Top 5 razloga zašto posjetiti Litvu kao iduću destinaciju za odmor

Kako uopće jednostavno predstaviti Litvu? Zemlju u kojoj se govori jedan od najstarijih jezika na svijetu, u kojoj se četvrti mogu izjasniti kao neovisne republike, a košarka je poput religije. Uza sve to, rijeke su obojene u zeleno, hrana je u obliku cepelina, a povrh svega, to je jedina zemlja na svijetu koja ima svoj službeni miris! Bez sumnje, to je vrlo jedinstveno i zanimljivo mjesto koje se isplati posjetiti.

Ako još uvijek niste sigurni u to je li ova šarmantna država dobar odabir za putovanje, evo nekoliko razloga zašto biste trebali posjetiti Litvu.

Otputujte u prošlost

Litva je zemlja s nevjerojatno bogatom poviješću i kulturom. U njoj se nalaze brojni dvorci, tvrđave, bazilike, crkve i palače. Najpoznatije mjesto je, očito, Vilnius. Riječ je o glavnom gradu zemlje i jednom od najvećih preostalih srednjovjekovnih starih gradova u sjevernoj Europi. Štoviše, 1994. godine Stari grad Vilnius uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine. Uz to, najstariji dio grada sadrži brojne povijesne građevine i obuhvaća najveće europske arhitektonske stilove – gotiku, renesansu, barok i neoklasičnost.

Još jedno mjesto koje ne smijete propustiti je Kaunas. Riječ je o europskoj prijestolnici kulture 2022. Štoviše, u njemu se nalazi dvorac Kaunas, najstariji kameni dvorac u zemlji. Osim toga, ovdje ćete pronaći jedini Muzej vraga na svijetu.

Kad smo kod dvoraca, najpoznatiji u Litvi je vjerojatno srednjovjekovni dvorac Trakai. Sagrađen je na otoku usred jezera. Datira iz 14. stoljeća i nalazi se u povijesnom nacionalnom parku Trakai, otprilike 25 km zapadno od Vilniusa.

Još jedno srednjovjekovno mjesto s prekrasnim dvorcem prilično blizu Vilniusa je brdo dvorca Kernavė. Godine 2004. uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine. Osim arheološke važnosti, on je i mjesto održavanja popularnog srednjovjekovnog festivala pod nazivom „Srednjovjekovni dani“. No, za razliku od drugih festivala takve vrste, ovaj naglašava pogansku tradiciju tog vremena.

Vilnius panorama

Vilnius panorama

Spiritualan i uzbudljiv

Ako postoji nešto što ovoj šarmantnoj, a neobičnoj i kulturno bogatoj zemlji ne nedostaje, onda je to raznolikost. Bez obzira tražite li mirno mjesto za odmor i povratak energije, ili ste više ljubitelj sablasnih priča, Litva nudi sve od toga.

Brdo križeva omiljeno je odredište hodočasnika i jedino je takve vrste. To je jedno od najdivnijih mjesta u zemlji koje sadrži tisuće različitih vrsta križeva. Štoviše, UNESCO ga je prepoznao kao remek djelo usmene i nematerijalne baštine čovječanstva.

Još jedno duhovno mjesto je piramida Merkine, koja se nalazi u šumi Nacionalnog parka Dzūkija. To je savršeno mjesto za meditaciju i obnavljanje energije. Zapravo, smatra se najmoćnijim i najčarobnijim mjestom u cijeloj Litvi.

Što se tiče sablasnih stvari, osim prethodno spomenutog Vražjeg muzeja, nalazi se i Kurska prevlaka, poznata i kao Litvanska Sahara. To je nacionalni park priznat od strane UNESCO-a, prepun malih ribarskih mjesta i prekrasnih plaža. Međutim, ovdje se također nalazi Brdo vještica kao i Mrtva šuma. Nadalje, jedno od najpopularnijih ljetovališta u Litvi, Neringa, nalazi se u prevlaci. Vjeruje se da su vode Baltičkog mora koje ovdje teku nevjerojatno bogate ljekovitim mineralima koji liječe brojne bolesti.

