Kuća smrdi na vlagu, a na zidovima izbija plijesan? Evo kako da se riješite ove napasti

Što učiniti kada kuća smrdi na vlagu i kada se pojavi vlaga i plijesan u vašem domu?

Vlaga ne samo da ružno izgleda, ona za sobom ostavlja i prepoznatljivo grozan miris. Pretjerana vlaga dovodi do razvoja plijesni koja može oštetiti namještaj i odjeću, ali isto tako može uzrokovati i zdravstvene probleme poput astme. Kako prepoznati razvijanje vlage i plijesni? Neugodan miris, zidne mrlje, podizanje određenog namještaja ili njegovo ljuštenje, hladni zidovi, stvaranje kondenzacije na prozorima. Vlaga nastaje uz pomoć kondenzacije, i sa sobom donosi plijesan koji je znak pretjerane vlažnosti u prostoru.

Kako temperatura u određenom prostoru pada, kondenzacija raste i tako se stvara vlaga koja uzrokuje plijesan. Navedeno nije jedini uzrok vlage, ona može biti i rastuća i izlaziti iz tla, ili se može pojaviti radi nedovoljne zaštite kada nastaje prodiranje vode u prostoru. Kako znati koju vlagu imate? Srećom, vlaga se da lako prepoznati. Prvo je važno ustanoviti njen uzrok, a to možemo samostalno ili uz pomoć stručnjaka. Jednom kada se utvrdi uzrok nastanka kreće se u njeno rješavanje.

Kako se može ukloniti vlaga i plijesan?

Vlaga je dio svakog doma, iako je nepoželjna. Češće se stvara u zimsko doma kada su prostorije zatvorene i kada je vidljiva razlika između unutarnje i vanjske temperature. Prve znakove kondenzacije možemo primijetiti na rubovima naših prozora jer dolazi do sudara hladnog i toplijeg zraka. Što kada se pojavi vlaga i plijesan? Navedeno ne mora odmah ukazivati na veći problem, što znači da u većini slučajeva možemo sami reagirati i riješiti navedeni problem. I dok se danas na tržištu nude mnogi proizvodi protiv vlage, važno je za napomenuti da su oni često privremeno rješenje. Ukoliko se želite riješiti vlage i plijesni, dovoljno je da otiđete u najbližu apoteku i kupite hidrogen peroksid.

  Najbolji kokteli sa džinom - TOP 6

Možda niste znali, no hidrogen peroksid se često koristi kao sredstvo za čišćenje i odlično će ne samo očistiti, već i osvježiti i dezinficirati prostor – osobito kupaonicu ili kuhinju. Hidrogen peroksid je potrebno usipati u posudu s prskalicom i pošpricati dio gdje izbija vlaga i plijesan. Pošpricano područje se ostavlja namočeno 10-ak minuta, a zaim se lagano obriše s običnom krpom. Hidrogen peroksid će obrisati vidljive tragove, i isto tako dezinficirati područje, sprječavajući ponovni nastanak problema.

Kuća smrdi na vlagu
Prvo je važno ustanoviti njen uzrok, a to možemo samostalno ili uz pomoć stručnjaka

Kako bi se trajno riješili pljesnivog mirisa vlage iz namještaja, potrebno se pridržavati sljedećeg algoritma radnji:

Nekoliko tableta aktivnog ugljena ili vrećica silika gela smješteno je u ormar ispražnjen od odjeće. Također, sol, vrećice čaja ili soda bikarbona smještene na policama pomoći će “izvući” neugodne mirise i vlagu iz ormarića. Zidovi ormarića (sa svih strana), police i prečke obrišu se krpom natopljenom u otopini octa (2 žlice vode dovoljne su za litru vode).

Nakon obrade, ormarić mora ostati otvoren nekoliko dana kako bi se raspršila blaga aroma octa. Ako namještaj već dulje vrijeme stoji u vlažnoj sobi i nije moguće ukloniti pljesnivi miris otopinom za zračenje i rezanje, generator pare priskočit će u pomoć. Obrada vrućom parom ne samo da osvježava već i dezinficira sve površine.

Kuća smrdi na vlagu
Vlaga i plijesan će se najviše pojaviti za zimskih dana

Zašto se pojavljuje vlaga i plijesan?

Vlaga i plijesan su dio većine kućanstava, a pojavljuju se radi mnogobrojnih razloga. U najčešće razloge nastanka ubrajamo: Nedovoljno ili pogrešno provjetravanje za hladnog vremena, neispravne navike u našem kućanstvu. Vlaga i plijesan će se najviše pojaviti za zimskih dana, a sve zahvaljujući vanjskim i nutarnjim temperaturnim vrijednostima. Mnogi govore kako se otvaranjem prozora gubi energija grijanja, no riječ je o pogrešnoj teoriji. Vlažniji zrak je puno teže za grijati, što znači da ako je optimalna vlažnost u prostoriji manji su troškovi samog grijanja.

  Ovaj test boja će otkriti tvoj tajni talent! Saznaj koji je tvoj!

Savjetuje se da se prostorije redovito provjetravaju i to minimalno 10 minuta, tri puta na dan. U neispravne navike kućanstva ubrajamo temperaturnu razliku između više prostorija. Ako primjerice ne grijemo određenu prostoriju, tada je veća mogućnost da će se u nju uvući vlaga i topao zrak iz drugih prostorija. U hladnim prostorijama rase relativna vlažnost i samim time i raste opasnost od nastanka plijesni. Poželjno je da se izbjegavaju temperaturne razlike koje su veće od 5 stupnjeva.

Kuća smrdi na vlagu
Savjetuje se da se prostorije redovito provjetravaju i to minimalno 10 minuta

Zaključak

Zaboravi na miris vlage u kući zauvijek moguće podložno sljedećim preporukama:

Prostorije se moraju provjetravati najmanje dva puta dnevno. Posebno je važno otvoriti prozore nakon mokrog čišćenja i u kuhinji tijekom kuhanja. Važno je pratiti stanje vodovodnih cijevi, kanalizacije i ventilacije u kupaonici. U slučaju bilo kakvog kvara, popravci se moraju izvršiti odmah. Ne stavljajte mokru odjeću i obuću u ormar. Mokre ručnike za kupanje treba odmah oprati ili objesiti na grijanu šipku za ručnike.

Nekoliko tajni pomoći će vam da se što brže riješite mirisa vlage u kući:

Esencijalna ulja dodana u vodu za čišćenje podova ne samo da će eliminirati miris vlage, već će i ispuniti sobu ugodnim mirisima; dodavanjem nekoliko žlica octa u perilicu rublja zajedno s praškom za pranje, možete se brzo riješiti neugodnog mirisa vlage na posteljini; Tretiranje knjiga esencijalnim uljem čajevca pomoći će ukloniti neugodan miris vlage iz papirnatih publikacija.

Pročitajte i ovo

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Harmony test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Harmony test iskustva i forum Harmony test je neinvazivan prenatalni test koji omogućuje kroz analizu krvi majke testiranje na postojanje trisomije kromosoma za Downov sindrom,...