo da stvari koje trebate nositi stanu unutra.

Idite na „prozračne materijale“. Odaberite ruksak izrađen od lagane tkanine umjesto kože. Teži materijal znači teži ruksak, čak i prije nego što ga počnete puniti knjigama i zalihama. Materijali koji „dišu“ su prozračni materijali, i uvijek trebaju biti primarni pri odabiru.

 

drugi upravo čitaju

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

Citati o porodici – Najljepši citati

Citati o porodici najbolje će opisati vašu ljubav prema porodici. Stoga, oni su idealni za razne prilike poput rođendana i drugih proslava. “Porodica je jedno...

Alija Izetbegović citati – Najljepši citati

Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine i poznati političar i mislilac. Ostavio je za sobom mnoge značajne citate koji odražavaju njegove poglede na...

možda te zanima