Dvorac Kaunas

Dvorac Kaunas

Kupališta i iscjeliteljski lokaliteti

Osim Neringe kao najpoznatije, Litva ima i druga popularna lječilišta i kupališta.

Jedan od najpoznatijih je Druskininkai, lječilišni grad i ljetovalište koji se smatra prijestolnicom promicanja zdravlja. Štoviše, zahvaljujući mineralnim vodama i tretmanima blatom s nevjerojatnim ljekovitim moćima posjetitelji doživljavaju jačanje imuniteta i pomlađivanje. Kao rezultat, osjećaj opuštenosti i dobro raspoloženje su zajamčeni. Osim toga, u Druskininkaiju se nalazi jedan od najboljih europskih vodenih parkova s brojnim toboganima, bazenima i saunama.

Još jedno popularno ljetovalište i mjesto za opuštanje je Palanga. To je najposjećenije ljetovalište u zemlji. Nadalje, Palanga je najpoznatija po svojoj zadivljujućoj obali koja se proteže 10 km duž Baltičkog mora. Međutim, Palanga je više od samo ljetovališta. U njoj možete vidjeti brojne znamenitosti kao što su muzeji, spomenici, galerije te palaču.

Ulice grada Vilniusa

Ulice grada Vilniusa

Izvanredni muzeji

Čuvena palača Tiškevičiai u Palangi također je veličanstven Muzej jantara. Okružen je  prekrasnim botaničkim vrtom koji sadrži više od 500 različitih vrsta flore. Štoviše, muzej uključuje šestu najveću zbirku baltičkog zlata na svijetu s otprilike 20 000 komada.

Nadalje, u litvi se nalazi i Muzej pčelarstva koji je dio Nacionalnog parka Aukštaitija. Sastoji se od ukupno šest zgrada s više od nekoliko stotina eksponata.

Jedan od najposjećenijih muzeja je Muzej KGB-a, poznat i kao Muzej okupacija i borbe za slobodu. Muzej priča o litavskom pravu glasa pod Staljinom i sadrži modele mučilišta i stratišta.

Štoviše, Litvanski nacionalni muzej podijeljen je na nekoliko značajnih struktura i uključuje impresivnu zbirku. Jedna od njegovih najpopularnijih zbirki smještena je u Gediminasovoj kuli. Pored toga, s vrha tornja posjetitelji mogu uživati ​​u zadivljujućim pogledom na krajolik.

Od ostalih popularnih muzeja tu su Muzej novca, Muzej igračaka, Palača velikih vojvoda i Muzej na otvorenom Središta Europe.

Dvorac Trakai

Dvorac Trakai

Skriveni dragulji i neobične atrakcije

U slučaju da da se još uvijek niste uvjerili biste li trebali posjetiti ovu jedinstvenu zemlju, evo nekoliko litvanskih dragulja za koje vjerojatno niste čuli.

Jedan od najneobičnijih skrivenih dragulja su Kulgrinde. Raštrkane po zemlji, riječ je o podvodnim cestama koje su obično bile poznate samo mještanima. Štoviše, ne vide se s površine i služile su za obranu od raznih osvajača.

Nadalje, u šarmantnom gradiću Zagare nalazi se jedinstvena pan kuća. Ovu jedinstvenu kuću stvorio je vlasnik koji je za njenu obnovu koristio lonce i tave.

Štoviše, jedan od najbizarnijih tematskih parkova nalazi se u Litvi. Zove se Sovjetski bunker i obilazak traje 3 sata. Nezaboravno iskustvo je zagarantirano jer se posjetiteljima oduzimaju stvari, moraju nositi plinske maske, proći ispitivanje i naučiti sovjetsku himnu. Na kraju su nagrađeni čašicom votke.

Konačno, jedno od najneobičnijih mjesta u Litvi je Republika Užupis. To je kvart u Vilniusu i od 1. travnja 1998. nezavisna republika. Iz njezina je ustava jasno zašto su odlučili proglasiti neovisnost na prvi april.

getbybus.com

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima