Olimpijske igre u Sarajevu, najznačajniji sportski događaj u regiji

Olimpijske igre u Sarajevu su jedan od najznačajnijih sportskih manifestacija, ako ne i najznačajniji sportski događaj na ovim prostorima koji se odvio 1984. godine.

Olimpijske igre u Sarajevu obilježila su uzbudljiva takmičenja u 6 sportova, koja su raspodijeljena u 10 disciplina i to alpsko skijanje, biatlon, bob, brzo klizanje, hokej na ledu, nordijska kombinacija, sanjkanje, skijaški skokovi, skijaško trčanje i umjetničko klizanje.

Olimpijske igre u Sarajevu, službena maskota Vučko

Ove Olimpijske igre su bile 14. po redu zimske Olimpijske igre na kojima su sudjelovale brojne zemlje, njih 49. Tih 49 zemalja koje su nastupale na ovim zimskim Olimpijskim igrama, zastupalo je čak 1272 sportaša.

U to vrijeme je bilo iznenađenje da je Sarajevo dobilo domaćinstvo ovako važnom sportskom događaju, a čak su i domaći mediji iz većih gradova tadašnje države negativno pisali o odabiru Sarajeva.

Domaćinstvo Sarajeva objavljeno je na 80. sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta, a Sarajevo je izglasano u drugom krugu sa ukupno 39 glasova pred japanskim gradom Sapporo.

Olimpijska baklja je po običaju krenula iz Olimpije, a u Jugoslaviji je prošla ukupnu udaljenost od 5289 kilometara. Baklju je kao zadnja od 1600 nosioca baklje, na stadion donijela Sanda Dubravčić koja je bila slavna umjetnička klizačica. Treba reći i to kako su Olimpijske igre u Sarajevu otvorene na kultnom stadionu Koševo.

Medalje

Sportaši 17 zemalja su osvajali medalje, a najviše medalja osvojili su sportaši iz SSSR-a, ukupno 25.

Najviše zlatnih medalja osvojili su sportaši iz Njemačke, ukupno 9, a Njemačka je zbog toga bila najuspješnija zemlja, koja je osvojila ukupno 24 medalje.

Za Jugoslaviju kao zemlju domaćina ove igre nisu bile previše uspješne, jer je osvojena samo jedna srebrena medalja, koju je osvojio skijaš Jure Franko u veleslalomu.

Olimpijske igre u Sarajevu bile su značajne u svakom pogledu za Sarajevo i Jugoslaviju, kako financijski tako u pogledu podizanja ugleda države, a zanimljivo je da je medalja koju je osvojio Jure Franko bila prva medalja u povijesti koju je osvojio sportaš iz tadašnje Jugoslavije, na Zimskim olimpijskim igrama.

Zanimljivosti vezane za Olimpijske igre u Sarajevu

Naravno, najveća zanimljivost vezana za Olimpijske igre u Sarajevu je to što je osvojena prva medalja na zimskim olimpijskim igrama za Jugoslaviju, a zanemariva nije ni činjenica da su to prve Zimske olimpijske igre organizirane u nekoj komunističkoj državi.

Organizacija ovog sportskog događaja koštala je oko 145 milijuna dolara, a prodano je čak 250 000 ulaznica, dok su Olimpijske igre pred malim ekranima pratile čak 2 milijarde ljudi. Uz sportske objekte u gradu Sarajevu i okolici izgrađeno je čak 2850 stanova i nekoliko hotela, a otvoreno je i 9500 radnih mjesta.

Službena maskota ovih igara bio je mali vuk, Vučko, kojeg je dizajnirao slovenski dizajner Jože Trobec. Zimske olimpijske igre u Sarajevu spominju se i u popularnoj američkoj seriji Simpsoni, što je još jedan dokaz koliki je odjek ima organiziranje Olimpijskih igara i kako se u potpunosti ne mogu izračunati svi benefiti i dobrobiti po jedan grad, u ovom slučaju Sarajevo.

drugi upravo čitaju

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

Citati o porodici – Najljepši citati

Citati o porodici najbolje će opisati vašu ljubav prema porodici. Stoga, oni su idealni za razne prilike poput rođendana i drugih proslava. “Porodica je jedno...

Alija Izetbegović citati – Najljepši citati

Alija Izetbegović, prvi predsjednik nezavisne Bosne i Hercegovine i poznati političar i mislilac. Ostavio je za sobom mnoge značajne citate koji odražavaju njegove poglede na...

možda te zanima