back to top

Posjet Podgorici – Vodič kroz glavni grad Crne Gore

Glavni grad Crne Gore možda nije na popisu najposjećenijih europskih metropola, ali odiše posebnim šarmom. Smještena u srcu zemlje, Podgorica je najčešće početna točka svih posjetitelja Crne Gore, premda se mnogi ne zadržavaju dugo u njoj. Duga i zanimljiva povijest, odličan geografski položaj i raskošni parkovi samo su neki od razloga zašto biste trebali posjetiti Podgoricu. Ako se nađete na balkanskoj turneji, evo vodiča s korisnim informacijama kako doći do Podgorice i što sve obići kada stignete tamo!

Kako doći do Podgorice

Podgorica se nalazi u središtu Crne Gore što su stavlja na raskrižje mnogih važnih puteva. Zbog toga je relativno lako doći do Podgorice automobilom, autobusom ili avionom.

Autobusom

Podgorica je glavno autobusno čvorište u zemlji s brojnim linijama prema Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji i drugim zemljama. Autobusi za Podgoricu polaze iz nekoliko gradova u regiji kao što su Dubrovnik, Split, Zagreb, Beograd, Tirana, Sarajevo itd.

Iz Podgorice autobusom možete stići u bilo koji drugi dio Crne Gore, poput Budve i Kotora. Glavni autobusni kolodvor u Podgorici nalazi se oko 1 km od centra grada, što je samo 10-ak minuta hoda. Ako biste radije autobusom i do centra grada, do tamo će vas odvesti gradske autobusne linije 2-3 i 6.

Automobilom

Ako putujete automobilom, do Podgorice možete stići iz nekoliko pravaca. Glavni tranzitni pravci su sljedeći:

  • sjeverno (E65, E80), prema Beogradu i srednjoj Europi,
  • zapad (E762), prema Nikšiću, Bosni i zapadnoj Europi,
  • južno (E65, E80), prema jadranskoj obali i
  • istočno (E762), prema Albaniji.

Avionom

Zračna luka Podgorica (TGD) nalazi se 11 km jugozapadno od Podgorice, na putu za Bar. Naziva se i Zračna luka Golubovci po malom mjestu Golubovci u neposrednoj blizini zračne luke.

Zračna luka povezana je s većim europskim gradovima međunarodnim letovima. U Crnoj Gori nema domaćih letova jer je jedina druga zračna luka Tivat udaljena samo 80 km.

Zračna luka Podgorica

Zračna luka Podgorica

Vlakom

Podgorica je stanica na željezničkoj pruzi Beograd-Bar, najvažnijem željezničkom pravcu u Crnoj Gori. Pruga Beograd-Bar dio je europske željezničke mreže što znači da do Podgorice možete doći vlakom iz bilo kojeg mjesta u Europi. Uz to, krajolik je spektakularan jer ste tijekom putovanja okruženi crnogorskim planinama.

Glavni željeznički kolodvor Podgorica nalazi se u blizini glavnog autobusnog kolodvora, oko jedan kilometar od centra grada.

Što vidjeti i raditi u Podgorici

Podgorica je grad prekrasne prirode i bogate povijesti, nekada poznat kao grad s najviše zelenila u Jugoslaviji. Ovo su najvažnije znamenitosti Podgorice koje biste trebali obići tijekom svog posjeta.

Stara Varoš

Godine 1474. Osmansko carstvo je zauzelo Podgoricu. Time je za Podgoricu započela nova era koja će trajati naredna četiri stoljeća. Osmanlije su donijeli su svoju kulturu i arhitekturu. Nažalost, većina osmanskih građevina uništena je tijekom bombardiranja Podgorice u Drugom svjetskom ratu. Međutim, neke su zgrade još uvijek ostale u staroj četvrti Podgorice iz osmanskog doba, zvanoj Stara Varoš. U Staroj Varoši možete vidjeti sljedeće znamenitosti:

  • Sahat kula (sahat kula Hadži-paše Osmanagića)
  • Prirodnjački muzej Crne Gore
  • Tvrđava Ribnica (Depedogen)
  • Džamije Osmanagića i Starodoganjska
  • Stari most preko Ribnice (Adži-pašin most)

Duklja i Medun

Povijest Podgorice seže sve do davnih ilirskih i rimskih vremena. Tri kilometra sjeverno od Podgorice nalazi se arheološko nalazište Duklja (Doclea). Doclea je nekada bila najveće naselje ilirskog plemena Dokleata, za tadašnje standarde prilično veliki grad od 8000 do 10.000 stanovnika.

Oko 13 kilometara sjeverno od Podgorice nalazi se još jedno antičko naselje Medun (Medeon). Medun je sagrađen oko 4. i 3. stoljeća prije Krista, a njegove obrambene zidine djelomično su sačuvane do danas.

Nijagarini slapovi

Na rijeci Cijevni nalaze se crnogorski slapovi Nijagare, koji su dobili ime po čuvenim slapovima u Kanadi. Nijagarini vodopadi u Crnoj Gori su puno manji, ali ipak prekrasni. Nalaze se 15-ak minuta vožnje od grada, a trebat će vam automobil jer nema javnog prijevoza. U blizini vodopada nalazi se restoran “Niagara” s prekrasnim pogledom, smirujućim ambijentom i ukusnim tradicionalnim jelima.

Rijeka Cijevna

Rijeka Cijevna

Milenijski most

U suvremeno doba postoji nekoliko znamenitih građevina koje vrijedi istaknuti. Prije svega, Mijenijski most preko rijeke Morače. Ovaj viseći most dug 173 metra pravi je užitak za ljubitelje arhitekture i simbol Podgorice. Paralelno s Milenijskim mostom nalazi se Moskovski most namijenjen samo pješacima koji je savršeno mjesto za sjedenje i uživanje u pogledu.

U blizini mosta trebali biste svratiti do spomenika Vladimiru Vysotskom. Vysotsky je bio ruski pjevač i tekstopisac koji se zaljubio u Crnu Goru, njenu ljepotu i kulturu.

Milenijski most

Milenijski most

Katedrala Uskrsnuća Kristova

U gradu ima puno pravoslavnih crkava, ali se posebno ističe novoizgrađena Katedrala Hristovog uskrsnuća. Otvorena 2013. godine, nakon 20 godina gradnje, ova crkva je vjerojatno najljepša crkva u Podgorici, a možda i u cijeloj Crnoj Gori. Jedinstveni vanjski izgled crkve privlači brojne gledatelje, no unutrašnjost bi mogla biti još ljepša. Unutrašnjost crkve ispunjena je ikonografskim muralima sa zlatnom pozadinom, mramornim podovima i namještajem.

Katedrala Kristovog Uskrsnuća

Katedrala Kristovog Uskrsnuća

Crkva Presvetog Srca Isusova

Zbog bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata, komunistička arhitektura je najzastupljeniji stil u Podgorici. Ovaj stil arhitekture, također poznat kao brutalistička arhitektura, karakterizira minimalistički pristup dekorativnom dizajnu, koji sadrži samo gole materijale i strukturne elemente. Zgrade su često u obliku kutnih geometrijskih oblika.

Sjajan primjer ovog stila je jedina katolička crkva u gradu, Crkva Presvetog Srca Isusova sagrađena 1969. Ova crkva neobičnog izgleda i njen golemi zvonik više nalikuju bunkeru i stražarnici nego vjerskom objektu.

Palača Petrović

Nekadašnji zimski dvorac kralja Nikole I Petrovića okružen je prekrasnom park šumom i jedno je od omiljenih mjesta mještana. Od 1985. godine dijelovi palače pretvoreni su u Centar suvremene umjetnosti Crne Gore u kojem se nalazi oko 1500 umjetničkih djela. Nije neuobičajeno vidjeti umjetničke izložbe na otvorenom koje se održavaju u parku tijekom ljetnih mjeseci. Palača je izgrađena 1891. godine i ima status spomenika kulture.

Jednodnevni izleti iz Podgorice

Sa svojim povoljnim položajem u središtu Crne Gore, postoji hrpa zanimljivih mjesta koja možete posjetiti unutar sat ili dva od Podgorice. Ovo je naš odabir najbolja 3 jednodnevna izleta iz Podgorice.

Kotor

Ako ste u Crnoj Gori, morate posjetiti Kotor! Bistro, plavo more s pogledom na strme planine u kombinaciji s bogatom kulturnom i povijesnom pozadinom čini izvrsnu kombinaciju. Stari grad Kotor dio je svjetske baštine UNESCO-a pun znamenitosti koje vrijedi vidjeti. Neophodno je obići gradske zidine duge 4,5 km koje vode do kotorske tvrđave. S 280 metara nadmorske visine pruža se nevjerojatan pogled na Boku kotorsku.

Kotor

Kotor

Budva

Budva, biser crnogorske obale Jadrana, nalazi se na oko sat do sat i pol od Podgorice. Često nazivana “Crnogorski Miami“, Budva je malo mjesto s živahnim noćnim životom i mnoštvom plaža. Ovaj srednjovjekovni grad star je više od 2500 godina, što ga čini jednim od najstarijih naselja na jadranskoj obali. Najljepši dio grada je Stari grad, smješten na malom poluotoku u središtu grada.

Budva

Budva

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je najveće jezero u južnoj Europi, s ⅔ pripada Crnoj Gori, a ⅓ pripada Albaniji. Jezero je jedno od najvažnijih staništa ptica u Europi, s više od 270 različitih vrsta. Osim ptica, ima i dosta riba, puževa i vrsta insekata. Mnoge od tih vrsta su endemske za jezero.

Crnogorska strana jezera je najposjećeniji nacionalni park u zemlji. Najbolji način za istraživanje jezera je čamcem iz obližnjeg sela Virpazar.

Skadarsko jezero

Skadarsko jezero

Što i gdje jeste u Podgorici

Balkan je poznat po opuštenoj atmosferi, gostoljubivim ljudima i odličnoj hrani, a Podgorica nije iznimka.

Podgoričani vole svoju dokolicu i mir. Jutro obično započinju kavom u nekom od brojnih kafića u centru grada, na Trgu nezavisnosti ili u Njegoševoj ulici. Burek možete jesti za doručak ili užinu, ukusno prhko pecivo punjeno mljevenim mesom, sirom ili špinatom.

Burek

Burek

Za autentično iskustvo Podgorice trebali biste rezervirati izlet s degustacijom vina i hrane u jednoj od brojnih vinarija u dolini Zete. Tamo ćete probati neka od najboljih crnogorskih vina, uz ukusan lokalni sir i pršut.

Također preporučujemo da posjetite restoran “Pod Volat” u Staroj Varoši. Pod Volat se toplo preporučuje zbog velikih porcija i nevjerojatnih cijena. Čevapi su popularno domaće jelo koje tamo možete probati.

Ćevapi

Ćevapi

Kad padne noć Podgorica oživi. Mještani se sastaju u centru kako bi se družili s prijateljima i popili piće. Barovi u Podgorici inače rade do 01:00, dok klubovi u Podgorici rade do 03:00, a ponekad i duže.

Ako pijete, probajte rakiju. Rakija je tradicionalno žestoko piće koje ima mnogo različitih okusa, ovisno o voću od kojeg se kuha. Ali budite oprezni jer rakija ima visok postotak alkohola i brzo pogađa!

Smještaj u Podgorici

Za razliku od popularnijih gradova na jadranskoj obali, Podgorica je rijetko popunjena do svog kapaciteta. Zbog toga je pronalaženje smještaja u Podgorici jednostavno jer postoji mnogo hotela, pansiona i hostela.

Gdje god da pronađete smještaj u Podgorici, ne bi trebalo biti teško istražiti grad jer Podgorica nije tako velika. Ipak, neke su četvrti među turistima popularnije od drugih. Očigledan izbor su naselja Drač i Stara Varoš koja se nalaze u blizini povijesnog središta grada i mnoštva znamenitosti iz osmanskog doba. Ovo je mirno područje grada izvrsno za istraživanje pješice, s brojnim kafićima i restoranima. Još dvije sjajne četvrti za boravak su Novi grad i centar Podgorice. Ove dvije četvrti su mjesta gdje se događa većina toga u gradu. Puni su kafića, restorana, barova i klubova. Ova dva su jedan do drugog i povezana već spomenutim Milenijskim mostom.

Osim ovih, u gradu ima mnogo sjajnih mjesta za boravak. Nemojte se ustručavati rezervirati smještaj koji vam se sviđa jer je Podgoricu lako istražiti pješice i javnim prijevozom.

Podgorica

getbybus.com

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima