back to top

50 najpopularnijih Instagram lokacija u Italiji za 2022. godinu

Najpoznatija čizma na svijetu je kao stvorena za najsavršenije Instagram fotografije. Njene veličanstvene atrakcije natjerat će vas da se vratite u Italiju prvom idućom prilikom. Od rimskih ostataka i prirodnih ljepota do svjetski najpoznatijih umjetničkih galerija i muzeja, gotovo svaki kutak italije je fotogeničan. No jeste li ste ikada zapitali koje su to najpopularnije Instagram lokacije u Italiji?

Riječi ne mogu opisati koliko je fascinantna ova država, ali zato fotografije mogu! Ne čudi, stoga, da je ovo jedno od najistragramičnijih destinacija na svijetu. Zbog toga smo uvjereni da ćete biti oduševljeni svime što smo pripremili za vas.

Dragi influenseri (i oni koji se tako osjećaju), pakirajte kofere i primite se posla! Obavili smo istraživanje i dobili listu 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Italiji zbog kojih ćete se zaljubiti u ovu prekrasnu državu!

Kako smo došli do podataka?

Među različitim pristupima stvaranja liste najpopularnijih Instagram lokacija u Italiji, mi smo odlučili odabrati znamenitosti umjesto gradova. Zbog toga ćete na popisu pronaći Milansku katedralu umjesto grada Milana. Svakako, sastavili smo popis najpopularnijih znamenitosti dobivenih iz popisa od preko 700 atrakcija uz pomoć Google Travel usluge.

Kako bismo definirali najpopularnije lokacije, koristili smo Google recenzije. Svakako, u obzir smo uzeli samo one s preko 5,000 recenzija kako bismo dobili što objektivniji popis. Navedeni popis smo skratili na 219 lokacija. U idućem koraku smo sakupili broj Instagram mentiona (koristeći što veći broj hashtagova) na talijanskom i engleskom jeziku. Treba napomenuti kako nisu svi hashtagovi uzeti u obzir jer korisnici često pogriješe prilikom upisivanja. Broj mentiona sakupili smo u srpnju, 2022. godine i time dobili našu konačnu listu top 50 najpopularnijih Instagram lokacija u Italiji

Top Instagram lokacije od 50.-41. mjesta

50. Svjetska staza Misano Marco Simoncelli

Ukupni broj mentiona: 128,481

Slavna svjetska staza Misano Marco Simoncelli idealna je destinacija za sve ljubitelje motocikla i ovisnike o adrenalinu. Staza je izgrađena 1969. godine, a na njoj se odvijaju najprestižnija svjetska moto utrka – MotoGP Svjetsko prvenstvo. Nadalje, staza je duga više od 4,200 metara, a trenutni službeni rekord kruga utrke iznosi 1:25.380. Impresivno, zar ne?

Svjetska staza Misano Marco Simoncelli

Svjetska staza Misano Marco Simoncelli

49. Palača Brera, Milano

Ukupni broj mentiona: 130,751

Pinacoteca di Brera, izvornog naziva, smještena je u Milanu. Riječ je o neupitno jednoj od najpoznatijih galerija u Italiji. U njoj se nalaze važne kolekcije talijanskih slika iz razdoblja od 13. do 19. stoljeća, uključujući radove Caravaggia i Raphaela. Osim toga, većina slika je vjerskog karaktera, neke su oltarne slike zaplijenjene od crkava i samostana diljem Lombardije u 19. stoljeću. 

Palača Brera

Palača Brera

48. Oltar Domovine, Rim

Ukupni broj mentiona: 131,270

Svaki grad ima tu jednu građevinu koja budi interes velikog broja posjetitelja. U Rimu bi to bila upravo ova. Državni spomenik Victoru Emmanuelu II nalazi se u samom centru antičkog Rima i posve je misteriozan. Oltar Domovine samo je njegov dio, ali se često koristi naziv za opisati cijelu lokaciju. Spomenik je izgrađen u 19. stoljeću u čast prvom kralju ujedinjene Italije.

Oltar Domovini

Oltar Domovine

47. Piazza della Signoria, Firenza

Ukupni broj mentiona: 137,721

Kada promislite na Firenzu, sigurno promislite na Piazzu della Signoria. Kako to znamo? Pa po tome što je to zaštitni znak grada. Ono što je posebno poznato uz ovaj trg je i Neptunova fontana, pored Palazzo Vecchio i Piazze del Duomo. Da, upravo se ta fontana nalazi na gotovo svakoj slici Firenze. Stoga, slikati se pored fontane prilikom posjeta Firenzi je neizostavno iskustvo. 

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria

46. Palača Pitti, Firenza

Ukupni broj mentiona: 139,553

Palača Pitti masivna je palača koja potječe iz 15. stoljeća. Podjeljena je na 4 muzeja i, vjerujte nam, nemoguće je reći koji je ljepši. U prizemlju se nalazi Riznica velikih vojvoda s bogatom kolekcijom dekoratvne umjetnosti raskošnih ljetnih apartmana Medicija. Nadalje, na prvom katu se nalazi Galerija Palatin te Carski i Kraljevski stanovi. Zadnje, no ne i manje važno, na drugom katu se nalazi Galerija modernih umjetnosti i Muzej kostima i mode

Palača Pitti

Palača Pitti

45. Plaža La Pelosa, Sardinija

Ukupni broj mentiona: 141,352

La Pelosa je omiljena plaža u Sardiniji. Njeno tirkizno plavo more i bijeli pjesak čine je nestvarno lijepom. Štoviše, pogled s plaže uistinu je spektakularan. Naime, tu se nalazi Torre della Pelosa, drevni toranj iz 16. stoljeća. Na plaži su dostupne razne aktivnosti popt ronjenja, a moguće je iznajmiti surfing daske i kanue. Svakako, s obzirom na to da je plaža toliko popularna, broj posjetitelja je ograničen i naplaćuje se ulaz.

Plaža La Pelosa

Plaža La Pelosa

44. Circus Maximus, Rim

Ukupni broj mentiona: 141,509

Circus Maximus je nekadašnji stadion za utrke kočijama sagrađen u 6. stoljeću prije Krista. To je ujedno i najveći u antičkom Rimu koji je mogao primiti više od 150,000 ljudi. Nadalje, bio je korišten i za Rimske Igre i borbe gladijatora. Danas je to javni park s ostacima Circus Maximusa. Štoviše, i dan danas se koristi, posebice za kocerte i skupove. 

Circus Maximus

Circus Maximus

43. Kazalište Massimo, Palermo

Ukupni broj mentiona: 144,449

Kazalište Massimo najveće je kazalište u Italiji i treće najveće u Europi. Otvoren je 1897. godine i do danas se smatra jednim od simbola Palerma. Nadalje, kazalište nije poznato samo po besprijekornom neoklasicističkom eksterijeru i zanosnom interijeru, već i po odličnom ozvučenju. Nadalje, u njemu se nalazi Rotonda del Mezzogiorno, prostorija u kojoj, ako stanete na sredinu, možete čuti svoj glas znatno glasnije, dok će ostali čuti iskrivljene zvukove. Pomalo teško za objasniti, ali uzbudljivo za doživjeti. 

Kazalište Massimo

Kazalište Massimo

42. Dvorac Aragonese, Ischia

Ukupni broj mentiona: 147,350

Dvorac Aragonese jedan je od najtipičnijih dvoraca koje imate prilike vidjeti. Naime, riječ je o srednjovjekovnom dvorcu smještenom na vulkanskom kamenitom otočiću, povezan mostićem. Povijest dvorca datira 2,500 godina u prošlost. To znači da su u njemu dogodili brojni povijesni trenuci, a neki od njih i nisu toliko sjajni. U muzeju se nalazi i Muzej mučenja s predmetima poput “Glavolomca”, “Žlica za oči” i “Držača za gnječenje testisa”. U svakom slučaju, zanemarite li potencijalne noćne more uzrokovane ovim muzejom, prekrasan okoliš i zanimljive priče vrijede posjeta. 

Dvorac Aragonese

Dvorac Aragonese

41. Nacionalni park Gran Paradiso

Ukupni broj mentiona: 153,092

Gran Paradiso je najstariji nacionalni park u Italiji, proglašen 1922. godine. Nadalje, park je vrhunski primjer netaknute alpske prirode. Naime, očaravajući pejsaž uključuje impresivne planine i doline ispunjene glečerima, rijekama i livadama punim cvijeća. Nadalje, simbol parka je kozorog, vrsta divlje koze i jedan od razloga zašto je ovo područje zaštićeno. Osim toga, park ima bogatu povijest i uključuje uklesane stijene, ceste i mostove rimskog porijekla, srednjovjekovne dvorce i kraljevske lovačke kuće.

NP Gran Paradiso

NP Gran Paradiso

Top Instagram lokacije od 40.-31. mjesta

40. Campo de’ Fiori, Rim

Ukupni broj mentiona: 156,677

Polje cvijeća, kako u prijevodu glasi, nije dobila naziv po tržnici sa cvijećem kako bi većina pomislila, već po tome što je tu nekoć zaista bilo polje cvijeća. Osim toga, to je ujedno bilo i mjesto poznato po tome što su se tu odvijala javna smaknuća. Danas je trg poznat po tržnici cvijeća, voća i povrća, a ujedno je i jedno od najpoznatijih lokacija za stastajanje. 

Campo de' Fiori

Campo de’ Fiori

39. Mirabilandia, Savio

Ukupni broj mentiona: 159,703

Mirabilandia je najveći tematski park u Italiji te jedan od najboljih zabavnih parkova u Europi. Park se sastoji od 6 tematskih djelova i vodenog parka Mirabeach. Štoviše, atrakcije u parku su zaista jedinstveni doživljaj. Naime, u njemu se nalazi Divertical, najveći water coaster na svijetu s impresivnim padom od 60 metara. Druga najpopularnija atrakcija je Desmo Race, jedini spike dueling coaster na svijetu. Tu je još i 92 metra visok Eurowheel, drugi najviši panoramski kotač u Europi. 

Mirabilandia

Mirabilandia

38. Akvarijum Genova

Ukupni broj mentiona: 160,654

Akvarijum Genova najveći je u Italiji, a prostire se na 3,100 četvornih metara. U njemu se nalazi više od 70 izložbi s oko 12,000 primjeraka od 600 različitih vrsta. Od rijetkih vrsta tu su morska krava, a najpoznatije su dupini, pingvini i morski psi. U svakom slučaju, u ovom akvarijumu možete vidjeti sve. Unatoč tome što je popularan, broj posjetitelja je ograničen, stoga se preporuča kupiti kartu online na vrijeme.

Akvarijum Genova

Akvarijum Genova

37. Nacionalni park Stelvio

Ukupni broj mentiona: 161,795

NP Stelvio smješten je u srcu Centralnih Alpa, a obuhvaća slikoviti pejsaž koji uključuje slapove, glečere, šume i alpska sela. Jedna od najvećih atrakcija je prijevoj Stelvio (visok 2758 metara), slavni uspon za bicikliste i motocikliste koji spaja Bormio s Južnim Tirolom i Švicarskom. Osim toga, park je jedan od najpopularnijih skijališta u Europi. Ulaz u park je besplatan i uvijek otvoren

NP Stelvio

NP Stelvio

36. Teatro alla Scala, Milano 

Ukupni broj mentiona: 167,871

Teatro alla Scala, ili skraćeno La Scala, kulturni je dragulj Milana. Riječ je o poznatoj opernoj kući koja je inaugurirana 3. kolovoza 1778. godine. Od tada su brojni slavni kompozitori poput Puccinija i Verdija skladali i izvodili svoja djela ovdje. Štoviše, kazalište se smatra jednim od najboljih opernih i baletnih kazališta na svijetu. Osim toga, unutar zgrade se nalazi kazališni muzej i knjižnica zvana Museo Teatrale alla Scala u kojoj se mogu vidjeti izložbe vezane uz povijest opere i kazališta. 

La Scala

La Scala

35. Park Sempione, Milano

Ukupni broj mentiona: 170,747

Sempione je prekrasni veliki park u Milanu koji obuhvaća zelene livade, drveća, cvijeće i predivna umjetna jezera s kornjačama. Nadalje, u parku se nalazi nekoliko impresivnih građevina poput Gradskog akvarija u Milanu, Gradske Arene i trijumfalni luk Arco della Pace. U svakom slučaju, preporučamo da se pripazite noću. Legenda kaže kako tada možete uočiti Crnu Damu s velom preko očiju kako miriše ljubičice. Tko ju odluči pratiti završi u tajanstvenom dvorcu gdje im ona otkrije svoje lice koje užasava.

