back to top

Saznajte zašto ne treba puniti telefon tokom noći.

Kako to obično biva sa svim baterijama na mobilnom telefonu, njihovo trajanje se smanjuje što je telefon stariji.

Zašto ne treba puniti telefon tokom noći? Baterije obično imaju oko 500 ciklusa punjenja za vrijeme svog trajanja.

Svaki put kada napunite mobilni telefon od 0% do 100%, trošite jedan ciklus punjenja.

Što više ciklusa koristite, to je baterija lošija, zbog čega se preporučuje da se mijenja mobilni telefon svake dve godine.

Nikako ne biste smjeli ostaviti svoj mobilni telefon da se puni tokom cijele večeri.

Umjesto toga, napunite telefon sat do dva prije nego što krenete na spavanje. Preporučuje se da vaša baterija bude napunjena između 40% i 80%.

Manja, povremena punjenja puno će bolje djelovati na bateriju nego da ih konstantno punite od 0 do 100%.

Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?
Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?

Brzo punjenje baterije

Vjerojatno ste čuli da je bateriju moguće napuniti bilo kojim punjačem koji ima odgovarajući ulaz, ali to nije točno (barem kada je u pitanju brže punjenje baterije). Kako biste ubrzali punjenje baterije svog mobitela, prije svega morate koristiti izvornik punjač tog uređaja.

Na ovaj način baterija se puni punjačem koji je namijenjen za taj telefon, tako da možete biti sigurni da će vrijeme punjenja baterije biti mnogo kraće nego što bi bilo da koristite punjač koji nije namijenjen za taj telefon.

Osim toga, znatno je smanjena vjerojatnost da će se baterija i mobitel zagrijati tijekom punjenja, čime se povećava rizik od kvara baterije.

U slučaju da ste izgubili ili vam se originalni punjač za mobilni telefon pokvario, savjetujem vam da nabavite onaj kvalitetniji.

Ono na što treba obratiti pozornost kada odlučujete koji ćete punjač koristiti jesu ulazni, izlaz i jakost struje (vrijednosti koje se nalaze na samom punjaču).

Ulazni (unos) prikazuje vrijednosti napon (npr. 240V) i frekvencije (npr. 50Hz) za koje je punjač dizajniran (razlikuje se ovisno o zemlji).

Izlaz (izlaz) označava stres koju punjač “izbacuje” na izlazu. U većini slučajeva ova se vrijednost uvijek piše kao 5V ali u praksi stvarni napon potreban bateriji određuje sam uređaj prilikom punjenja i općenito ne prelazi 3,5 V.

Amperaža punjač predstavlja električni struja koji se dobiva na izlazu iz istog. To je zapravo najvažniji parametar na koji treba obratiti najveću pozornost. Mjerna jedinica za električnu struju je upravo amper (A).

Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?
Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?

Obično najčešće korišteni punjači za mobitele imaju izlaznu vrijednost od 1A, 1.5A, 2A ili 2.1A ovisno o vrsti baterije za koju su napravljeni.

Iz navedenog se može zaključiti: što je veća amperaža na izlazu, to će se baterija brže puniti. No, to se neće dogoditi, jer je punjač napravljen tako da nikada ne daje vrijednost veću od amperaže koju uređaj dopušta na ulazu.

Što konkretno znači da, ako telefon prihvati na ulazu do 1.5A, korištenjem punjača koji ima izlaznu vrijednost od 2.1A ne ubrzava vrijeme punjenja.

Na kraju, što se tiče punjača i raznih vrsta, treba znati da postoje tzv Brzo punjenje. Takvi punjači omogućuju brzo punjenje uređaja pomoću različitih napona i amperaža kojima upravlja sam procesor.

Odlučite li se za neki od ovakvih punjača, znajte da brzo punjenje neće raditi ako ga uređaj koji punite ne podržava, pa će se baterija puniti normalnom brzinom.

Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?
Zašto ne treba puniti telefon tokom noći?

Izbjegavajte punjenje preko USB računala

Gotovo svaki današnji punjač ima USB ulaz, što mu omogućuje spajanje na bilo koji izvor koji prihvaća USB kabel.

Ova prednost je vrlo pogodna za one koji rade za računalom, tako da im je telefon uvijek nadohvat ruke čak i kada se puni, ali ako je u pitanju brzina punjenja, to baš i nije rješenje.

Ako ste ikada probali, sigurno ste primijetili da je punjenje baterije mobitela preko USB ulaza računala vrlo spor proces.

Trenutno na USB priključak na računalu nizak, a nema ni dovoljno snage da brzo napuni bateriju telefona. Ući USB 1.0 i USB 2.0 može doseći maksimum 0,5 A na izlazu, dok USB 3.0 je 0,9 A.

Drugačije je za USB 3.1 (TipC fizički manji od klasičnih ulaza – mogu se umetnuti obostrano), koji na izlazu ima vrijednost par. 5A. Ako imate računalo koje ima ugrađen takav ulaz, slobodno ga možete koristiti za punjenje baterije telefona.

Ova verzija USBa omogućuje vam brzo punjenje vašeg mobitela i možete biti sigurni da će baterija ostati “zdrava” (ovo vrijedi, naravno, ako koristite kvalitetan kabel).

Pročitajte i ove teme

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

možda te zanima