back to top

Zlatibor ili Tara – moderno i aktivno ili mirno i izvorno

Zlatibor ili Tara? Prirodno ili urbano? Pripitomljeno ili neukrotivo? Zlatibor i Tara su dve istovetne suprotnosti.

Dve bujne i prelepe planine koje su po mnogo čemu slične, a opet tako različite. Zvuči pomalo kao paradoks, zar ne? Upravo zbog toga, obe planine su jako zanimljive i popularne turisticke destinacije, a mi se nadamo da ćemo kroz ovaj tekst uspeti da uvidimo da li ih više stvari spaja ili razdvaja.

Zlatibor – kraljica modernog planinskog turizma

Malo koja planina danas može da se približi Zlatboru, barem kada je kada reč o ogromnom broju atrakcija i popularnosti. Ova planina nadomak Užica, poznata po svojim jedinstvenim i upečatljivim zlatnim borovima napredovala je izuzetno velikom brzinom. Od nekadašnje mirne, zelene i slabo naselje planine zapada Srbije, Zlatibor se katapultirao u sam vrh planinskog turizma. Danas, Zlatibor je mesto koje se ponosi svojim zabavnim atrakcijama za turiste svih generacija, tako da na ovoj urbanoj i modernizovanoj planini možete pronaći:

Najveću Gold gondolu

 • Odliče sportske terene
 • Šestosednu žičaru
 • Bob na šinama
 • Trene za mini golf
 • Avantura park
 • Zip line

Smeštaj na Zlatiboru- kako pronaći najbolji

Zlatobor nastavlja da se brzinom svetlosti gradi. To ubrzava njegov napredak i razvoj, a istovremeno pruža mnogim zainteresovanim turistima pregršt opcija. Ponuda apartmana na Zlatiboru je izuzetno široka. Mada ponekad može biti teško izabrati najbolje u moru različitih opcija. Zlatibor već dugo nosi titulu najposećenije planine u Srbiji, a jedan od razloga za to je i činjenica da se na ovoj planini nalazi izuzetno veliki broj raznih smeštajnih jedinica. Apartmani Zlatibor su tu da vam pruže najbolje opcije. Reč je o veoma lepo uređenim i opremljenim apartmanima sa kojih se pruža fantastičan pogled na sve planinske lepote, a na vama je samo da požurite i rezervišete najbolji za sebe.

Zlatibor ili Tara - moderno i aktivno ili mirno i izvorno

Tara – mesto neukrotive prirode

Sa druge strane imamo prelepu Taru, udobno ušuškanu među gustim šumama zapada Srbije. Ova planinska lepotica veoma uspešno odoleva urbanizaciji i uspeva da sačuva svoj prepoznatljivi, pomalo divlji izgled. Tara je planina koja čuva svoju autentičnost i sve dragocenosti koje joj je majka priroda poklonila. Mnogi tvrde kako je upravo Tara pravi biser zapada naše zemlje i mi se moramo složiti sa tim. Ukoliko želite mir, tišinu, bujnu i zelenu pirordu, vidikovce od kojih zastaje dah i bogat žiivotinjski svet, dobro došli na Taru, pružiće vam upravo i mnogo više. Izdvojili smo za vas sve što vas očekuje na ovoj jedinstvenoj planini:

 

 • Fantastični vidikovci
 • Bujne i guste šume
 • Lepo uređene planinarske staze
 • Jezero Zaovine i jezero Perućac
 • Bogat biljni i životinjski svet

Odmor na Tari – uvek dobra ideja

 

Kako bi zaista mogli da se sasvim opustite i da u potpunosti uživate u svim dragocenostima i čarima Tare, za to vam je potrebno da odvojite neoliko dana. Malo šta je lepše od dana koji je ceo proveden u raznim planinskim aktivnostima. Ipak, kako bi uspeli da se odmorite i napunite baterije za još jedan takav nezaboravan dan, neophodno je da imate dobar, siguran i proveren smeštaj. Ukoliko se pitate gde to možete pronaći, ne brinite se, na pravom ste mestu. Samo jedan klik na Tara smeštaj odvešće vas upravo do takvog smeštaja. Ovde ćete pronaći raznoliku ponudu najboljih smeštajnih jedinica i to po veoma dobrim i pristupačnim cenama. Većina ih je smeštena u divnu prirodu, tako da će to samo dodatno ulepšati i upotpuniti vaš planinski odmor.

 

Tara i Zlatibor – sličnosti i razlike

Najpre da krenemo od onoga što spaja i povezuje ove dve planine neraskidivim sponama. Obe su planine šumovitog zapada Srbije koje krasi izuzetno raskošan i raznovrstan biljni i životinjski svet. Na obe planine pronaći ćete svež, čist i prijatan vazduh koji će samo jednim udisajem preporoditi vaša pluća. Obe planine poseduju specifična strujanja vazduha, tako da su posebno dobra za one koji pate od plućnih bolesti i respiratornih problema. Pored toga, i Tara i Zlatbor poseduju impresivnu turističku ponudu koja privlači veliki broj turista svake godine i to širom regiona. A šta je to što ih razdvaja? Odgovor je veoma jednostavan: urbanizacija i gužva.

 

Danas na Zlatiboru teško da ćete pronaći neiskorišćeno parče zemlje na kome se ne gradi još jedna u nizu ogromnih vila od kvalitetnog kamena i drveta. Takođe, danas ćete teško proći centrom Zlatibora, a da ne uletite u velike gužve. Isto kao što ćete jako teško na Zlatiboru pronaći mir i tišinu kakva je na Tari još uvek moguća. Ukoliko želite dobar provod i sjajna mesta za izlazak, Zlatibor je pravi izbor za vas. Birajte u skladu sa vašim željama i mogućnostima, samo tada sigurno nećete pogrešiti.

 

Tara i Zlatbor, dva lica istog novčića. Bilo da ih volite ili ne, morate priznati da je svaka posebna, da priča svoju autentičnu priču i da poseduje jedinstvenu atmosferu. Jedno je sigurno: obe planine predstavljaju veoma značajno prirodno blago Srbije koje nam je dato velikodušno na korišćenje. Zbog toga je na nama da ih pazimo, čuvamo i negujemo. Tek tada ćemo zaista moći da uspšeno ubiramo njihove plodove i da uživamo u njima. Na vama je da vidite koja vam planina više odgovara i šta bi vi lično želeli od vašeg odmora. Ipak, za koju god opciju da se odlučite, verujemo da nećete zažaliti jer obe planine imaju mnogo lepog da ponude svim svojim gostima.

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Čaj od virka

Gospin plašt, sitna rosnica, biserak, vrkuta, samo su neki od naziva za zeljastu biljku iz porodice ruža, koja je najpoznatija kao Virak. Sastoji se iz...

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

možda te zanima