Park Sempione

Park Sempione

34. Bazilika Santa Croce, Firenza

Ukupni broj mentiona: 176,576

Bazilika Santa Croce ili Svetog Križa najveća je franjevačka crkva u Firenzi. Jedna od najupečatljivijih karakteristika su njenih 16 kapela, a najpopularnija je Capella de Pazzi. Najpoznatija je po tome što se u njoj nalaze grobnice i nadgrobni spomenici slavnih Talijana kao što su Michelangelo, Galilei, Foscolo i Machiavelli

Bazilika Santa Croce

Bazilika Santa Croce

33. Most uzdaha, Venecija

Ukupni broj mentiona: 182,830

Most uzdaha poznati je zatvoreni most u Veneciji. Iako je Venecija poznata kao romantični grad, ova znamenitost je posve drukčija. Naime, most je dobio ime po uzdasima zatvorenika koji su ovdje prelazili na putu do svojih čelija ili egzekucijskih komora. Prozori na ovom mostu bili su njihova posljednja prilika da bace pogled na ovaj prekrasni grad. 

Most Uzdaha

Most Uzdaha

32. Dvorac Ovo, Napulj

Ukupni broj mentiona: 183,224

Dvorac Ovo, ili Jaje u prijevodu, impozantna je utvrda na obali Napulja. Sagrađena je na jaju, ili barem tako priča kaže. Naime, slavni pjesnik Virgilije položio je magično jaje u temelje dvorca. Navodno, ako bi se jaje slomilo, to bi uzrokovalo katastrofalne posljedice za Napulj. Očigledno, jaje je dobro izdržalo do dana današnjeg, a dvorac i dalje pruža nevvjerojatan pogled na Napulj. Danas se dvorac koristi za razne događaje i izložbe suvremene umjetnosti.

Dvorac Ovo

Dvorac Ovo

31. Nacionalni park Pollino

Ukupni broj mentiona: 191,348

Polino je jedan od najvećih nacionalnih parkova u Italiji, a utemeljen je 1988. godine. Štoviše, od 2015. godine nalazi se na popisu UNESCO-vih globalnih geoparkova. Najveća atrakcija u parku je špilja Romito s fascinantnim ostacima. Osim toga, fascinira i Vražji most preko rijeke Raganello. S mosta se pruža prekrasan pogled na rijeku i prirodu. 

NP Pollino

NP Pollino

Top Instagram lokacije od 30.-21. mjesta

30. Villa d’Este, Tivoli

Ukupni broj mentiona: 194,363

Villa d’Este je renesansno remek djelo na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Ova zaista preksrasna vila poznata je po svojim egzotičnim vrtovima i pregršt fontana. Točnije, čak 51 fontana i nimfeja. No, to nije sve. Naime, u kompleksu se nalazi još 398 cijevi i 364 mlaznica. No, ni to nije sve. Tu je još 220 bazena i 64 slapa. Ima još! No, to ostavljamo vama da sami otkrijete prilikom posjeta. 

Villa d'Este

Villa d’Este

29. Most Rialto, Venecija

Ukupni broj mentiona: 207,807

Rialto most je najpoznatiji i jedan od najstarijih mostova koji se protežu venecijanskim Velikim kanalom. Most je sagrađen u kasnom 16. stoljeću kao zamjena za dotadašnji drveni most koji je pretrpio požar i dvaput propadao. Danas most vrvi ljudima i dućanima. Sastoji se od tri pješačka dijela, po jedan sa svake strane vanjskih balustrada i jedan postavljen između dva reda trgovina.

Most Rialto

Most Rialto

28. Piazzale Michelangelo, Firenza

Ukupni broj mentiona: 213,104

Jedna od najboljih stvari koje možete raditi u Firenzi je uživati u spektakularnom panoramskom pogledu na slikoviti grad. A ima li boljeg mjesta za to od Piazzale Michelangelo? Postoji razlog zašto se ovaj prekrasni trg još naziva Firenzina terasa. Osim pogleda koji oduzima dah, tu možete vidjeti i replike Michelangelovih statua. Osim toga, ispod trga se nalazi veličanstveni vrt ruža kojeg definitivno morate posjetiti.

Pogled s Piazzale Michelangelo

Pogled s Piazzale Michelangelo

27. Palazzo Vecchio, Firenza

Ukupni broj mentiona: 220,066

Putovanje kroz vrijeme je možda nemoguće, ali putovanje u Firenzinu Palazzo Vecchio definitivno nije. Izgleda kako je to više-manje ista stvar! Naime, Palazzo Vecchio je sagrađen u srednjem vijeku na rimskim ostacima, točnije, na rimskom teatru. Ova impresivna srednjovjekovna utvrda uključuje renesansne komore i slike. Tu su još i tajni prolazi koji su služili za bijeg od neprijatelja i skrivanje vrijednih predmeta.

Palazzo Vecchio

Palazzo Vecchio

26. Piazza del Campo, Siena

Ukupni broj mentiona: 228,667

Piazza del Campo glavni je trg u Sieni izgrađen između 1325. i 1348. godine. Smatra se jednim od najvažnijih srednjovjekovnih trgova u Europi. Osim svoje arhitektonske ljepote, ovaj trg je jedinstven po svom školjkastom obliku. Na njemu dominira Palazzo Publico i Torre della Mangia, vjerojatno najpopularnije građevine u Sieni. Štoviše, svakog srpnja i kolovoza održava se konjska utrka, a zatim proslava.

Siena

Siena

25. Dolina hramova, Agrigento

Ukupni broj mentiona: 267,107

Dolina hramova jedno je od najvećih arheoloških nalazišta na svijetu, a nalizi se u gradu Agrigento na Siciliji. Zapravo, većina nalazišta još nije dobro istražena. Svakako, zahvaljujući svojoj neizmjernoj povijesnoj vrijednosti, 1997. godine je uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Nadalje, ova fascinanta atrakcija uključuje ostatke 7 hramova dorskog stila i grobnicu. U svakom slučaju, riječ je o jednom od najopsežnijih i najbolje očuvanih primjera stare Grčke i arhitekture.

Dolina hramova

Dolina hramova

24. Španjolske stube, Rim

Ukupni broj mentiona: 273,500

Španjolske stube u Rimu savršena su aktivan odmor jer uspon njima zaista traje. Naime, riječ je o 135 stepenica. Srećom, u blizini se nalazi fontana za osvježenje. Iako, nemojte piti iz nje, samo joj se divite s udaljenosti. Doduše, sve navedeno zaista je slikovit prizor i dovoljno za odličnu fotografiju. Na samom vrhu skala primjetit ćete brojne umjetnike koji slikaju posjetitelje, baš kao u neka davna vremena. 

Španjolske stube

Španjolske stube

23. Mole Antonelliana, Torino

Ukupni broj mentiona: 274,303

Mole Antonelliana je najviši muzej na svijetu koji se nalazi na visini od 166 metara. Smješten je u Torinu te iako je prvotno izgrađen kao sinagoga, danas se u njemu nalazi Nacionalni muzej kinematografije. Kupola muzeja nudi jedan od najljepših pogleda na grad. Naime, nalazi se na visini od 85 metara i pruža panoramski pogled na cijeli Torino

Mole Antonelliana

Mole Antonelliana

22. Kraljevska palača u Caserti

Ukupni broj mentiona: 276,022

Kraljevska palača u Caserti podsjeća na talijansku verziju Versaillesa. Sve je naprosto prekrasno, raskošno i, naravno, pomalo kičasto. U svakom slučaju, ova fascinantna palača mnogo je više od njenog izgleda. Naime, riječ je o največoj kraljevskoj rezidenciji na svijetu i predstavlja jedan od najvećih izraza talijanskog baroka. Štoviše, od 1997. godine nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene baštine. Tu se još nalazi i Kraljevski park, kombinacija prirode i veličanstvenih skulptura i fontana. Idealan je za prošetati na svježem zraku.

Kraljevska palača u Caserti

Kraljevska palača u Caserti

21. Piazza del Popolo, Rim

Ukupni broj mentiona: 316,153

Narodni Trg u Rimu glavni je gradski trg. No, zanimljivo je da mu naziv Piazza del Popolo ima veze i s topolama. Naime, nekoć davno trg je bio prekriven šumom ovog drveća. Danas se tu odvijaju važna događanja. Na njemu možete vidjeti nekoliko fontana, kipova i crkve. U centru trga nalazi se impresivni 37 metara visok egipatski obelisk zvan Flaminio Obelisk

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Top Instagram lokacije od 20.-11. mjesta

20. Dvorac Sforzesco, Milano

Ukupni broj mentiona: 322,996

Castello Sforzesco jedna je od najvećih utvrda u Europi. Nalazi se u Milanu i potječe iz 14. stoljeća. Ovaj masivni posjed dom je brojnim muzejima i umjetničkim djelima. Štoviše, djela koja se nalaze u dvorcu uključuju djela Da Vincija – freska Sala delle Asse i Trivulziano Codex, kolekciju njegovih zapisa i crteža. 

Dvorac Sforzesco

Dvorac Sforzesco

19. Anđeoska tvrđava, Rim

Ukupni broj mentiona: 345,510

Castel di Sant’Angelo impozantna je cilindrična građevina koja datura iz 2. stoljeća. Kroz gotovo 2000 godina svog postojanja, građevina je imala više uloga i namjena. Naime, prvotno je bila zamišljena kao mauzolej za rimskog cara Hadrijana, a kasnije je služila kao utvrda, papina rezidencija, dvorac, pa čak i zatvor. Danas, tu se nalazi fascinantni muzej koji nudi jedan od naboljih pogleda na Baziliku sv. Petra i Vatikan. 

Anđeoska tvrđava

Anđeoska tvrđava

18. Villa Borghese, Rim

Ukupni broj mentiona: 373,696

Villa Borghese jedan je od najvećih i najljepših parkova u Rimu. No, to je puno više od samog parka. Naime, riječ je o nevjerojatnoj kombinaciji prirode i rimske umjetnosti koja se sastoji od brojnih skulptura, kipova i fontana. Štoviše, ovaj prekrasni park dom je i rimskom zološkom vrtu, Pinciovom vodenom satu i galeriji Borghese u kojoj se nalaze slike slavnih umjetnika kao što su Raphael, Caravaggio i Titian.

Villa Borghese

Villa Borghese

17. Rimski forum

Ukupni broj mentiona: 408,676

Rimski forum je iznimno važno mjesto na kojem se nalazi pregršt antičkih ostataka u samom srcu Rima. Nadalje, u drvenom Rimu je ovo fascinantno mjesto bilo ključno kao političko, društveno i narodno središte. Danas je to veliki muzej na otvorenom s povijesnim bogatstvom. Šečući se kroz ovo mjesto ne možete se ne zapitati kakav je život bio u ono doba kada je Julije Cezar hodao po zemlji. 

Rimski forum

Rimski forum

16. Galleria Vittorio Emanuelle II, Milan

Ukupni broj mentiona: 426,078

Milan je prijestolnica mode prepuna butika i dom velikim modnim imenima. Stoga, ima li boljeg mjesta za šoping od slavne Gallerie Vittorio Emanuelle II, jednog od najvećih i najstarijih shopping centara na svijetu. Ovaj izuzetni centar na 4 kata izgrađen je 1800-tih, a u njemu se nalaze luksuzni modni brendovi, restorani i legendarne prostorije. U središtu ćete vidjeti mozaike, a jedan od njih je povezan s drevnim ritualima Navodno, stanete li petom na bikov testis u mozaiku i zavrtite se tri puta, pratit će vas sreća.

Galerija Vittorio Emanuelle II

Galerija Vittorio Emanuelle II

15. Gardaland, Castelnuovo del Garda

Ukupni broj mentiona: 485,002

Zabavni park Gardaland nešto je poput talijanske verzije Disnelyanda. Naime, riječ je o najpoznatijem zabavnom parku u Italiji poznatom kao mjestu gdje zabava ne prestaje. Stoga, preporuča se ostati u parku barem 2 dana kako biste pravlino iskoristili svoj boravak. Svakako, park se sastoji od 32 vožnje, 7 roller coastera, 3 vodena tobogana i 7 obiteljskih vožnji. Osim Gardaland parka, u kompleksu se nalazi i vodeni park LEGOLAND i Gardaland SEA LIFE Akvarijum

Gardaland

Gardaland

14. Arena u Veroni

Ukupni broj mentiona: 490,951

Verona se često naziva Malim Rimom zbog velikog broja važnih znamenitosti. Pa isto tako, Mali Rim ima i “Mali Kolosej”. Sagrađen je oko 30. godine poslije Krista i jedan je od najbolje očuvanih rimskih amfiteatara. U renesansno doba narod je shvatio koliko je odlična akustika ove arene. Od tada su se tu održavale brojne velike opere, a i danas se koristi za razne koncerte i događanja.

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Arena u Veroni

Arena u Veroni

13. Galerija Uffizi, Firenza

Ukupni broj mentiona: 506,427

Galerija Uffizi jedna je od napopularnijih umjetničkih galerija na svijetu u kojoj se nalazi 300,000 primjeraka neprocjenjivih umjetničkih djela, najviše iz razdoblja taljanske renaissance. Neki od najpoznatijih umjetnika čije radove možete vidjeti su Botticelli, Caravaggio i Leonardo Da Vinci. Galerija izgleda poput labirinta soba u kojima je kronološki poredana umjetnost. Zato se pobrinite da si ostavite dovoljno vremena kako se ne bi izgubili u ovom umjetničkom labirintu. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Galerija Uffizi

Galerija Uffizi

12. Piazza Navona, Rim

Ukupni broj mentiona: 514,542

Piazza Navona je prekrasni trg smješten u Rimu, na mjestu gdje je nekada stajao stadion Domiciana. Osim sportskih natjecanja, sve do sredine 19. stoljeća ovdje bi se ljudi okupili gledati rekreativne borbe brodova. Naime, svakog ljeta trg bi bio preplavljen i pretvorio bi se u jezero Piazza Navona. Ipak, najfascinantniji dio ovog cjenjenog trga su tri fontane kojima se posjetitelji i danas dive. Najpoznatija je Fontana dei Quattro Fiumi sa 16 metara visokim obeliskom u sredini. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Piazza Navona

Piazza Navona

11. Firentinska katedrala

Ukupni broj mentiona: 534,274

Možete li zamisliti veličanstvenost nečega što se gradilo čak 2 stoljeća? Nema potrebe da zamišljate kada ovo čudo možete vidjeti. Katedrala Santa Maria del Fiore, poznata i kao firentinski Duomo, impoznatna je crkva gotičkog stila izgrađena između 13. i 15. stoljeća. Njena prekrasna fasada ostavit će vas bez teksta. Želite li istražiti zapanjujući interijer, to možete učiniti potpuno besplatno!

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Firentinska katedrala

Firentinska katedrala

Top 10 Instagram lokacija

10. Jezero Braies

Ukupni broj mentiona: 618,301

Pragser Wildsee, jezero Prags ili Braies nazivi su za nešto što se često opisuje kao biser Dolomita. Ovo bajkovito mjesto jedno je od najljepših alpskih jezera u Južnom Tirolu. Štoviše, jezero je sve popularnije među onima u potrazi za rekreacijom i aktivnostima na otvorenom. Jedina mana ovog mjesta je ta što vam prijatelji neće vjerovati da ste bili tu jer izgleda nestvarno lijepo!

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Jezero Prags

Jezero Prags

9. Trg svetog Marka, Venecija

Ukupni broj mentiona: 815,573

Trg svetog Marka glavni je trg u Veneciji i jedan od njenih najposjećenijih znamenitosti. Jednom kad dođete do njega, moglo bi vam se zavrtjeti u glavi od silnog okretanja oko sebe jer gdje god pogledate je prekrasan prizor. Na trgu se nalazi Kampanel svetog Marka i toranj sa satom svetog Marka, ali Bazilika je definitivno glavni prizor. Tu se još nalazi i Duždeva palača. Ako vam ni to nije dovoljno, tu su još i tri muzeja i Kraljevski Venecijanski Vrtovi, udaljeni samo nekoliko koraka. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Trg svetog Marka

Trg svetog Marka

8. Kosi toranj u Pisi

Ukupni broj mentiona: 822,659

Ako nas išta može naučiti da se iz grešaka rađaju dobre stvari, onda je to ovaj toranj. Iako smo svi vidjeli bezbroj fotografija ljudi koji se slikaju kao da ga guraju ili vuku, moramo priznati da bi i sami htjeli jednu takvu fotografiju. U svakom slučaju, Kosi toranj u Pisi je idealno mjesto za kreativne fotografije. Iako je ova građevina koja prkosi gravitaciji još uvijek na istom mjestu, nekoliko puta je popravljana kako se ne bi prevrnula. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Kosi toranj u Pisi

Kosi toranj u Pisi

7. Ponte Vecchio, Firenza

Ukupni broj mentiona: 989,138

Ponte Vecchio poznati je most u Firenzi koji ne izgleda baš kao tipični most. Naime, poznat je po brojnim dućanima, štandovima i buticima. Na samoj sredini mosta nalaze se tri luka koji pružaju prekrasan pogled na rijeku Arno. Idealno vrijeme za uživanje u mostu je zalazak sunca kada se na rijeci reflektiraju boje neba, a to Firenzu čini još romantičnijom. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

6. Panteon, Rim

Ukupni broj mentiona: 1,139,840

Rimski Panteon jedan je od najočuvanijih rimskih spomenika, a sagrađen je na mjestu gdje je Romul, osnivač Rima, uzletio na nebo. Ovo zadnje možda je istinito, a možda ne. Svakako, ono što sigurno znamo je veličanstvenost interijera ove građevine. Najspektakularniji dio ovog nekadašnjeg hrama, danas crkve, je kupola. Nad njom se nalazi okulus promjera 9 metara, napravljen tako da posjetitelji mogu vidjeti nebo. Sasvim u skladu s hramom posvećenom bogovima. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Panteon

Panteon

5. Burano

Ukupni broj mentiona: 1,221,809

Burano je mali ribarski grad s oko 4,000 stanovnika, a nalazi se u venecijanskoj laguni. Glavna atrakcija su šarene kuće zbog kojih izgleda kao razglednica. Prema legendi, obojane su živim bojama kako bi ih mornari vidjeli za vrijeme maglovitog vremena prilikom povratka kući. Osim toga, Burano je poznat i po dugoj tradiciji proizvodnje čipke i u njemu se nalazi Muzej i škola izrade čipke

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Burano

Burano

4. Milanska katedrala

Ukupni broj mentiona: 1,331,033

Milanska katedrala jedna je od najvećih i najimpresivnijih crkava na svijetu. A kako i ne bi bila kada joj je gradnja trajala pola tisućljeća. Naime, konstrukcija je započela 1386. godine, a završena je tek 1965. Crkva je remek-djelo gotičke arhitekture s tisućama šiljaka i spomenika. Možda niste znali, ali možete se popeti na njen krov, a o pogledu odozgo ne trebamo ni pričati. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Milanska katedrala

Milanska katedrala

3. Fontana di Trevi, Rim

Ukupni broj mentiona: 1,607,243

Koja je najpoznatija fontana na svijetu? Po broju fotografija, očigledno ova! Naime, Fontana di Trevi je jedno od najvećih arhitektonskih čuda. Nalazi se na križanju tri ceste i označava krajnju točku Aqua Virgo, jednog od najstarijih rimskih akvedukta. Zatvorite li oči i bacite novčić desnom rukom preko lijevog ramena, jednog ćete se dana vratiti u Rim. Bacite li pak dva novčića, u Rimu ćete se zaljubiti. A bacite li tri novčića, tu čete se vjenčati ili rastaviti. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Fontana di Trevi

Fontana di Trevi

2. Nacionalni park Cinque Terre

Ukupni broj mentiona: 2,556,239

NP Cinque Terre obuhvaća 5 slikovitih, srednjovjekovnih gradića na liticama koje spaja staza uz cestu. Okruženi su prekrasnim krajolikom koji uključuje brojne vinograde i prekrasnu obalu. Štoviše, svih 5 gradića su zapravo ribarska sela, jedinstvena i šarmantna na svoj način. Najbolji način da ih istražite je pješaćenjem uz obalu i uživanjem u pogledu. 

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: NP Cinque Terre

NP Cinque Terre

1. Kolosej, Rim

Ukupni broj mentiona: 3,642,220

Kolosej je veličanstveni ovalni amfiteatar smješten u centru Rima. Poznat je ne samo po svom impozantnom izgledu već i po brutalnoj povijesti. Naime, on predstavlja začetke gladijatorskih borbi u vrijeme Rimskog carstva. Jednom kada se nađete unutar Koloseja, moguće je vidjeti podzemne prolaze koji su se nekoć koristili kao vrsta liftova za iznenadne ulaske gladijatora i životinja. Unatoč svojoj krvavoj povijesti, Kolosej je jedan od Rimskih najistaknutijih simbola definitivno vrijedan posjeta.

Najpopularnije Instagram lokacije u Italiji: Kolosej

Kolosej

Infografika

Čitavu listu najpopularnijih Instagram lokacija u Italiji i ostale podatke možete vidjeti u infografici u nastavku.

Infografika - najpopularnije Instagram lokacije u Italiji

getbybus.com

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima